Waarom het Utrechtste Solid Professionals een topwerkgever is

14 november 2018 Consultancy.nl 7 min. leestijd

Solid Professionals oogst de laatste tijd veel lof als goede werkgever. Het Utrechtse adviesbureau werd dit jaar door Great Place to Work uitgeroepen tot Best Workplace en door onderzoeksinstituut SatisAction aangemerkt als een van de beste bedrijven voor talentontwikkeling. Maar wat maakt het bureau nou zo’n goede werkgever? De redactie van Consultancy.nl ging op onderzoek uit, en stuitte op vijf factoren die ervoor zorgen dat het teamgevoel en de cultuur van het bureau erbovenuit steken. 

“We zijn supertrots op alle collega’s die elke dag weer zo hard werken, maar we zijn bij Solid Professionals ook vooral blij als onze medewerkers blij zijn. Want als onze medewerkers goed in hun vel zitten, zien zij meer kansen en uitdagingen, presteren ze beter en dat zien we terug in onze resultaten”, vertelt Elsemiek Ariëns, marketeer bij Solid Professionals, over het streven van het bureau om een topwerkgever te zijn. “Het feit dat wij ons als organisatie Best Workplace mogen noemen, komt dus niet alleen door wat ons managementteam als kaders neerzet. Het komt vooral door alle collega’s die daar elke dag ook weer hun stinkende best voor doen”, aldus Ariëns.

Het bureau wordt door Great Place to Work geroemd om zijn daadkracht, transparantie, vertrouwen en betrokkenheid: “De rode draad door alle activiteiten van Solid Professionals is 'verbinden', of het nu gaat om de verbinding tussen professionals en opdrachtgevers, consultants en op te lossen problemen in een organisatie of medewerkers onderling”, geeft de jury aan. “Solid Professionals is een ambitieus en snelgroeiend bedrijf dat de ambitie heeft om een topwerkgever te zijn én haar klanten een duurzame partner te bieden.” Consultancy.nl identificeerde vijf factoren in het werkgeverschap van Solid Professionals die hieraan bijdragen.  

Vijf factoren

Het eerste dat opvalt is hoeveel er wordt samengewerkt: “Niet alleen projectgroepen die een onderdeel van de werkzaamheden op zich nemen, maar ook het schakelen van klantverzoek tot de invulling van een prachtige baan voor een young professional, dat doen we echt samen”, legt Ariëns uit. “Er wordt snel geschakeld en is altijd ruimte voor gesprek.” Ook is er buiten het inhoudelijke werk veel contact: “We borrelen en eten gezamenlijk en vieren successen samen met een glas champagne.” Verder wordt geprobeerd nieuwe collega’s meteen op te nemen in het team, zo worden er afspraken in hun agenda gemaakt om in de eerste weken met iedereen kennis te maken. “Ondanks het feit dat veel van de medewerkers gedetacheerd zijn, weet Solid Professionals hen op de juiste manier te betrekken door het voorzien van de nodige informatie en een breed scala aan sociale activiteiten. Van borrels tot een jaarlijks weekend weg met het bedrijf”, stelt de jury van Great Place to Work.

Waarom het Utrechtste Solid Professionals een topwerkgever is

Ten tweede wordt er zeer nadrukkelijk geïnvesteerd in de groei en ontwikkeling van zowel de organisatie als de medewerkers. Ariëns: “Door de gesprekken aan te gaan met onze klanten, young professionals en eigen medewerkers ontwikkelt Solid Professionals zich continu.” Soms kan iemand tegelijk werken aan haar of zijn eigen ontwikkeling en die van de organisatie: “Je krijgt alle ruimte en mag met ideeën aan de slag als ze passen binnen de langetermijnvisie van de organisatie.” Hierbij is het ook belangrijk dat medewerkers zich veilig voelen en fouten mogen maken: “Iedereen blijft leren, zijn hele leven lang. Dat doe je niet door stil te blijven zitten, maar door stappen te zetten”, aldus Ariëns: “En soms….tja, soms maak je misschien fouten of verkeerde keuzes. Daar leer je alleen maar van! Als je elke dag maar weer kan denken: ‘Hoe kan ik mijn werk vandaag nog net weer beter doen dan gisteren.’”

Work hard, play hard

In de derde plaats is er binnen Solid Professionals ook veel oog voor het feit dat het leven bestaat uit meer dan werk, en dat er soms momenten zijn waarop andere dingen even om voorrang vragen: “Ziet jouw dag er vandaag wat anders uit dan gedacht, dan heb je alle ruimte om daar zelf invulling aan te geven. Op een manier die bij jou past”, legt Ariëns uit. Het kan hierbij om van alles gaan: “Naar huis voor de opvang van een ziek kind, de file voor zijn, een bezoek aan een arts of een vriend of familielid die extra zorg nodig heeft. Pak de ruimte die je nodig hebt. En als je in de avonduren of het weekend nog iets wil afmaken ben je vrij om dat te doen. Maar niets is verplicht!” 

Bovendien – ten vierde – heeft Solid ook veel aandacht voor de bredere samenleving: “We geven erg om de mensen en de wereld om ons heen. Dus maken we ons hard voor veel meer dan alleen onze eigen medewerkers”, laat Ariëns weten. “Zo steunen we structureel een geweldig project – Tika Foundation, een organisatie die projecten voor kansarme kinderen in Nepal opzet en runt.” Binnen het eigen MVO-beleid, het Care & Share Programma, ondersteunt Solid Professionals eigen medewerkers die vanuit intrinsieke motivatie iets willen betekenen voor andere mensen of goede doelen: “Het Solid Professionals Care & Share Programma zorgt ervoor dat wij vanuit een veilige basis delen wat wij hebben. Dit kan een collega van het recruitmentteam zijn die tijd en kennis investeert in een sollicitatietraining van een vluchteling of een collega die sponsoring zoekt voor een sportteam.”

Ten vijfde wordt er simpelweg veel waarde gehecht aan blije mensen. Ariëns: “Een groot gedeelte van je week, ben je op je werk. Laat het dan op zijn minst een van de leukste plekken zijn waar je je werk kan uitvoeren.” Aan dit idee wordt op allerlei manieren invulling gegeven: “Niet alleen de heerlijke koffiebar, de gym in de tuin of de bar op zolder met pooltafel en dartbord maken het een fijne plek om te zijn. We hebben het ook gewoon oprecht leuk met elkaar. Er wordt hard gewerkt, maar er is daarnaast ruimte om plezier te hebben. Om te leren en te groeien en om uit te spreken als je even wat minder ‘blij’ wordt van je werk.” Ook bij de jury van Great Place to Work is dit is niet onopgemerkt gebleven: “De sterke persoonlijke touch in de cultuur van Solid Professionals is iets wat medewerkers van deze organisatie als zeer positief beleven. Men kan hier zichzelf zijn en ervaart een hoge toegankelijkheid naar collega's en leidinggevenden toe. Ook wordt er veel plezier gemaakt.”

Naast via deze vijf factoren spant Solid Professionals zich nog op diverse andere manieren in om een topwerkgever te zijn. “Wil je je ontwikkelen binnen jouw eigen vakgebied? Onze zegen heb je… Wil je een andere koers varen, we denken graag met je mee”, geeft Ariëns aan. “Eindelijk weer je hockeyliefhebberij oppakken, kom deelnemen aan ons Business hockeyteam. Of even stoom afblazen, er is altijd wel iemand die traint voor een sportevenement. Zin in een glas wijn en een goed gesprek – of juist eentje met alleen maar slechte grappen – pak een heerlijke fles wijn uit de wijnkoeler en enkele glazen. Er zijn altijd wel collega’s in voor een woensdag-wijndag – of donderdag, of vrijdag.” Ze besluit: “Ik word in ieder geval altijd blij als ik richting de Maliebaan fiets om naar mijn werk te gaan. Omdat werkelijk geen enkele dag er hetzelfde uitziet!”