10 interessante podcasts voor managers en zakelijke adviseurs

13 maart 2020 Consultancy.nl

De redactie van Consultancy.nl zet tien interessante podcastkanalen over economie, politiek, cultuur, wetenschap, technologie en ondernemen op een rij voor professionals uit de zakelijke dienstverleningssector.

Podcasts zijn vandaag de dag razend populair. Uit een studie van de Stichting Nationaal Luister Onderzoek blijkt dat maar liefst vijf miljoen Nederlanders regelmatig gebruikmaken van dit medium, terwijl in een recent onderzoek van Ipsos naar voren komt dat ze daarbij een zeer ruime luisterkeuze hebben: volgens het onderzoeksbureau zijn er op dit moment wereldwijd meer dan 800.000 podcastkanalen.  

Met zo’n groot aanbod is het beslist lastig om door de bomen het bos te blijven zien. Wat zijn bijvoorbeeld interessante kanalen voor managers en leidinggevenden? En naar welke podcasts zouden zakelijke professionals zoals consultants, accountants en advocaten eigenlijk moeten luisteren? De redactie van Consultancy.nl biedt u bij het beantwoorden van deze vragen de helpende hand en wijst u op een interessante mix van tien uiteenlopende podcastkanalen. 

1: EconTalk 

EconTalk is een wekelijkse podcast over economische onderwerpen. Het kanaal startte in 2006 en wordt sindsdien gepresenteerd door Russ Roberts, professor in de economie aan Stanford University. Tijdens een aflevering (duur: circa 60 minuten) spreekt Roberts doorgaans met één gast over een specifiek onderwerp. Inmiddels heeft hij tientallen Nobelprijswinnaars geïnterviewd zoals Milton Friedman en Joseph Stiglitz. Hoewel complexe onderwerpen aan bod komen, benadrukt Roberts dat EconTalk ook toegankelijk is voor leken. 

10 interessante podcasts voor consultants

2: The Economist Radio 

In 1843 verscheen de eerste papieren versie van The Economist, een gerenommeerd Brits klassiek liberaal opinieblad dat wekelijks verschijnt. Momenteel worden er per editie bijna 900.000 gedrukte exemplaren verkocht. Sinds een aantal jaar heeft The Economist naast een fysiek blad en een website ook meerdere podcastkanalen. Op het kanaal The Economist Radio verschijnen iedere werkdag alle podcasts van de tien afzonderlijke kanalen, die uitzendingen maken over politiek, economie, wetenschap, technologie en mondiale ontwikkelingen.  

3: De Stemming van Vullings en Van der Wulp

In februari 2017 startten journalisten Max van Weezel en Joost Vullings met de wekelijkse podcast ‘De Stemming van Vullings en Van Weezel’, waarin ze iedere vrijdag de politieke week doornamen met analyses en voorspellingen. De laatste aflevering van het tweetal ging online op 22 maart 2019: Van Weezel was sinds december 2018 ongeneeslijk ziek en overleed op 11 april 2019. Na enkele maanden van podcaststilte nam journalist Xander van der Wulp de vrijgekomen plek over en werd het kanaal omgedoopt tot ‘De Stemming van Vullings en Van der Wulp’, terwijl het concept van de podcast ongewijzigd bleef.  

4: BNR (meerdere podcastkanalen) 

BNR is een Nederlandse commerciële radiozender die zijn luisteraars sinds 1998 voorziet van zakelijk nieuws. Daarnaast maakt BNR al enkele jaren podcastuitzendingen. En daarmee oogst het platform succes. Zo won de podcast Newsroom, die in samenwerking met het FD wordt gemaakt, de Dutch Podcast Award 2019 in de categorie Nieuws & Politiek. Verder hebben alle radioprogramma’s van BNR een eigen podcastkanaal, waarop uitzendingen zijn terug te luisteren. Denk bijvoorbeeld aan het programma van Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk, waarin het tweetal iedere week internationale ontwikkelingen bespreekt. 

