Bijna helft Nederlanders vindt dagelijks vlees niet meer van deze tijd

26 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bijna de helft (48%) van de Nederlanders vindt het niet meer gepast om zeven dag per week vlees te eten. Dat blijkt uit een nieuwe studie van onderzoeksbureau Markteffect.

Van de Nederlanders die minimaal één keer per maand vleesvervangers nuttigen geeft zelfs 70% aan dat het dagelijks eten van vlees niet meer van deze tijd is. Onder flexitariërs – mensen die bewust minimaal één keer per week geen vlees of vis eten – gaat het maar liefst om 75%, terwijl ‘slechts’ 16% van de ‘alleseters’ laat weten dat het niet meer gepast is om elke dag vlees of vis te eten. 

De onderzoekers hebben verder vastgesteld dat het percentage Nederlanders dat iedere dag vlees of vis eet wederom is gedaald. Zo ging het in 2019 om 55%, afgelopen jaar om 50%, terwijl momenteel 45% iedere dag vlees of vlees nuttigt.

Bijna helft Nederlanders vindt dagelijks vlees niet meer van deze tijd

“Aan de hand van deze cijfers is de verwachting dat het percentage Nederlanders dat dagelijks vlees of vis eet de komende jaren zal blijven dalen”, aldus Michael Petit, Manager en Consultant bij Markteffect.

Diervriendelijke alternatieven

Het veranderende consumptiepatroon van veel Nederlanders gaat hand in hand met de forse opmars van alternatieven. Waar het tien jaar geleden in de supermarkt lang zoeken was naar vlees- en visvervangers, hebben consumenten tegenwoordig volop keuze, onder meer doordat plantaardig voedsel steeds populairder wordt – denk bijvoorbeeld aan snelgroeiende merken als De Vegetarische slager, Vivera en Alpro. 

Uit het onderzoek van Markeffect blijkt verder dat diervriendelijke alternatieven het vaakst worden gegeten door consumenten die jonger zijn dan vijfendertig jaar (35%). Ter vergelijking: maar 17% van de respondenten van 55 jaar en ouder laat weten weleens vlees- of visvervangers te eten. 

Verder komt in de studie van het onderzoeksbureau naar voren dat diervriendelijke alternatieven doorgaans eerder worden gegeten door vrouwen (30%) dan door mannen (21%). Dat vrouwen meer geven om dierenwelzijn blijkt volgens onderzoekers van het EenVandaag Opiniepanel ook uit hun politieke voorkeur: vrouwen stemmen twee keer vaker dan mannen op de Partij voor de Dieren.