Qhuba dienst helpt CxO's met ontwikkelen en monitoren van digitale strategie

03 mei 2018 Consultancy.nl

Qhuba – een netwerkorganisatie die klanten helpt bij de digitale transformatie – heeft onlangs een nieuwe dienst gelanceerd, genaamd CIO Office. Hiermee worden CIO’s geholpen bij het ontwikkelen en monitoren van digitale strategieën aan de hand van up-to-date inzichten. Dat gebeurt in de vorm van zogenaamde dienstverlening op abonnementsbasis. Partner Renske Jansen is vanuit Qhuba verantwoordelijk voor de ontwikkeling van CIO Office. 

De Chief Information Officer (CIO) is binnen een organisatie de hoogste leidinggevende op het gebied van de informatietechnologie en computersystemen die de bedrijfsdoelstellingen ondersteunen. Om te zorgen dat dit op een goede manier gebeurt, schrijft de CIO een strategie. Terwijl de initiële ontwikkeling van de strategie vaak prima verloopt, stelt Qhuba-partner Renske Jansen dat er daarna regelmatig problemen ontstaan: “Je ziet dat CIO’s vaak veel tijd besteden aan het ontwikkelen van een strategie, maar vervolgens onvoldoende tijd kunnen besteden aan het bijstellen ervan of niet de snelheid kunnen maken die ze nodig hebben met de implementatie. […] Belangrijker dan die eenmalige exercitie is dus om ervoor te zorgen dat de strategie daadwerkelijk wordt uitgevoerd en voortdurend wordt bijgesteld.” 

Op basis van dat inzicht ontwikkelde en lanceerde Jansen vanuit Qhuba onlangs de dienst CIO Office, die opdrachtgevers helpt bij het ontwikkelen en monitoren van digitale strategieën. Zo heeft een CIO tijdens het bepalen van zijn strategie veelal ook behoefte aan externe feedback en het liefst op meerdere momenten. Oftewel: behoefte aan een objectieve adviseur die de markt kent en een CIO gedurende het gehele proces wijst op de ontwikkelingen. Met zo’n adviseur kan de CIO dan sparren en bepalen wat zijn of haar plannen betekenen voor een bepaalde strategie. “Dat is waar CIO Office bij helpt”, aldus Jansen. 

Werkwijze

Jansen kan zich op het gebied CIO’s met recht een ervaringsdeskundige noemen. Ze zette zich als CIO Strategy Consultant in bij logistiek bedrijf CB en bij farmaceut Sanquin, en was ruim vijf jaar CIO Executive Partner bij Gartner, een adviesbureau binnen de IT-sector. Daar leerde ze de fijne kneepjes van het vak dienstverlening op abonnementsbasis, het principe waarop CIO Office is gebaseerd. Van die tijd heeft ze een hoop geleerd. Zo stelt ze dat er een gevaar schuilt in het feit dat advies soms nogal vrijblijvend is: “Dat je af en toe eens een sparringsessie doet over in- en externe ontwikkelingen en dat het daarbij blijft.” 

Qhuba dienst helpt CIO’s met ontwikkelen en monitoren van digitale strategie

Met CIO Office tracht ze die vrijblijvendheid de wereld uit te helpen. Zo krijgt iedere CIO die gebruikmaakt van de dienst een vaste strategy partner. Samen starten ze met het doorgronden en scherpstellen van de strategie en het opstellen van de jaarplanning. Jansen: “Wij plannen met onze CIO Office-klanten maandelijkse strategy meetings. Daarnaast pakken we eens per kwartaal een deelonderwerp, dat we in een verdiepingssessie verder doorspreken. Bijvoorbeeld in de vorm van een workshop, geleid door één van de experts uit het Qhuba-netwerk, die hun research en ervaringen delen.” 

Verder zijn er nog andere procedures binnen CIO Office die de dynamiek tussen adviseur en opdrachtgever levendig houden, legt Jansen uit: “Ook sturen we klanten regelmatig gepersonaliseerde content toe, zoals een whitepaper die past bij hun situatie, waar ze concrete ideeën uit kunnen opdoen, of een leeslijst van artikelen die ze beslist niet mogen missen. CIO’s hebben weinig tijd over om te lezen en krijgen ontzettend veel informatie voorgeschoteld. Wij filteren dat voor ze en vatten het op zo’n manier samen dat ze er direct mee aan de slag kunnen.” 

Zelf verantwoordelijk

Volgens Jansen is het zekere niet de bedoeling dat haar CIO Office de complete strategie van een opdrachtgever ontwikkelt: “Wij kunnen de CIO hierbij helpen, maar het is en blijft zijn taak om de organisatiestrategie te vertalen in een digitale strategie. Wij geloven er niet in dat je strategieontwikkeling volledig buiten de deur kunt leggen. Maar je kunt je hier natuurlijk wel in meerdere of mindere mate bij laten ondersteunen.” Ook neemt de nieuwe dienst niet de gehele implementatie van bijvoorbeeld de strategische roadmap op zich, aldus Jansen: “Het uitvoeren van die projecten is nadrukkelijk geen onderdeel van Qhuba’s CIO Office dienstverlening. Bedrijven zullen dit voor een groot deel zelf moeten willen oppakken, of met andere Qhuba practices in zee gaan.”

Terwijl CIO’s uiteindelijk zelf verantwoordelijk zijn voor de ontwikkelingen binnen hun bedrijf, is Jansen ervan overtuigd dat de nieuwe dienstverlening een CIO zelfverzekerder te werk zal laten gaan: “Technologische ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op dat het voor veel CIO’s lastig is te bepalen waar zij hun energie in moeten steken. IoT, blockchain, machine learning, robotic process automation. Het houdt niet op. Qhuba’s CIO Office helpt hen om te begrijpen wat de meerwaarde van een bepaalde technologie voor hun organisatie kan zijn, welke investeringen daarmee gemoeid zijn en welke opbrengsten ze ervan kunnen verwachten. Zo kunnen ze beter prioriteiten stellen en gefundeerde beslissingen nemen, in plaats van kostbare tijd te steken in iedere hype of juist te lang te wachten met de adoptie van nieuwe technologie.” 

Dynamisch beleidstuk

De dienst is volgens Jansen met name geschikt voor CIO’s actief binnen het grotere mkb-segment. In het bijzonder hebben bedrijven baat bij de CIO Office als ze meer voortgang zouden kunnen en willen maken met het realiseren van strategische ambities. Ook organisaties die de technologische mogelijkheden maximaal willen benutten of die niet de juiste informatie op het juiste moment ter beschikking hebben voor het nemen van besluiten, zijn volgens Jansen een geschikte opdrachtgever. Jansen geeft aan met CIO Office de strategie tot dynamisch beleidsstuk te willen verheffen, waarmee ze inspeelt op de vraag van haar contacten en eerdere klanten: “Strategie als actueel en levend document dat richting geeft aan de organisatie.” De nieuwe dienst van Qhuba biedt sinds kort de mogelijkheid om die ambitie naar de praktijk te vertalen.  


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup