Fusie- en overnamebureaus en -adviseurs vallen in de prijzen

10 december 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Overnameplatform Brookz heeft voor het zesde jaar op rij de Fusie & Overname Awards uitgereikt aan kantoren en adviseurs die een vooraanstaande rol spelen in het M&A-landschap.

Ondanks dat het aantal gesloten deals dit jaar is afgenomen, is 2019 voor Nederlandse M&A-adviseurs nog altijd een goed jaar te noemen. Investeerders zitten al twee jaar op grote bergen van ‘dry powder en hun honger naar overnames lijkt nog altijd niet gestild. Tegelijkertijd leggen ook corporate organisaties zich anno nu steeds vaker toe op dealmaking als instrument, om zo hun strategieën en innovatie een boost te geven. Aan de andere kant van de onderhandelingstafel staan er in de huidige markt tal van (jonge) startups en ondernemers open voor het verkopen van hun bedrijf en te profiteren van de actuele, aantrekkelijke markt. 

De meer dan 200 grote, middelgrote en kleinere deals die jaarlijks in ons land plaatsvinden, worden allemaal in goede banen geleid door de in ons land (of internationaal) werkzame M&A-adviseurs. Zij bieden ondersteuning bij onder meer strategische vraagstukken, de waardering van een onderneming, de uitvoering van de transactie, en de juridische en fiscale aspecten van een fusie en/of overname. 

Beste overnamekantoren

Volgens de M&A-competitie van Brookz zijn het in 2019 Marktlink, DRV Corporate Finance en MKB Advies Partners, die zich de beste overnamekantoren van het jaar mogen noemen. Marktlink heeft de prijs gewonnen in de categorie groot (het bureau heeft zo’n 100 dealmakers in Nederland, België en Duitsland), DRV Corporate Finance is in de prijzen gevallen in de categorie medium. Het M&A-bureau maakt onderdeel uit van DRV Accountants & Adviseurs, een van de grotere accountancy- en advieskantoren in ons land. MKB Advies Partners, winnaar in de categorie klein, is een boutique M&A-kantoor met vestigingen in Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Den Bosch, Schoonhoven en Zwolle.

Fusie & Overname bureaus en adviseurs vallen in de prijzen - Marktlink en DRV Corporate Finance

Het trio is in de competitie van Brookz ruim 220 overnamekantoren voorgebleven, die ook meedongen naar een award. De winnaars werden bepaald op basis van de hoeveelheid transacties en de complexiteit daarvan, en verkozen door een combinatie van publiekstemmen en een oordeel van een onafhankelijke vakjury. 

Jeroen Oldengarm en Vincent Pastoor, beide partners bij Marktlink, geven in een reactie aan: “Ons harde werken is beloond met het winnen van deze award. We zetten deze trend in 2020 natuurlijk door.” Ook DRV Corporate Finance directeur Marco du Pré is trots op de prijs: “Dit is een prachtige erkenning van de kwaliteit en de inzet van ons team. We willen iedereen die op ons gestemd hebben bedanken voor hun waardering!” Dit jaar rondde DRV Corporate Finance veel opdrachten af, waaronder een behoorlijk aantal grote en complexe transacties. Vorig jaar ging de prijs naar BDO (categorie groot), AenF Partners (categorie medium) en Olde Hartman Advies (categorie klein). 

René van Bruggen van RSM EN Alexander den Boer van Van Oers Corporate Finance

Beste overnameadviseurs

De prijs voor individuele M&A-adviseurs gaat dit jaar naar Alexander den Boer van Van Oers Corporate Finance en René van Bruggen van RSM. Den Boer is daarmee benoemd tot ‘overnameadviseur van het jaar’, waarmee hij in de voetstappen treedt van eerdere winnaars Hans Minnaar (Florijnz Corporate Finance) en Duncan Eduard (Iris Corporate Finance). Van Bruggen neemt de prijs over van Chris Denneboom van ValuePro, die vorig jaar op zijn beurt Guido Rooijackers van Sman Business Value onttroonde.

Peter Rikhof, directeur van Brookz kijkt tevreden terug op de vijfde editie: “Wat vier jaar geleden begon als een initiatief om de adviseurs en advieskantoren in de overnamemarkt meer bekendheid te geven, is inmiddels uitgegroeid tot een gerespecteerde verkiezing die iedereen graag wil winnen.”

Bekijk de rubriek M&A nieuws voor alle M&A-content op Consultancy.nl.