Ten Brinke werkt met BOLD aan verbetering managementinformatie

01 februari 2022 Consultancy.nl

Bouwer en projectontwikkelaar Ten Brinke is de laatste jaren flink gegroeid. Met de omvang nemen echter ook de risico’s toe. Daarom vond Ten Brinke dat het tijd was voor betere managementinformatie. BOLD hielp bij de implementatie van Power BI.

In 1902 begint Theodorus ten Brinke in Varsseveld – midden in de Achterhoek – als zelfstandig bouwaannemer. In opdracht bouwt hij woningen en bedrijfspanden, zo groeit zijn onderneming gestaag. 120 jaar later bouwt Ten Brinke nog altijd door. Het is nog steeds een familiebedrijf en nog altijd gevestigd in Varsseveld.

Er is echter ook het nodige veranderd: naast het hoofdkantoor in de Achterhoek heeft Ten Brinke nu ook vestigingen in Duitsland, Spanje, Portugal en Griekenland. En naast het bouwen doet het bedrijf nu ook aan projectontwikkeling en assetmanagement. Al met al realiseert het 1.300 medewerkers tellende bedrijf inmiddels meer dan een miljard euro omzet.

Ten Brinke werkt met BOLD aan verbetering managementinformatie

Vooral de laatste jaren ging het hard met de groei. Daarmee veranderde ook de dynamiek rond de beheersing van risico’s en (de selectie van) projecten. De directeuren beschikten wel over de vereiste ervaring om te begrijpen waar ze op moesten letten bij het aansturen van het bedrijf, maar nu dat bedrijf zo snel groeide nam ook het belang van betrouwbare, up-to-date informatie snel toe.

De volgende stap

Dit besefte ook Peter Zents, die al meer dan 25 jaar onderdeel is van Ten Brinke. Sinds Zents CFO is maakte Ten Brinke al een flinke professionalisering door in het systeemlandschap. Dankzij deze modernisering beschikte Ten Brinke ook over een schat aan data op basis waarvan de volgende stap kon worden gezet in de professionalisering van de managementinformatie.

Zents wilde de vele (gedetailleerde) lijsten en rapportages omzetten in toegankelijke dashboards, waarop de directies op overzichtelijke wijze precies de informatie kunnen terugvinden die ze nodig hebben om goed onderbouwde beslissingen te kunnen nemen. Om te helpen bij deze volgende stap schakelde Zents begin vorig jaar BOLD in, een adviesbureau gespecialiseerd in turnarounds, transformaties en transacties.

“Moderne tooling – in dit geval Power BI van Microsoft – maakt het mogelijk om uit de enorme hoeveelheid data prachtig gevisualiseerde dashboards te maken”, vertelt BOLD-partner Martijn Hulshof. “Dergelijke dashboards zijn een wereld van verschil ten opzichte van de traditionele informatievoorziening met vaak gedetailleerde lijsten. En precies daarom is het zo belangrijk om deze verandering door te maken: om de informatie in de dashboards te gebruiken hoef je geen affiniteit met financiële zaken te hebben.”

“Je krijgt in een oogopslag de belangrijke indicatoren te zien”, legt Hulshof uit, “van risico’s op projecten tot debiteuren die betaaltermijnen overschrijden – en kunt daar eenvoudig op ‘downdrillen’ als je het naadje van de kous wilt weten.”

Als engagement partner vormde Hulshof samen met CFO Peter Zents de stuurgroep die eindverantwoordelijk was voor het project. Vanuit BOLD waren daarnaast partner Menko Hoekenga en director Henk Kleinveld betrokken bij de opdracht. Hoekenga zag toe op de projectvoortgang en het meenemen van de organisatie in de verandering, Kleinveld werkte met het Ten Brinke-team aan de bouw en implementatie van de feitelijke Power BI-applicatie.

Rondje langs de velden

Uiteraard was dit bouwen en implementeren essentieel, maar de grootste uitdaging zat volgens Hulshof in het zorgen dat de nieuwe oplossing werd geaccepteerd door de gebruikers. “Precies daarom werd in het begin van het project veel tijd en energie gestopt in het scherp krijgen van de informatiebehoefte. De centrale vraag daarbij: hoe maken directeuren in de praktijk waar dat ze scherp aan de bal zijn? – het handelsmerk van Ten Brinke.”

De nieuwe dashboards zijn veel meer dan alleen maar technologie – ze zijn in feite ook een nieuwe manier van communiceren binnen Ten Brinke. Daarom maakten gezamenlijke teams van BOLD en Ten Brinke “een rondje langs de velden” om betrokkenen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de opties.

Datagedreven voorspellen

Inmiddels draaien de dashboards volop én worden ze omarmd door de gebruikers. Zents en Hulshof kijken dan ook tevreden terug op het afgeronde traject. Tegelijk wordt echter alweer vooruitgekeken: Zents ziet nog genoeg mogelijkheden, zoals het datagedreven voorspellen van risico’s en commerciële kansen.

Na de grote stappen die het afgelopen jaar zijn gezet, liggen dergelijke ambities volgens Hulshof binnen handbereik: “Nu Power BI eenmaal draait is het doorontwikkelen van functionaliteiten – al dan niet op verzoek van gebruikers – eigenlijk heel eenvoudig te doen.”