5: Freakonomics Radio

Freakonomics Radio is een Amerikaans podcastkanaal waar experts complexe sociaaleconomische kwesties op een begrijpelijke manier bepraten. De wekelijkse show, die in 2010 van start ging, is een spin-off van het boek ‘Freakonomics’ (2005), dat werd geschreven door econoom Steven Levitt en journalist Stephen J. Dubner, die met z’n tweeën de afleveringen presenteren. Sinds dit jaar staan er meer dan vierhonderd uitzendingen op Freakonomics Radio, waaraan vele Nobelprijswinnaars, succesvolle ondernemers en intellectuelen deelnamen.  

6: Financial Times (meerdere podcastkanalen)

Eind negentiende eeuw verscheen de eerste versie van het Britse zakendagblad Financial Times (FT), waar momenteel een kleine miljoen mensen een abonnement op heeft (zowel print als digitaal). Net zoals The Economist heeft FT al een aantal jaar verschillende podcastkanalen, waardoor het medium een variëteit aan luisteraars kan bedienen. Zo worden in FT Banking Weekly de belangrijkste gebeurtenissen binnen de bankensector besproken, terwijl in FT Tech Tonic wekelijks wordt ingegaan op hoe technologische ontwikkelingen onze economieën en maatschappijen vormgeven. Een overzicht van de verschillende FT-kanalen is hier te vinden. 

7: Planet Money

In 2008 lanceerden ondernemers en journalisten Alex Blumberg en Adam Davidson in navolging van de wereldwijde hypothekencrisis het podcastkanaal Planet Money, met als doel de ingewikkelde wereld van het geld inzichtelijk te maken voor een publiek dat niet noodzakelijk beschikt over een academische economische achtergrond. Denk bij gespreksonderwerpen onder andere aan ‘de financiering van een zorgstelsel’ en ‘handel met voorkennis’. Het kanaal publiceert twee keer per week een uitzending van circa 25 minuten en zal in 2020 de magische grens van duizend afleveringen gaan bereiken.  

8: POEN

POEN is een wekelijkse podcast van de NOS over economisch nieuws. Journalisten Charlotte Wouters en Nik Waaijers gaan tijdens afleveringen dieper in op de grote verhalen uit de financiële en economische wereld en proberen deze bovenal begrijpelijk te maken, waarmee POEN een soortgelijke ambitie heeft als die van Planet Money. In vergelijking met de andere podcastkanalen uit dit artikel is POEN betrekkelijk jong: eind 2019 kwam de eerste uitzending online. Tijdens de meest recente aflevering gingen Wouters en Waaijers in op de vraag of het streven naar economische groei noodzakelijk is voor een land.  

9: HBR Ideacast

Iedere week gaan Alison Beard en Curt Nickisch tijdens een podcastaflevering van HBR Ideacast in gesprek met toonaangevende experts uit het zakenleven en de academische wereld. Het kanaal, dat meer dan zevenhonderd aflevering telt, is onderdeel van ‘Harvard Business Review’, een invloedrijk vaktijdschrift op het gebied van bedrijfseconomie, waar Beard en Nickisch ook allebei een rol als senior redacteur vervullen. Tijdens recente uitzendingen sprak het tweetal onder meer met wetenschapper Laura Huang (Harvard) over omgaan met tegenslagen op de werkvloer en met ondernemer en schrijver James Clear over het aan- en afleren van gewoontes.  

10: Marathoninterview 

Van oorsprong is het Marathoninterview een radioprogramma van de VPRO, dat van start ging in 1986, waarin één gast drie tot vijf uur wordt geïnterviewd door een ervaren journalist. Denk bij gasten onder meer aan bekende schrijvers (Hugo Claus), beeldende kunstenaars (Ger van Elk), cabaretiers (Freek de Jonge), radio- en televisiemakers (Kees van Kooten en Wim de Bie), filosofen (Joop Doorman), wetenschappers (Vincent Icke) en politici (Hans van Mierlo). Sinds enkele jaren zijn alle afleveringen van Marathoninterview te beluisteren op het gelijknamige podcastkanaal.