Low-coding biedt flexibiliteit en snelheid in digitale transformatie

07 februari 2019 Consultancy.nl

In digitale transformaties is het vaak een uitdaging de geschikte software in te zetten. Terwijl standaardoplossingen veelal niet op één lijn liggen met de behoeften van de organisatie, is het zelf ontwikkelen van software ook niet eenvoudig. Volgens Wouter Hasekamp, oprichter en CEO van Qhuba, brengt low-coding hier verandering in. Met behulp van low-coding platforms kunnen organisaties volgens de digitale expert eenvoudig, snel en goedkoop eigen softwaretoepassingen bouwen die zeer flexibel zijn en perfect aansluiten op de business. 

“Groot of klein, iedere organisatie wil gaan digitaliseren en zal dus moeten investeren in software”, begint Hasekamp, die samen met het team van Qhuba organisaties begeleidt in hun digitale transformaties: “Bedrijven hebben simpel gezegd twee opties: ga je het zelf bouwen of ga je het kopen?” Voor veel organisaties lijkt het zelf bouwen van de software een hachelijke onderneming en dus wordt er vaak gekozen voor de tweede optie. Hierbij kom je echter al snel uit op een standaardpakket, dat niet altijd aansluit op de specifieke behoeften vanuit de organisatie.

“In het ergste geval gebeurt er dan zoiets als bij Lidl, dat in 2011 besloot het voorraadbeheersysteem te vervangen door een ERP-systeem van SAP. Zeven jaar later en ongeveer €500 miljoen verder gooit Lidl de handdoek in de ring”, vertelt Hasekamp. “Hier paste de software niet goed bij de organisatieprocessen. Wat zijn dan je opties? Of je kiest ervoor de software aan te passen aan je organisatie, of je past je bedrijfsprocessen aan op de software. Lidl koos voor de eerste optie, wat het begin van het einde betekende. De prestaties kelderden, terwijl de kosten alleen maar toenamen. Nu probeert de keten het ondertussen 30 jaar oude inhouse-softwaresysteem nieuw leven in te blazen.”

Werken met low-coding platforms versnelt digitale transformatieDergelijke fiasco’s kunnen worden vermeden door de software wel binnen de eigen organisatie te ontwikkelen. Hasekamp: “Dit biedt veel voordelen. Zo kan de organisatie de complete businessbehoeftes en -processen in kaart brengen en vervolgens de software zo inrichten of afstemmen dat deze volledig ondersteund worden.”

Tegelijkertijd komen ook hierbij weer de nodige uitdagingen om de hoek kijken: “De meeste organisaties die het besluit nemen een applicatie te ontwikkelen volgen hetzelfde proces. In eerste instantie komt de businessunit met het idee dat het een applicatie ontwikkeld moet worden. Vervolgens gaan zij de diepte in om precies te bepalen waar behoefte aan is. Hieruit volgt een concept met alle functionele en designeisen. Pas dan wordt IT erbij betrokken. Voor de IT-afdeling is het waarschijnlijk niet duidelijk wat het precieze doel is van deze applicatie. Ook is er geen zicht op de eindgebruiker. Hierdoor blijft de businessunit op afstand terwijl IT alles op alles zet om de volledige applicatie vanaf de basis op te bouwen.”

Low-coding

Dit is waar low-coding uitkomst kan bieden. De nieuwe methode voor het ontwikkelen van software en applicaties maakt het voor organisaties een stuk aantrekkelijker om zelf software te ontwikkelen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van platforms als Outsystems, Mendix of PowerApps. “De kracht van deze ontwikkelmethode ligt in het feit dat applicaties gebouwd kunnen worden door diverse microservices samen te voegen”, aldus Hasekamp: “Dit zijn de bouwstenen die samen, door gebruik te maken van een drag en drop-interface, werkende op maat gemaakte applicaties vormen.”

Dit heeft volgens de Qhuba-CEO verschillende positieve gevolgen voor de IT-afdeling: “Ten eerste zorgt het visueel ontwikkelen ervoor dat business en IT dezelfde taal kunnen spreken, waardoor zij op nieuwe manieren kunnen samenwerken. De business begrijpt nu precies wat er ontwikkeld wordt, terwijl IT ermee aan de slag is. Hierdoor wordt de communicatie tussen de twee werelden makkelijker en beter.”

“Het ontwikkelen van software die voldoet aan iedere wens van de organisatie is nooit eerder zo makkelijk en voordelig geweest.”
– Wouter Hasekamp

Flexibiliteit

Misschien nog wel belangrijker, is dat low-coding de flexibiliteit biedt die zo belangrijk is binnen het hedendaagse volatiele bedrijfslandschap. Zodra er een nieuw idee is, kan er gemakkelijk nieuwe software worden gecreëerd die nauw aansluit op de specifieke karakteristieken van het nieuwe product en de daaraan gerelateerde processen. Dankzij de flexibiliteit sluit de software bovendien goed aan op de bestaande systemen en persoonlijke voorkeuren van de organisatie: “Zo ontstaan er meer personalisatiemogelijkheden en kan software ontwikkeld worden die probleemloos draait op verschillende platformen”, aldus Hasekamp. 

“Daarnaast vervangt drag en drop het traditionele coderen, wat de ontwikkelsnelheid ten goede komt”, vervolgt hij: “Ook hoeft bij het ontwerpen van de bouwstenen voor de applicatie, oftewel de microservices die de software samenstellen, alleen te worden gekeken naar de gewenste functies. Alles wat hierbij niet van toepassing is voor de organisatie kunnen ze links laten liggen. Bovendien kunnen bedrijven deze delen van hun software in de toekomst keer op keer opnieuw gebruiken.”

Wendbaarheid

Hasekamp stelt dat low-coding de keuze tussen software zelf ontwikkelen of kopen een stuk eenvoudiger maakt: “Het ontwikkelen van software die voldoet aan iedere wens van de organisatie is nooit eerder zo makkelijk en voordelig geweest. Dankzij de opkomst van low-coding platformen is het inhouse ontwikkelen van software niet alleen sneller dan het kopen van een standaardpakket, het biedt ook ruimte voor nieuwe en betere samenwerking tussen de Business en IT.”

Deze voordelen zorgen er volgens hem voor dat de nieuwe ontwikkelmethode een passend antwoord biedt op de uitdagingen van het digitale tijdperk: “Low-coding zorgt voor meer snelheid. Snelheid zorgt voor meer wendbaarheid en flexibiliteit. Wendbaarheid en flexibiliteit zorgen op hun beurt weer voor meer ruimte om te experimenteren. En meer ruimte voor experimenteren zorgt ervoor dat een organisatie er sneller in zal slagen om zich aan te passen of te reageren op veranderingen in de markt.”

Lees ookQhuba ondersteunt Van Oord bij implementatie- en verandertraject.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup