Qhuba start Effortless Agile, dienstverlening voor agile implementaties

04 april 2019 Consultancy.nl

Qhuba heeft een nieuwe praktijk gelanceerd die zich volledig richt op agile werken. De tak – Effortless Agile – helpt organisaties zowel met het ontwerpen als implementeren van agile transities. “Onze Agile trajecten kenmerken zich door een ‘Think Big, Start Small’- instelling”, aldus Effortless Coach Sebastiaan Vlamings. “Zo kan een grote transitie met weinig wrijving plaatsvinden.” 

Van 11 tot en met 13 februari 2001 kwamen in wintersportgebied Snowbird in de Amerikaanse staat Utah zeventien softwareontwikkelaar samen. Tijdens de informele bijeenkomst stelden ze, op basis van ideeën die halverwege de jaren negentig waren ontstaan als reactie op de klassieke ‘waterval’-ontwikkelmethode, samen een handvest op dat ze de naam ‘Manifesto for Agile Software Development’ meegaven. Waar de watervalmethode werd ervaren als traag, bureaucratisch en bekrompen, zou de agile-aanpak zorgen voor meer creativiteit, effectiviteit en – zoals de naam al zegt – wendbaarheid. 

Inmiddels zijn we achttien jaar verder en beperkt het gebruik van agile zich allang niet meer tot de softwareontwikkeling. “Ik ken geen enkele organisatie waar de term niet geroepen wordt”, stelt Sebastiaan Vlamings van Qhuba: “Of ze het nu willen, al doen, of denken te doen. Iedereen heeft het weleens voorbij horen komen. Agile is booming, en niet zonder reden.” 

De oorzaak voor de populariteit van de benadering kan grotendeels worden gevonden in de snelheid waarmee het zakenlandschap de laatste jaren verandert. “De mogelijkheden zijn eindeloos, net als de wensen van de eindgebruiker”, vertelt Vlaming: “Overal zijn kansen te ontdekken en terwijl je even stilstaat om deze te overwegen, word je alweer ingehaald door de volgende golf van innovatie. Meer dan ooit worden organisaties uitgedaagd flexibel te zijn terwijl de productiviteit continu omhoog moet.” 

Er zijn diverse organisaties die inderdaad flink profiteren van de voordelen die agile werken biedt op gebieden als functionaliteit, klanttevredenheid, productiviteit, en werknemersgeluk. De praktijk laat echter zien dat er ook veel organisaties zijn waar de invoering van agile vooral voor veel hoofdpijn zorgt. Het is makkelijker gezegd dan gedaan om een traditioneel opgezette, hiërarchisch ingericht bedrijf om te vormen tot agile organisatie.

Qhuba start Effortless Agile, dienstverlening voor agile implementaties

Maatwerk persoonlijke groei

Met de lancering van Effortless Agile biedt Qhuba organisaties nu maatwerk ondersteuning bij het omarmen van agile. “Geen organisatie is hetzelfde, er is dan ook niet één geschikte blauwdruk voor een succesvolle agile-transformatie”, geeft Vlamings aan. “Samen bekijken we op basis van de strategie de uitdagingen voor een organisatie of afdeling.” Via een quickscan, waarin de processen worden getoetst aan het agile manifest, wordt een roadmap opgesteld. Vervolgens helpen de scrum masters, product owners, agile coaches en agile projectmanagers uit het netwerk van Effortless Agile ook bij de implementatie hiervan.

In de op maat gemaakte begeleiding van Effortless Agile zit wel één constante rode lijn. Vlamings: “Wij zetten in op persoonlijke groei boven opgelegde organisatorische verandering. Hierdoor zijn de betrokkenen meer bereidwillig om daadwerkelijk met de nieuwe manier van werken aan de slag te gaan.” Hij legt uit dat deze betrokken wel bereid moeten zijn een sprong in het diepe te wagen: “Groei gebeurt nou eenmaal altijd buiten je comfortzone. Of dat nou betekent dat je feitelijk nieuwe dingen aan het doen bent, of vragen stelt die nog nooit eerder gesteld zijn, over jezelf of de organisatie. Het is altijd een beetje spannend en soms ronduit angstaanjagend.” 

De reis komt voor het doel

Hij wijst op de momenten waarin dergelijke spannende situaties juist energie en vertrouwen geven: “Dit kan tijdens het werk zijn, maar ook in het beoefenen van een sport of een hobby waarbij je volledig in het moment zit en niet twijfelt over wat de volgende juiste stap is. Je doet het gewoon. Met net zo weinig zekerheid over het resultaat, maar vol vertrouwen over jouw keuzes. Dit zijn de momenten waarop je de uitdaging niet meer als een sta-in-de-weg ziet, maar als middel om je doel te behalen. De momenten waarop je letterlijk aan het genieten bent van de reis zonder te veel stil te staan bij het resultaat. De momenten waarop je groeit zonder dat je het in de gaten hebt. De momenten waarop je durft te falen met een lach op je gezicht.” 

Deze momenten bieden volgens Vlamings lessen die van grote waarde zijn binnen uitdagende verandertrajecten, zoals agile-transformaties: “Het grote verschil is niet de situatie waar jij je in bevindt, maar de manier waarop je naar de situatie kijkt. Verandering en uitdagingen worden pas eng wanneer we enkel oog hebben voor het gewenste einddoel en vergeten stil te staan bij wat we allemaal uit de reis kunnen halen.” Hij voegt tot slot toe dat deze focus op persoonlijke ontwikkeling eraan bijdraagt dat een organisatie na de agile transformatie zelf kan blijven evolueren. “Verandering is dan niet meer een uitdaging, maar een natuurlijke staat van zijn. Een volledig flexibele organisatie die sterk genoeg is om met grote uitdagingen om te gaan.”

More on: Qhuba
Netherlands
Company profile
Qhuba is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Qhuba is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.