Podcast neemt mensen mee in de wereld van slimme zorg

08 mei 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Arno Rutte, Consultancy Director bij Vintura en voormalig lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD, heeft een nieuw podcastkanaal gelanceerd over de gezondheidszorg in Nederland.

De afgelopen jaren stond de Nederlandse gezondheidszorg al behoorlijk onder druk, onder meer door de vergrijzing van de samenleving. Door de coronapandemie is deze druk dit voorjaar opgelopen tot ongekende hoogte. Terwijl de piek van coronapatiënten op de IC nu echt achter de rug lijkt, blijft het voorlopig nog flink aanpoten in de ziekenhuizen.

Zo lag de reguliere zorg sinds half maart grotendeels stil, waardoor heel veel behandelingen moeten worden ingehaald. Al met al vraagt dit om een flinke opschaling van de zorg voor de tweede helft van 2020. En zelfs als de corona-uitbraak straks volledig onder controle is blijft de druk hoog: de vergrijzing zet natuurlijk gewoon door.

Hoe kunnen ziekenhuizen de last wat verlichten, zowel op de korte al langere termijn? Volgens Arno Rutte van Vintura ligt een deel van de oplossing in het beter organiseren van de zorg en het verder uitbreiden van de toepassing van nieuwe technologieën zoals e-health: “Steeds meer mensen hebben behoefte aan zorg, maar het aantal mensen dat die zorg kan leveren neemt niet toe. Hoe waarborgen we dat voor iedereen goede zorg beschikbaar is, zowel vandaag als over twintig jaar? Dat kan alleen met slimme zorg.”Podcast neemt mensen mee in de wereld van slimme zorgIn zijn nieuwe podcast, die luistert naar de naam ‘Slimme zorg’, gaat de Consultancy Director van het adviesbureau op zoek naar oplossingen waarmee een zogenaamd ‘zorginfarct’ in de toekomst kan worden afgewend. “Door in gesprek te gaan met mensen die er toe doen in de zorgsector horen we wat volgens hen slimme zorg is. Dat kunnen bestuurders zijn, maar ook specialisten die op operationeel niveau actief zijn, of patiënten.”

“Het maken van een podcast over slimme zorg is een lang gekoesterde wens”, zegt de voormalig VVD-politicus. “Over zorg wordt veel beweerd, vaak in korte emotionele statements. Maar de uitdagingen en dilemma’s in de zorg zijn mede door de forse vergrijzing complex en groot. Oplossingen laten zich niet vatten in een oneliner. In deze podcast nemen we daarom de tijd écht in gesprek te gaan met mensen die intensief werken aan oplossingen.”

Om de twee weken zal een nieuwe podcastaflevering van ‘Slimme zorg’ worden gepubliceerd. Inmiddels staan er al twee afleveringen online. In de eerste aflevering spreekt Rutte met wetenschapper en ondernemer Daan Dohmen, terwijl hij in de tweede aflevering in gesprek gaat met Ab Klink, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en partner bij Booz & Company. De afleveringen zijn hier te beluisteren via Apple iTunes, hier via Spotify en hier via Soundcloud.

“Ik hoop dat deze gesprekken meehelpen om duurzaam gezamenlijk te bouwen aan het behouden en van goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor iedereen”, besluit Rutte.