Voormalig vice-admiraal Matthieu Borsboom verbindt zich aan KPMG

30 januari 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Voormalig Vice-admiraal Matthieu Borsboom heeft zich als Senior Advisor aangesloten bij de consultancytak van accountants- en advieskantoor KPMG. Borsboom zal zich zowel inzetten voor klanten uit de private sector als uit de publieke sector. 

“KPMG is blij met de komst van Matthieu Borsboom en verwelkomt hem in zijn nieuwe adviesrol”, aldus een persvoorlichter van het Big Four-kantoor. Met zijn aantreden neemt Borsboom maar liefst zevenendertig jaar aan ervaring bij Defensie met zich mee. In 1981 rondde hij zijn officiersopleiding af aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Hierna bekleedde hij tot 1988 verschillende officiersfuncties. Vervolgens was hij bijna twee jaar als docent verbonden aan de vakschool van de Koninklijke Marine (KM) en gaf hij leiding aan de vakgroep onderzeebootbestrijding. Daarna – van 1991 tot 1993 – vervulde hij de rol van Operationeel Analist binnen het Centrum voor Automatisering van Wapen en Commando Systemen van de KM.

Voormalig Vice-admiraal Matthieu Borsboom verbindt zich aan KPMGDaaropvolgend keerde Borsboom voor ruim twee jaar terug als hoofdofficier op zee. Tijdens deze periode was hij onder meer gestationeerd in de wateren van Haïti, Cuba en de Baltische Zee. Hierna was Borsboom zo’n tweeënhalf jaar onderdeel van de Directie Materieel van de KM in Den Haag, waarna hij voor een krappe drie jaar terugkeerde op het water als Kapitein-luitenant-ter-zee. Aansluitend hierop vervulde hij circa vier jaar (2001-2005) managementfuncties binnen de Nederlandse marine en tevens werd hij benoemd tot Kapitein-ter-zee, de hoogste rang der hoofdofficieren.

Vervolgens zette Borsboom zich ongeveer vier jaar in bij het Ministerie van Defensie (MvD) als staflid, eerst als Souschef Behoeftestelling, later als Directeur Operationeel Beleid. Bij zijn aantreden bij het MvD werd hij benoemd tot Commandeur, de laagste rang der opperofficieren. Na circa twee jaar promoveerde Borsboom tot Schout-bij-nacht – een rang die binnen de land- en luchtmacht gelijk is aan Generaal-majoor. Tussen eind 2008 en eind 2009 was Borsboom als Schout-bij-nacht betrokken bij een NAVO-missie in Afghanistan.

Ten slotte werd Borsboom benoemd tot Commandant der Zeestrijdkrachten en eveneens tot Vice-admiraal. Deze functie vervulde hij vier jaar (2010-2014). Hierna zette hij zich nog in als Directeur binnen de Defensie Materieel Organisatie. Ook was hij ruim een half jaar actief voor de NAVO als Voorzitter van de Group of Senior Experts. In die functie leidde hij een onderzoek naar de mogelijkheden rondom gemeenschappelijk gefinancierde projecten binnen de NAVO. Momenteel is hij naast zijn advieswerk bij KPMG onder meer in de weer als Voorzitter van de RvC van het Nederlands Loodswezen, als lid van de RvB van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg én als defensie- en veiligheidsadviseur bij communicatiebureau Burson Cohn & Wolfe.

Het is niet de eerste keer dat een oud-militair de overstap maakt naar de adviesbranche. Zo ging Peter van Uhm – die van 2008 tot 2012 Commandant der Strijdkrachten was, de hoogste functie binnen het Nederlandse leger – begin 2018 aan de slag bij PwC. Meer recent (eind 2018) maakte ook voormalig militair Gydo Matthijssen de overstap naar de consultancywereld door bij Boer & Croon aan het driejarig Young Executive-traject te beginnen.