Innopay start opleidingsaanbod voor cybersecuritytrainingen

18 september 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel

Innopay, consultancybureau voor digitale transacties, start dit najaar met een serie erkende Cybersecuritytrainingen. Deze worden geleid door Rob van der Staaij, een bekende expert binnen het domein van digitale transacties en cybersecurity. 

Met de trainingen begeeft Innopay zich op het terrein van opleidingen. De diversificatie past in de strategie van het concern om organisaties waar ook ter wereld te helpen de kansen die het ecosysteem van digitale transacties biedt, ten volle te benutten.

Cybersecuritytrainingen

De nieuwe tak biedt stakeholders drie verschillende trainingen. De ‘Basics of Cybersecurity’ is bedoeld voor professionals die het cybersecurity-jargon willen begrijpen, hun geheugen willen opfrissen, of in de toekomst functies willen innemen als veiligheidsspecialisten, line managers of servicedeskmedewerkers. De tweedaagse training neemt deelnemers mee in het cybersecuritylandschap, de verschillende bedreigingen die er zijn en hoe cybersecurity kan worden ingezet om bescherming daartegen te bieden.

Voor risk- en controlprofessionals die dieper in het onderwerp willen duiken, biedt Innopay de training ‘CRISC’, die deelnemers na afronding de titel ‘Certified in Risk & Information Systems Control” verleent. Die titel geldt als een internationaal erkende certificering op het gebied van information system risk management, die wordt aangeboden en verzorgd door de onafhankelijke organisatie ISACA. De vierdaagse training loopt door vier belangrijke onderdelen van het certificeringsprogramma: ‘IT Risk Identification’, ‘IT Risk Assessment’, ‘Risk Response and Mitigation’, en ‘Risk & Control Monitoring & Reporting’. “Deze training is voor professionals die ervaring hebben met ‘risk en information systems control’ en die hun kennis willen verdiepen om op een juiste manier risico’s voor de informatiesystemen van hun organisatie te identificeren, te beoordelen, af te wentelen en te controleren”, legt Rob van der Staaij, Principal bij Innopay, uit.

Innopay start opleidingsaanbod voor cybersecuritytrainingen

Met de derde training kunnen deelnemers zich laten certificeren als ‘Certified Information System Security Professional’. De zogeheten ‘CISSP’-training, die zeven dagen duurt, bestaat uit acht modules met aan het eind een examen. Topics die in het programma aan bod komen zijn alle acht domeinen van het officiële CISSP certifceringsexamen: ‘Security and Risk Management’, ‘Asset Security’, ‘Security Engineering’, ‘Communication and Network Security’, ‘Identity and Access Management’, ‘Security Assessment and Testing’, ‘Security Operations’ en ‘Software Development Security’.

Alle drie de trainingen worden in het Nederlands gegeven op een trainingslocatie bij het WTC Amsterdam, in het hartje van het Amsterdamse zakelijke Zuidasdistrict. Het programma voor CRISC en CISSP wordt verspreid over enkele weken gegeven, aangezien het voor meerdere deelnemers – met drukke banen – lastig is om meerdere dagen de agenda vrij te maken. Bovendien wordt het spreiden van de modules en geleerde lessen vanuit een didactisch oogpunt aangeraden, geeft Van der Staaij aan.

De trainingen worden door Van der Staaij zelf gegeven, die kan bogen op meer dan twintig jaar aan ervaring in het veld. Zo heeft de technologie-expert onder meer ruime ervaring op het snijvlak van business, IT, cybersecurity, identity & access management en risk management. Van der Staaij wordt gezien als een thought leader in het vakgebied; onlangs nog was hij te horen op BNR Nieuws, waar hij zijn cybersecurityinzichten deelde rondom de recente cyberaanval Petyanaslovatasletvoka (Petya). Deze ransomware- aanval legde wereldwijd duizenden bedrijven dagenlang lam, waaronder havenbedrijven, ziekenhuizen, banken, energiebedrijven, postbedrijven en tal van overige organisaties.

Kennisoverdracht centraal

In de trainingen die Innopay zal gaan verzorgen staat kennisoverdracht centraal, benadrukt Van der Staaij: “Ons doel is organisaties te helpen bij het zelf opbouwen van hun kennis en expertise in cybersecurity”, zodat ze goed uitgerust zijn tegen wellicht een van de grootste uitdagingen voor het bedrijfsleven van de komende jaren. En niet zonder reden. Uit onderzoek van Grant Thornton blijkt dat bedrijven te maken hebben gekregen met een explosieve stijging van de kosten van cyberaanvallen naar zo’n $280 miljard (gemeten over een tijdsbestek van twaalf maanden).

Rob van der Staaij, Principal bij Innopay

Dergelijke kosten – in de vorm van onder meer reputatieschade, verloren managementtijd en klantverlies – zullen de komende jaren naar verwachting alleen maar verder gaan toenemen. Het effectief inspelen op deze risico’s is voor bedrijven dan ook essentieel.

Met het nieuwe trainingsaanbod diversifieert Innopay, dat in de eerste plaats gespecialiseerd is in het leveren van consultancydiensten voor digitale transacties, voor de eerste keer richting de markt voor opleidingen. Aan dat besluit lagen volgens Van der Staaij twee belangrijke redenen ten grondslag. “Innopay is een expert op het gebied van digitale transacties, IT-strategie en cybersecurity. Vanuit onze expertise worden we veel gevraagd om onze kennis te delen, het organiseren van trainingen is hierin een logische stap.” Daarnaast levert het Innopay zelf ook nieuwe feedback op. “Vanuit Innopay Academy kunnen we niet alleen professionals uitdagen, maar ook onszelf”, aldus Van der Staaij.

Als tweede reden voert Van der Staaij aan dat het nieuwe trainingsaanbod past in de ambitieuze groeiplannen van Innopay, dat de komende jaren zijn positie in de markt verder wil uitbouwen. Innopay heeft vestigingen in Amsterdam, Frankfurt
, Berlijn en binnenkort Zweden, en telt meer dan veertig professionals. Van der Staaij geeft ten slotte aan dat Innopay Academy start met Cybersecuritytrainingen, vanaf begin 2018 zullen ook andere trainingen aan het aanbod van opleidingen worden toegevoegd.

Op 3 oktober organiseert Innopay de eerste gratis webinar Cybersecurity, waarin deelnemers leren cyberbedreigingen te identificeren, kwetsbaarheden te analyseren, risico’s te beoordelen en te beperken.