Investeerder stopt miljoenen in Westlandse tomatenteler

14 januari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

NPM Capital heeft een minderheidsbelang genomen in Agro Care, Europa’s grootste tomatenteler. Door de investering krijgt Agro Care het kapitaal om zijn kasoppervlak flink uit te breiden. De deal kwam tot stand onder begeleiding van Hillenraad Partners en Bold Capital Management. 

Het in 1997 opgerichte Agro Care is in minder dan 25 jaar uitgegroeid tot één van de grootste en moderne tomatenteeltbedrijven ter wereld. Het bedrijf beschikt over 1500 medewerkers en kassencomplexen in Nederland, Frankrijk, Marokko en Tunesië. Ook heeft het belangen in de veredeling, verpakking en distributie van tomaten. 

Om zijn positie aan de wereldwijde top te behouden moet het bedrijf wel blijven groeien. “Meespelen in de eredivisie van de Europese glastuinbouw vergt schaalgrootte, financieel vermogen en managementkwaliteiten”, legt Martien Penning van Hillenraad Partners uit in het FD. Het adviesbureau voor de tuinbouwsector bracht Agro Care en NPM met elkaar in contact. 

“We waren al een tijd in gesprek met Agro Care”, vertelt Leonard van Loon, Investment Director bij NPM Capital. “De kracht van Agro Care ligt in zijn ondernemersgeest en sterke partnerships in de waardeketen, die het bedrijf in staat hebben gesteld een leidende positie op te bouwen in deze grote, gefragmenteerde markt vol groeimogelijkheden. Agro Care kan het groeikapitaal gebruiken om te investeren in technologisch geavanceerde broeikassen en voor overnames binnen en buiten Nederland.”
Investeerder stopt miljoenen in Westlandse tomatenteler

Met de kapitaalinjectie wil Agro Care zijn teeltoppervlak in Europa en Afrika flink uitbreiden. Momenteel beschikt het bedrijf over iets meer dan 200 hectare. Het is de bedoeling dat daar alleen al in Tunesië de komende acht jaar 100 hectare aan kassen bijkomt. Dit vergt een investering van ongeveer €100 miljoen.

Waar Agro Care zijn financiering voorheen bij de bank ophaalde, zijn banken vandaag de dag terughoudender geworden, zeker wat projecten in het buitenland betreft. Zelfs de mooie winstcijfers van Agro Care – het maakte vorig jaar naar verwachting €36 miljoen brutowinst op een omzet van €130 miljoen, €6 miljoen meer dan in 2018 – konden de banken niet over de streep trekken. Medeoprichter en CEO Kees van Veen denkt dat dit te maken heeft met de grillige resultaten binnen de tuinbouw: “We zijn marktgevoelig en zien de resultaten op en neer gaan”, zegt hij in het FD.

Door de terughoudendheid van de banken ging Agro Care andere mogelijkheden verkennen. Via de uitgifte van nieuwe aandelen is NPM Capital aan boord gehaald. “We zijn niet zomaar in zee gegaan met de eerste de beste investeerder”, benadrukt Van Veen. “We hebben bewust gekozen voor een financieel robuuste langetermijnpartner die ons zal helpen bij het ontwikkelen en implementeren van onze strategie, bijvoorbeeld door onze professionalisering een impuls te geven en ons te ondersteunen bij toekomstige acquisities.”

NPM Capital onderzocht al enige tijd investeringsmogelijkheden binnen de agrarische sector, waaronder de glastuinbouw. Daarbij werkt het sinds 2017 samen met Hillenraad Partners. Nadat het tuinbouwadviesbureau NPM Capital in contact bracht met Agro Care, werd onder andere Bold Capital Management ingeschakeld. Een team van Bold – bestaande uit Gerrit van Munster (Managing Partner), Petra de Wild (Partner) en Sander Huijer (Senior Manager) – verzorgde operationele due diligence. Rond de deal zijn geen financiële details naar buiten gebracht, behalve dat het een miljoeneninvestering betreft.