Rutte gaat winnen, maar kabinet maakt ruk naar links

16 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Dat Mark Rutte de verkiezingen gaat winnen zal niet alle VVD’ers tevreden stellen, aldus Verdonk Klooster & Associates (VKA), dat voorspelt dat het beleid van Rutte-IV een stuk linkser wordt dan dat van het huidige kabinet.

Sinds de uitbraak van de coronacrisis doet de VVD het bijzonder goed in de peilingen. Al meer dan een jaar schommelt de partij van Rutte tussen de 33 en de 43 potentiële zetels, terwijl concurrenten als de PVV en het CDA het op dit moment volgens de peilingen afzonderlijk moeten doen met 15 tot 24 zetels.

De voorspelde overwinning van de VVD vertaalt zich volgens adviesbureau VKA echter niet direct in een rechtsere coalitie. Dat concludeert het onderzoeksbureau aan de hand van een uitgebreide analyse van de verkiezingsprogramma’s van de verschillende politieke partijen. Hierbij werd gebruikgemaakt van text mining, een technologie om de juiste informatie uit grote hoeveelheden tekstmateriaal te halen.

Rutte gaat winnen, maar kabinet maakt ruk naar links

Ruk naar links

In de studie van VKA komt naar voren dat bepaalde verkiezingsprogramma’s veel dichter bij elkaar liggen dan men op basis van de traditionele partijprofileringen zou veronderstellen. Zo hebben de programma’s van de VVD en het CDA – partijen die in het verleden vele coalities hebben gevormd – een correlatiefactor van 0,57, terwijl het bij de PvdA en de VVD gaat om een correlatie van 0,76.

Ook bij andere partijen die traditioneel links van het midden zitten, zoals GroenLinks (0,71), D66 (0,66) en de ChristenUnie (0,80) is sprake van een relatief hoge correlatie met de VVD, zo stelt VKA: “Deze resultaten maken duidelijk dat de VVD naar het midden is opgeschoven.”

Bovendien hebben VVD, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie onderling eveneens betrekkelijk hoge correlaties, aldus de onderzoekers – “zelfs bij partijen waarvan je dat niet direct verwacht”, zoals de ChristenUnie en D66 (0,73). “Deze mogen op sommige thema’s lijnrecht tegenover elkaar staan, maar op andere gebieden hebben ze ontzettend veel overeenkomsten.”

Net geen meerderheid in Eerste Kamer

VKA voorspelt dat de nieuwe coalitie zal bestaan uit vijf partijen: VVD, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie.

Volgens de meest recent peiling van Ipsos, waarop het onderzoek van VKA is gebaseerd, beschikt die coalitie over 82 Tweede Kamerzetels – 39 (VVD) + 14 (D66) + 11 (PvdA) + 12 (GroenLinks) + 6 (ChristenUnie). In de Eerste Kamer hebben deze partijen momenteel bij elkaar opgeteld 37 zetels, één zetel te weinig voor een meerderheid.