Berenschot breidt activiteiten uit van adviesdiensten naar opleidingen

17 september 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Berenschot is gestart met Berenschot Academy. Vanuit deze eigen opleidingen- en trainingspraktijk biedt het organisatieadviesbureau zowel professionals in de publieke sector als in het bedrijfsleven een keur aan trainingen, leergangen en masterclasses, waarmee het bureau zijn kennis en expertise deelt.

Vanuit de nieuwe Berenschot Academy zullen opleidingen van de hoogste kwaliteit aangeboden worden, die zich volgens het bureau al in de praktijk bewezen hebben. De docenten zijn ervaren adviseurs, die beschikken over de laatste inhoudelijke kennis en tevens jarenlange ervaring hebben met de praktijk in uiteenlopende sectoren. Hans Van der Molen, bestuursvoorzitter van Berenschot Groep, licht toe: “Sleutelwoorden voor onze opleidingen zijn pragmatisch, innovatief en mensgericht. En daarnaast een tikje onconventioneel, net als Berenschot zelf.”

Als een van de grondleggers van de adviesbranche in ons land helpt Berenschot opdrachtgevers sinds jaar en dag bij het verbeteren van prestaties en het bouwen en ontwikkelen van menselijk kapitaal. “Omdat we onze kennis niet willen beperken tot maatwerk trainingen, hebben we een selectie toegankelijk gemaakt voor individuele deelnemers”, geeft Van der Molen aan.

Hij voegt toe: “Met het brede portfolio richten we ons op professionals, bestuurders en managers uit non-profitsectoren en het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld trainingen over de Omgevingswet, regionale samenwerking, agile leiderschap of blockchain.” Klanten konden overigens al langer maatwerktrainingen afnemen van Berenschot, met de nieuwe praktijk worden nu dus ook opleidingen met een open inschrijving toegankelijk.

Berenschot start eigen opleidingenpraktijk: Berenschot Academy

Tegenover het FD legde de bestuursvoorzitter uit hoe de adviesmarkt aan het veranderen is en waarom tot het optuigen van een eigen academy werd besloten: “De tijd dat een adviesbureau zijn klanten tevreden stelde met het afleveren van een rapport is al enige tijd voorbij. Klanten willen dat adviesbureaus helpen om hun problemen op te lossen. Dat betekent dat klanten soms ook toegang willen tot onze kennis. Wij hebben daarom besloten om onze keuken open te gooien.” Daarbij verwacht de bestuurder overigens niet dat het opleiden en trainen van klanten leidt tot een verminderde vraag naar organisatieadvies van Berenschot. “Klanten blijven met complexe situaties zitten. Ze zijn alleen een beter toegeruste gesprekspartner geworden.”

Klantenbinding

Klantenbinding is een van de voornaamste beweegredenen voor het starten van de nieuwe opleidingenpraktijk, maar het kan op de lange termijn ook new business opleveren, in het bijzonder vanuit kleinere organisaties. Berenschot is overigens niet van plan om met de nieuwe praktijk de harde concurrentie aan te gaan met gevestigde trainingsbureaus in ons land. Toch zal het bestaande trainingspartijen volgens Van der Molen waarschijnlijk niet ontgaan dat Berenschot de markt voor opleidingen en trainingen betreedt, zo legt hij uit in het FD. 

De nieuwe tak zal vooralsnog worden opgebouwd en geleid door drie FTE’ers van Berenschot, waarbij zo’n zestig tot zeventig werknemers de opleidingen zullen verzorgen als docent. Gevraagd naar de groeiambities van de praktijk, geeft Van der Molen aan dat hij de komende jaren het aantal docenten wil uitbreiden naar ruim honderd. Ten aanzien van de lancering van de nieuwe Berenschot Academy, spreekt Van der Molen van een combinatie van advies en onderwijs, die nieuw is in zijn sector. De bredere ontwikkelingen in de markt laten echter een iets genuanceerde beeld zien. De afgelopen periode hebben namelijk veel adviesorganisaties reeds geïnvesteerd in het optuigen van eigen opleidingstakken.

Zo beschikt bijvoorbeeld
Twynstra Gudde, een van de grootste Nederlandse concurrenten van Berenschot, over een eigen opleidingenpraktijk en hebben ook grotere adviesorganisaties de afgelopen jaren eigen opleidingstakken opgetuigd – PwC heeft PwC Academy, en Capgemini biedt opleidingen aan via Capgemini Academy. Zelfs kleinere adviesbureaus hebben tegenwoordig eigen trainingspraktijken, waaronder BlinkLane Consulting, met hun Gladwell Academy, Innopay, met hun eigen cybersecurity leergang, SparkOptimus, dat een digital transformation programma voor managers aanbiedt, en ten slotte Rijnconsult en VanBerkel Professionals, die samen een leergang voor business controllers aanbieden, om enkele voorbeelden te geven.