Consultancy-traineeship bij SeederDeBoer of Hieroo?

15 juni 2020 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

SeederDeBoer en dochteronderneming Hieroo bieden allebei een traineeship-programma aan voor starters. Wat is het verschil tussen de twee? Een gesprek met Emelie Walraven, consultant bij SeederDeBoer, en Manon van Herk, Lead bij Hieroo Rotterdam.

Opgericht in 2005 biedt SeederDeBoer al jaren een Consultancy Traineeship aan. In dit tweejarige programma, worden jonge talenten opgeleid tot veranderconsultant en leveren de deelnemers een bijdrage aan complexe verandertrajecten vanuit verschillende inhoudelijke vakgebieden en sectoren.

Het Consultancy Traineeship van SeederDeBoer kenmerkt zich door het in huis ontwikkelde opleidingsprogramma en de begeleiding: “Dit traineeship heeft als doelstelling dat het de beste investering is in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Onze junior consultants zijn hoog opgeleid, creatief en zeer betrokken. Zo krijgen klanten bevlogen toptalent in huis. Dat is waar wij voor staan bij SeederDeBoer”, gaf Talent Manager Robine van Veen vorig jaar aan, bij de start van de 2019-editie van het programma.

Manon van Herk en Emelie Walraven

Als middelgroot Nederlands organisatieadviesbureau zet SeederDeBoer zich in om mensen en organisaties te laten groeien. Dit doet het bedrijf uit Amsterdam door strategische veranderingen te implementeren, complexe projecten en programma’s te managen, of door te zorgen dat de digitale ambities van klanten worden gerealiseerd. SeederDeBoer is met name actief in de financiële sector, de publieke sector, de zorgwereld en bij woningcorporaties.

Continu leren, steile leercurve

Emelie Walraven, Consultant bij SeederDeBoer en eerder zelf deelnemer aan het Consultancy Traineeship, beschrijft het programma als volgt: “Transformaties realiseren, klanten helpen in hun groei en tegelijkertijd investeren in je eigen ontwikkeling, hoe mooi is dat! SeederDeBoer biedt haar trainees de mogelijkheid om opdrachten te doen door het hele land, met een focus op de zorg- financiële en publieke sector.”

Vanuit haar eigen ervaringen beveelt ze het traineeshipprogramma dan ook graag aan jonge ambitieuze talenten aan. Daarbij wijst ze op verschillende aspecten: “In het traineeship staat continu leren, jezelf uitdagen en reflecteren centraal. In die twee jaar heb ik mij heel snel ontwikkeld tot consultant in transformaties. Vooral de combinatie van een intensief opleidingsprogramma en direct praktijkervaring opdoen bij de klant zorgt voor een steile leercurve.”

Lokaal talent

De combinatie van het uitvoeren van consultancyopdrachten en een opleidingstraject vol met professionele ontwikkelingsmogelijkheden is ook te vinden in het traineeshipprogramma van Hieroo, Deze dochteronderneming van SeederDeBoer werd in 2018 opgericht om de jonge generatie consultants een podium te geven en om hen lokaal in te zetten bij organisaties. Het programma staat open voor zowel hbo- als wo-afgestudeerden met uiteenlopende studieachtergronden. Anno 2020 is het label actief vanuit drie vestigingen: Rotterdam, Twente en Amsterdam.

Manon van Herk, Lead bij Hieroo Rotterdam, vertelt: “Hieroo biedt ambitieuze starters, die hun interesse voor consultancy en hun hart voor de stad waar ze wonen graag willen combineren, een tweejarig traineeship aan. Trainees gaan aan de slag bij organisaties in de regio met verschillende consultancyopdrachten en volgen een intensief opleidingsprogramma waarin ze worden opgeleid tot ‘gamechanger’.”

In het tweejarige programma leren de talenten professioneel handelen in het verbeteren van organisaties en krijgen ze de mogelijkheid om als
Jonge Consultant een nieuwe kijk te brengen en het verschil te maken binnen projecten en organisaties. Hierbij is er veel ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, die onder meer terugkomt in de vorm van trainingen verzorgd door onder meer opleidingsinstituut Sioo, Management Drives en Presencing Institute.

“Het traineeship? Transformaties realiseren, klanten helpen in hun uitdagingen en tegelijkertijd investeren in je eigen ontwikkeling.”

Gedurende het traject bouwen de jonge talenten bovendien een netwerk op van young professionals die wonen en werken in dezelfde stad. Een belangrijk onderdeel hiervan is het organiseren van Meetups gericht op relevante thema’s waarmee de young professionals mee te maken hebben. Denk hierbij aan thema’s als vitaliteit, personal branding, pensioenen en ondernemerschap.

Overeenkomsten en verschillen

De twee consultancy-traineeshipprogramma’s van SeederDeBoer en Hieroo hebben diverse zaken gemeen. Zo hebben beide organisaties talentontwikkeling hoog in het vaandel staan. SeederDeBoer Partner Jurgen Schut zei bij de start van Hieroo in 2018 daarover: “Kernwaarden als doorzetten, ondernemen en vernieuwen zijn een greep uit de vergelijkbare profielen.”

Hij voegde toe: “Hieroo is ontstaan vanuit SeederDeBoers missie; een betere wereld te creëren. Daarnaast heeft SeederDeBoer al jaren succes met talentontwikkeling via het Consultancy Traineeship. Talenten ontwikkelen, lokaal maatschappelijk innoveren en kennisdeling brengen we met Hieroo samen in de stad en regio.”

Er zijn ook enkele duidelijke verschillen tussen de programma’s waar te nemen. Zo worden trainees bij SeederDeBoer in het programma opgeleid tot Consultant binnen het adviesbureau. Zij gaan na afronding van het tweejarige programma doorgaans verder als adviseur (of als interne adviseur of teamleider) in vooral de zorg- financiële en publieke sector, waarbij ze opdrachtgevers verspreid over het hele land gaan ondersteunen.

Zo ook Emelie, die toelicht: “Na het afronden van het Consultancy Traineeship ben ik als consultant aan de slag gegaan bij SeederDeBoer. Ik werk inmiddels vier jaar bij SeederDeBoer en ben nog steeds heel enthousiast over onze organisatie en het werk dat wij voor onze klanten mogen doen.”

Trainees die het Hieroo programma afronden gaan daarentegen juist als ondernemer, beleidsmedewerker, manager of andere leidende positie aan de slag in hun eigen stad of regio. Om te zorgen dat deze vervolgstop goed aansluit op het traineeship, heeft Hieroo het ‘Hieroo next programma’ ontwikkeld, waaraan de trainees in de laatste 13 weken van hun traineeship deelnemen.

Bij SeederDeBoer en Hieroo start dit najaar weer een nieuwe groep Junior Consultants. Emelie en Manon hopen dat starters nu een goed beeld hebben over welk traineeship het beste past bij hun profiel en wensen.