Berenschot aan de wieg van de Nederlandse adviesbranche

15 januari 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Berenschot bestaat in dit jaar 75-jaar. Wat begon als een eenmanszaak in 1938 is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende adviesbureaus op de Nederlandse markt.

Berenschot staat aan de wieg van diverse overige consultancykantoren, waaronder AT Osborne, Krekel, Van der Woerd & Wouterse (in 1997 overgenomen door Deloitte Consulting), The Boston Consulting Group Nederland en Twynstra Gudde. Consultancy.nl blikt terug op de belangrijkste mijlpalen in de historie van Berenschot.

Oprichting

In 1895 werd Berend Willem Berenschot geboren. Hij studeerde in 1921 af als civiel-ingenieur aan de Universiteit te Delft. Daarna werkte hij korte tijd bij de Dienst Gemeentewerken te Den Haag. Vervolgens trad hij in 1923 in dienst van Hijmans & Van Gogh, een adviesbureaus voor organisatie en metaalbewerking. In 1925 besloot Berenschot om samen met Johan Marie Louwerse een eigen adviesbureau op te richten: Louwerse & Berenschot.

Het adviesbedrijf oriënteerde zich aanvankelijk op de industrie, met name de textiel in Twente, de metaal, de confectie en de suikerwerken. Dertien jaar later, in 1938, beëindigden Louwerse en Berenschot hun samenwerking vanwege verschil van inzicht over de uitoefening van het vak. Hij besloot toen om zelfstandig verder te gaan en richtte het Raadgevend Bureau Berenschot op.
 
Berend Willem Berenschot overleed op 23 januari 1964, 68 jaar oud. 

Afstammelingen

Berenschot speelde ook een centrale rol in de ontwikkeling van de Nederlandse adviesbranche. Zo staat het adviesbureau aan de wieg van diverse gerenommeerde adviesbureaus. BCG Nederland is, via een omweg, ontstaan uit Berenschot. In 1954 werd ‘Adviesbureau voor Bedrijfsorganisatie’ opgericht door voormalig consultants van Berenschot, in 1968 werd de adviesfirma hernoemd naar Horringa & De Koning. Vij-en-twintig jaar later werd Horringa & De Koning overgenomen door The Boston Consulting Group, dat hiermee voor het eerst de Nederlandse markt betrad.
 
Ook Twynstra Gudde heeft zijn roots binnen Berenschot. In de begin jaren ’60 trad Andries Twijnstra in dienst bij het adviesbureau. Vier jaar later, in 1964, startte hij samen met de Arie Gudde het eigen bedrijf 'Raadgevend Bureau Twijnstra' in Deventer, wat uitgroeide tot het huidige Twynstra Gudde.
 
Ook in het afgelopen decennium zijn prominente adviesbureaus ontstaan uit Berenschot. In 2003 richtte Berenschot adviseur Steven ten Have ‘Ten Have Change Management’ op, een boutique firma op het gebied van verandermanagement. En in 2004 werd AT Osborne opgericht na een MBO van circa 110 Berenschot consultants.