Spotify-analyse: Lijst van de top 10 populairste Kerstliedjes

24 december 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het jaar loopt weer op zijn einde. Tijd dus voor iedereen om mee te zingen met hun favoriete kerstliedjes, natuurlijk wel op een gepaste anderhalve meter afstand. Wat zijn eigenlijk ’s werelds populairste kerstliedjes? Een team van consultants analyseerde miljoenen playlists in Spotify om tot een top-10 lijst van de meest populaire liedjes en artiesten te komen.

Consultants van VKA verzamelden alle liedjes die in een Kerst-playlist zijn gezet door de circa 320 miljoen wereldwijde gebruikers van streamingdienst Spotify. Daarbij werd gezocht op afspeellijsten met ‘Christmas’ in de titel, maar ook vertalingen daarvan naar meer dan 100 andere talen – waaronder ook Nederlands – werden meegenomen. Met behulp van machine learning wisten de consultants zo een lijst op te stellen van ’s werelds populairste kersttracks.

De top 10 populairste Kerstliedjes (die voorkomen in de meeste playlists):

1. All I Want for Christmas Is You, Mariah Carey (43,2%)
2. It’s the Most Wonderful Time of the Year, Andy Williams (27,8%)
3. It’s Beginning to Look a Lot like Christmas, Michael Bublé (26,1%)
4. Happy Xmas (War Is Over) – Remastered 2010, John Lennon (23,9%)
5. Santa Tell Me, Ariana Grande (23,2%)
6. Underneath the Tree, Kelly Clarkson (20,7%)
7. Blue Christmas, Elvis Presley (20,1%)
8. Christmas (Baby Please Come Home), Mariah Carey, (17,4%)
9. Little Saint Nick – 1991 Remix, The Beach Boys (17,2%)
10. Holly Jolly Christmas, Michael Bublé (16,7%)

Met stip op één in de lijst staat “All I Want for Christmas Is You” van Mariah Carey. Met naar schatting meer dan 16 miljoen verkochte exemplaren, is dit nummer de bestverkochte Kerst-single door een vrouwelijke artiest en één van de best verkopende singles aller tijden. Op de tweede plaats volgt “It’s the Most Wonderful Time of the Year”, gezongen door Andy Williams. Het nummer werd in 1963 geschreven door Edward Pola en George Wyle.

De populairste artiesten voor Kerstliedjes:

1. Mariah Carey (56,9%)
2. Michael Bublé (51,1%)
3. Wham! (45,6%)
4. Brenda Lee (44,5%)
5. Frank Sinatra (44,1%)
6. Bing Crosby (42,3%)
7. Andy Williams (42%)
8. Dean Martin (40,3%)
9. Nat King Cole (36,9%)
10. Ariana Grande (36,7%)

Onderzoeksbeperkingen

De onderzoekers merken wel enkele beperkingen op ten aanzien van hun onderzoek en analyse. Om te beginnen is door de consultants gekeken naar de titel van een liedje, en uiteraard is het zo dat niet iedere kerstafspeellijst het woord ‘kerst’ (of een vertaling daarvan) in zijn titel heeft.

Afspeellijsten met titels als “stille nacht”, “december” of “onder de dennenboom” worden dus niet meegenomen. Ten tweede heeft de analyse alleen afspeellijsten kunnen meenemen die openbaar zijn. Tot slot kan een track in meerdere versies voorkomen, bijvoorbeeld door een andere opname van dezelfde cover of vanaf een ander (verzamel)album.