Intersaction neemt meerderheidsbelang in luchtfiltratiespecialist BMAir

02 januari 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Investeringsmaatschappij Intersaction heeft een meerderheidsbelang verworven in BMAir, een producent van filteroverdruksystemen voor grondverzetmachines. Met het aangetrokken kapitaal wil BMAir zich klaarmaken voor de volgende groeifase van de onderneming, aldus Robin Veltman, directeur bij van bedrijf uit Nieuwkuijk. 

BMAir ontwikkelt, produceert en distribueert al 25 jaar filteroverdruksystemen die worden gemonteerd op cabines van voertuigen en machines die worden ingezet in sterk verontreinigde werkomgevingen zoals bodemsaneringen, composteringen, mijnbouw en sloopwerkzaamheden. Het filteroverdruksysteem zorgt ervoor dat de machinist continu wordt voorzien van schone ademlucht – de vervuilde buitenlucht wordt door het filteroverdruksysteem volledig gezuiverd van schadelijke stofdeeltjes, dampen en gassen. 

In de afgelopen jaren is BMAir sterk gegroeid – tussen 2015 en 2018 is de omzet elk jaar met ruim 35% gestegen. De groei heeft het bedrijf vooral te danken aan de hoge kwaliteit van zijn volledig in-house ontwikkelde producten en innovatieve totaaloplossingen voor klanten in verschillende sectoren. Ook heeft het bedrijf uit Nieuwkuijk profijt van het feit dat er als gevolg van de toenemende wet- en regelgeving op het gebied van veilige arbeidsomstandigheden steeds meer vraag is naar filteroverdruksystemen. 

Intersaction neemt meerderheidsbelang in luchtfiltratiespecialist BMAirVandaag de dag levert de luchtfiltratiespecialist producten en diensten aan klanten in 21 landen wereldwijd. Mogelijkheden tot verdere uitbreiding zijn er volgens Veltman volop, zowel binnen Nederland als internationaal. Om dit mede mogelijk te maken is kapitaal aangetrokken van Intersaction, een Nederlandse investeringsmaatschappij met een focus op mkb-ondernemingen.

“Intersaction richt zich op verdere internationale groei voortbouwend op het sterke trackrecord van BMAir,” aldus Marnix van der Kleij, sinds 2013 partner bij Intersaction. Het private equity-bedrijf uit Blaricum heeft ook participaties in Balance (een projectmanagementbureau), Flexoclean (een leverancier van reinigingsproducten), Foeth (een handelsonderneming), PQR (een ICT-dienstverlener), Red Point (een producent van industriële afsluiters) en 5W Storage Services (hosting provider). 

De transactie tussen de twee partijen werd begeleid door Marktlink Fusies & Overnames. Ferry Nahon, partner bij het M&A-bureau, over de deal: “De aandeelhouders van BMAir hadden de wens om middels een zogenaamde ‘pre-exit’ een kapitaalkrachtige en ervaren partner aan boord te halen die kan bijdragen aan de verdere professionalisering en het opschalen van de internationale activiteiten van de onderneming. Na gesprekken te hebben gevoerd met verschillende geïnteresseerde partijen is de ideale partner uiteindelijk gevonden in Intersaction. Deze keuze is gemaakt op basis van de ambitieuze, doelgerichte en hands-on mentaliteit van Intersaction, in combinatie met de goede persoonlijke klik tussen beide partijen.” 

Veltman legt uit dat de deal goed aansluit op de groeiambities van BMAir: “Met deze stap kan het bedrijf zich op verschillende vlakken verder ontplooien, zonder hierbij haar hoge kwaliteitsstandaard uit het oog te verliezen. Wij kijken ernaar uit om de komende jaren samen met Intersaction te groeien en nog meer eindgebruikers van een veilige en gezonde werkomgeving te voorzien.”