Kantoor van TwynstraGudde is ‘kantoorgebouw van het jaar 2020’

23 november 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Amersfoortse kantoorcomplex Het Platform, waar onder andere organisatieadviesbureau TwynstraGudde is gevestigd, is verkozen tot ‘kantoorgebouw van het jaar 2020’. De titel werd vergeven tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Architectenweb Awards. 

De coronacrisis heeft de zakelijke vastgoedmarkt dit jaar compleet op zijn kop gezet, maar ook vóór corona hebben tal van adviesbureaus hun vastgoed(beleid) al vanwege diverse redenen onder een vergrootglas gehouden.

Zo ook TwynstraGudde, dat in 2017 besloot naar een nieuw onderkomen te verhuizen en een jaar terug daadwerkelijk zijn intrek nam in De Nieuwe Stad, een innovatief vastgoed-as-a-service kantoorconcept dat wordt gekenmerkt door een hoge mate van flexibiliteit, duurzaamheid en service. 

Het Platform en De nieuwe Stad

Flexplek De Nieuwe Stad bevindt zich in het gebouw Het Platform. Het gebouw is op innovatieve wijze – door middel van zeven stalen spanten – over een loodsgebouw van de voormalige Prodent-fabriek in Amersfoort heen gebouwd.

Deze loods, genaamd Hal 6, wordt vandaag de dag gebruikt als online supermarkt en een popodium. De nieuwe kantoorruimte, die binnen het Platform is gecreëerd en is verdeeld over twee verdiepingen, werd gerealiseerd door architectenbureau Space Encounters en projectontwikkelaar Schipper Bosch.

Het ontwerp van het kantoorcomplex sluit aan bij het gedachtegoed ‘vastgoed as a service’. “Er worden geen vierkante meters gehuurd maar een vastgoedconcept: voor een vast bedrag krijg je een werkplek inclusief alle diensten en services”, zei een woordvoerder van TwynstraGudde daarover ten tijde van de verhuizing.

Ook Micky Adriaansens, directievoorzitter van TwynstraGudde, lichtte destijds de keuze voor de nieuwe werkplek toe: “Ons nieuwe kantoor voorziet in onze behoefte om een plek te creëren waar samenwerking, kennisdeling en overleg tussen verschillende partijen tot stand komt.”Kantoor van TwynstraGudde is 'kantoorgebouw van het jaar 2020'Over de stijl van het bijzondere kantoorcomplex schrijft Architectenweb onder meer: “De oude hal en Het Platform staan nagenoeg los van elkaar, maar zijn visueel verbonden doordat architectonische kenmerken van de loods zijn overgenomen. De kolommen van de nieuwbouw volgen het ritme van de oudbouw en in de afwerking verwijst bijvoorbeeld het wit geglazuurde tegelwerk naar de geschiedenis van de plek.”

In de prijzen

In oktober vond de jaarlijkse uitreiking van de Architectenweb Awards plaats, een initiatief van het gelijknamige architectenplatform. In het kader van de awards streden diverse concepten om de titel ‘kantoorgebouw van het jaar’. Alle inzendingen werden beoordeeld op maatschappelijke relevantie, vakmanschap en mate van vernieuwing.

Andere kanshebbers voor de prijs waren Bouwdeel D(emontabel) van cepezed, Vakwerkhuis door Vakwerk architecten en de Werkspoorfabriek van Zecc Architecten.

Hoewel de jury aangaf geen fan te zijn van overbouwingen, oordeelde ze dat het in het geval van het Platform wel goed heeft gewerkt. “De oude loods heeft een bijzondere cassettegevel en die is zo als historische tijdlaag behouden gebleven. Door te kiezen voor het tafelmodel konden bovendien de huidige gebruikers van de loods tijdens de bouw bijna ongehinderd blijven functioneren.”

Volgens Architectenweb vond de professionele jury verder dat ontwerper Space Encounters “uitstekend heeft laten zien hoe Het Platform als kantoor-als-flexibele-ontmoetingsplek eruit komt te zien”. Daarnaast is “goed nagedacht over hoe mensen willen werken”, wat is vertaald naar de indeling van het gebouw.

Ontmoetingsplek

Het nieuwe kantoor is vandaag de dag dan ook ingericht geheel in lijn met de coronamaatregelen van de afgelopen tijd. De crisis heeft ertoe geleid dat veel bedrijven thuiswerken hebben moeten invoeren, maar ook van plan zijn om dit post-corona gedeeltelijk door te zetten. Voor de toekomst wordt dan ook verwacht dat het kantoor, nog meer dan nu, als ontmoetingsplek zal fungeren.

TwynstraGudde maakt vooral op vrijdagen gebruik van een van de twee verdiepingen, die zijn georganiseerd rond groene binnenhoven. De consultants van het bureau zijn immers geregeld bij klanten aan het werk – afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en mogelijke opdrachten op afstand. De rest van de week zijn de vloeren dusdanig ingericht dat deze vooral als coworking space fungeren, zo schrijft Architectenweb.

Op Linkedin feliciteert Sjoerd Memelin, programmamanager kantoren bij UMC Utrecht en voormalig TwynstraGudde-partner, de teams van Space Encounters en Schipper Bosch met de verkregen award. Hij voegt toe: “Trots dat ik aan de wieg heb gestaan van het idee en het concept!”