Wielinq helpt Barenbrug bij ontwikkeling van IT-strategie

04 maart 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Koninklijke Barenbrug Groep heeft een nieuwe IT-strategie ontwikkeld. Het project is ondersteund door Wielinq. 

Barenbrug Groep is wereldwijd toonaangevend in recreatie- en voedergrassen en daarnaast andere vlinderbloemige voedergewassen. Het bedrijf uit Nijmegen is gespecialiseerd in plantenveredeling, graszaadproductie en de internationale marketing en verkoop van innovatieve rassen. De Barenbrug Groep heeft, naast onderzoekstations, 18 operationele lokale bedrijven op zes continenten, waar circa 800 medewerkers actief zijn. 

Uitwerken van de IT-strategie

Adviesbureau Wielinq is gevraagd om de Koninklijke Barenbrug Groep te ondersteunen bij het opstellen van haar IT-strategie. Belangrijke onderdelen van deze strategie zijn de rol van informatie in besturing en processen, de toekomstige applicatiestrategie, de digitale innovatie en de IT-organisatie.

Barenbrug ontwikkelt nieuwe IT-strategie

De basis is de inzet van IT voor de primaire processen. Op dit moment hebben de lokale Barenbrug-vestigingen veel autonomie in de toepassing van IT, wat resulteert in flexibiliteit. De uitdaging is om daarnaast nog meer synergie te bereiken voor de Barenbrug Groep als geheel.

De aanpak

De uitwerking van een IT-strategie vraagt om kennis van zaken en moet ook naadloos aansluiten op de organisatie. Daarom is gekozen om het IT-beleid en de IT-strategie samen met medewerkers van Barenbrug vorm te geven. Hierbij is gebruikgemaakt van online vragenlijsten, interviews en workshops om informatie te verzamelen en samen richting te geven aan de strategie. 

Vanuit Wielinq waren Arjan Geurts en Dirk Dekker betrokken bij de opdracht. Het duo vertelt: “Wielinq is een onafhankelijk adviesbureau. Dit maakt dat wij tijdens de uitvoering geheel kunnen werken vanuit de belangen van Barenbrug. We hebben ervaring op het gebied van onder meer organisatieverandering, verandermanagement, governance en IT-techniek ingebracht.” 

Gedragen IT-strategie

Het resultaat is een IT-strategie, gedragen door de board, die richting geeft aan de volgende stappen bij de inzet van IT bij Barenbrug, met richtlijnen voor de inzet van IT, een voorstel voor de nieuwe wereldwijde IT-organisatie en een uitgewerkte projectenkalender. De board van Barenbrug is inmiddels gestart met de uitvoering hiervan. 

René van Raan, lid Raad van Bestuur en CFO van de Koninklijke Barenbrug Groep, over de samenwerking met het adviesbureau: “Wielinq is voor ons van grote waarde gebleken bij het opstellen van onze IT-strategie en beleid. Door hun onafhankelijke positie en vanuit hun brede kennis en ervaring hebben zij ons zeer kundig en objectief geadviseerd. Daarbij zijn zij binnen de vooraf gemaakte financiële afspraken gebleven en sprak hun praktische benadering ons aan.” 

“Wij zijn inmiddels gestart met het uitvoering geven aan het IT-beleid. We zijn ervan overtuigd dat het traject met Wielinq waarde zal toevoegen aan onze bedrijfsactiviteiten.”