TwynstraGudde-topman Frank van Es in lijst van top 50-leiders

18 december 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

TwynstraGudde-CEO Frank van Es is door zakenblad Management Team verkozen tot een van ’s lands vijftig meest talentvolle en inspirerende leiders. Een profiel van de 37-jarige organisatieadviseur.

Ruim voor je veertigste aan het hoofd staan van een van Nederlands meest gerenommeerde adviesbureaus, dat krijgen niet veel mensen voor elkaar. Frank van Es wel.

“Ik ben een ‘praktische visionair’”, vertelt hij in Management Team, dat de lijst samenstelde. “Ik kan mijn ambitie, maar ook die van opdrachtgevers visualiseren, maar belangrijker nog: ik zie ook een route, een stappenplan, om er te komen. Daarnaast ben ik ondernemend en positief ingesteld en voel aan wat momenten zijn om te versnellen.” 

TwynstraGudde-topman Frank van Es in lijst van top 50-leiders

De eerste stappen in zijn snelle weg naar de top zette Van Es bij de Rijksoverheid, waar hij als trainee begon na het afronden van zijn master Internationale Betrekkingen. Twee jaar later sloot hij zich aan bij TwynstraGudde, waar hij als zich als adviseur Veiligheid en Infrastructuur specialiseerde in de veiligheid van tunnels, bruggen, sluizen en het spoor.

In mei 2016 trad Van Es toe tot de maatschap, en kreeg hij als managing partner de leiding over de adviesgroep Mobiliteit & Infrastructuur. Samen met zijn team werkte hij aan vraagstukken op het gebied van veiligheid en assetmanagement van infrastructuur. 

“Binnen deze vraagstukken gaat het niet alleen om het vinden van technische oplossingen”, aldus Van Es. “Steeds meer staan organisatie- en samenwerkingsvraagstukken hierin centraal.” 

Met zijn benoeming tot CEO zette Van Es deze zomer de kroon op zijn glansrijke carrière binnen TwynstraGudde. Een van de voorlopige speerpunten van zijn directeurschap – dat hij deelt met Micky Adriaansens – is om het adviesbureau nog beter op de kaart te zetten.

“We zijn nog te bescheiden over onze bijdrage en het behaalde resultaat, waardoor onze meerwaarde niet altijd goed voor het voetlicht komt”, stelde hij destijds in reactie op zijn benoeming. “Met onze kennis van, en ervaring in project- en programmamanagement, veranderkunde en samenwerkingskunde werken we aan de maatschappelijke opgaven van morgen. Daar mogen we trots op zijn en dat meer laten zien.” 

“Niet alleen doelen stellen op duurzaamheid, maar daar ook zelf naar leven.” 

De daad bij het woord

Uiteraard gaan zijn ambities als leider echter verder dan betere marketing. TwynstraGudde wil Nederland helpen bij een meer duurzame toekomst, en daarin zelf ook nadrukkelijk het goede voorbeeld geven. Dat komt onder meer tot uiting in het duurzame nieuwe onderkomen van het adviesbureau in ‘De Nieuwe Stad’ in Amersfoort. 

In lijn hiermee, vervult de leider van de toekomst volgens Van Es een voorbeeldrol. “Dus niet alleen doelen stellen op duurzaamheid, maar daar ook zelf naar leven”, zegt hij tegenover Management Team. 

Die voorbeeldrol beperkt zich niet tot duurzaamheid. “Hij of zij toont openheid, kwetsbaarheid, reflectie en ontwikkelpotentieel en omringt zich met de beste mensen die kritisch en eerlijk kunnen én mogen zijn.” 

Ook ziet hij de leider van morgen als een verbinder. “Intern en extern: hij of zij brengt de competenties en vaardigheden binnen de organisatie bij elkaar, maar ook buiten de organisatie om opgaven te realiseren.”

Aan het roer bij TwynstraGudde heeft hij hier de komende jaren waarschijnlijk genoeg kansen toe. Het bureau lijkt dan ook helemaal te voldoen aan Van Es’ omschrijving van het ideale bedrijf: “Je werk er niet alleen aan de maatschappelijke opgaven van nu, maar je maakt ook impact op de opgaven van morgen. Een plek waar je alle mogelijkheden hebt om je als persoon en als teamlid te ontwikkelen en het maximale uit jezelf en elkaar te halen. Het is een plek waar je ondernemerschap én inhoudelijke diepgang vindt.”