Deense industriële groep AVK koopt Waalwijkse rubberproducent

07 februari 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

AVK Groep, een industriële groep uit Denemaken, heeft Ravestein Rubberparts overgenomen. De rubberspecialist uit Waalwijk wordt de vierde deelneming voor de Denen in ons land en gaat verder als AVK Ravestein.

De twee bedrijven zijn goede bekenden van elkaar. Ravestein, opgericht in de jaren 50, produceert sinds de jaren 70 hoogwaardige technische rubberartikelen voor industriële toepassingen, waaronder balgen, membranen, rubber slijtdelen en trillingsdempers. Een van de partijen waar Ravestein aan levert is AVK Nederland, de Nederlandse tak van de Deense AVK Groep, een conglomeraat met meer dan 90 verschillende bedrijven onder de kap en zo’n 3.800 werknemers.

De Nederlandse landenorgansiatie werd in 1980 opgezet als de eerste buitenlandse verkoopmaatschappij van AVK. Inmiddels opereert het bedrijf met drie business units in ons land, te weten AVK Plastics, Wouter Witzel Eurovalve en World Valve. Met de overname haalt AVK Nederland nu de kennis en ervaring, en productiecapaciteit van Ravestein Rubberparts in huis.

Deense industriële groep AVK koopt Waalwijkse rubberproducent

Volgens Rob Ravestein, de oprichter van Ravestein, stelt de krachtenbundeling het bedrijf in staat om “nog meer toegevoegde waarde te kunnen leveren aan klanten”. Ook krijgt het onder de vleugels van het veel grotere AVK Groep meer mogelijkheden om te investeren in digitalisering, productie en mensen. Ravestein werd tijdens het verkooptraject bijgestaan door Van Oers Corporate Finance, met een team bestaande uit Jerry van Leent en Tim van Rijn. 

De overname van Ravestein Rubberparts sluit aan bij de internationale M&A-groeistrategie van AVK Groep. In het afgelopen jaar wisten de Denen vier bedrijven aan de portefeuille toe te voegen: de Fusion Group in het Verenigd Koninkrijk, productiebedrijven Wang en Currumbin in Australië en ACMO Group in Italië. Over de hele linie heeft Niels Aage Kjær, eigenaar en bestuursvoorzitter van AVK Groep, de ambitie uitgestippeld om jaarlijks met 10% te groeien.

Het nieuwe AVK Ravestein gaat na de integratie nauw samenwerken met AVK Gummi. De dochteronderneming richt zich net als de Nederlandse partij op rubberproducten en beschikt over een eigen rubber menginstallatie, alsmede eigen spuitgiet- en compressiemachines. AVK Gummi telt circa 185 medewerkers en levert vooral aan de voedingsindustrie en de gezondheidszorg. Het bedrijf wordt vanuit Denemaren geleid door de Nederlander Peter Lorentzen. Aan het roer van AVK Nederland staat Hendrik Kwakkel. 

In andere recente deals in de industriële sector, nam Kinkelder Metal Solutions een belang in branchegenoot Odemar Metaal en verkreeg investeringsmaatschappij Intersaction een meerderheidsbelang in BMAir, een producent van filteroverdruksystemen voor grondverzetmachines. Beide deals werden begeleid door Marktlink.