De consultancy loopbaan-cyclus: 10 signalen dat het tijd is voor een next step

14 augustus 2018 Consultancy.nl

Iedere consultant en projectmanager komt op een punt in zijn of haar carrière waar men denkt: ‘Het is tijd om een volgende stap te zetten’. Bijvoorbeeld voor meer groei in verantwoordelijkheid, het aangaan van een nieuwe uitdaging of het opzoeken van een andere omgeving om binnen te floreren. Piet Hein de Sonnaville en Marleijn de Groot, partners bij Schaekel & Partners, spreken regelmatig consultants die toe zijn aan een nieuwe stap. Ze delen tien signalen uit de praktijk die aangeven dat het tijd is voor een nieuwe stap als consultant.

“Uit de tientallen gesprekken die we jaarlijks voeren met consultants hebben we een top tien gemaakt van signalen die wij herkennen. Wanneer zes van de tien signalen dagelijks irritatie opwekken, wordt het naar onze mening tijd voor adviseurs om zich oriënteren op een stap naar de andere kant van de tafel.”

1. Reistijd. Opdrachten komen en gaan bij meerdere opdrachtgevers die dikwijls op andere, soms afwijkende locaties gevestigd zijn. De adviseur is inzetbaar door heel Nederland en daarbuiten en heeft veel last van fileproblematiek.

2. Meerdere opdrachten tegelijk bij meerdere opdrachtgevers. De adviseur ervaart te weinig focus op een specifiek(e) organisatie of thema.

3. Interne rompslomp. De consultant moet veel aandacht besteden aan interne processen en procedures.

4. Opleidingen. Er zijn te weinig opleidingsmogelijkheden, deze zijn niet adequaat genoeg, of er is te weinig tijd voor.

5. Commerciële druk. De focus ligt op uren maken, aan het werk blijven en facturabel zijn.

6. Methoden en technieken. De methodische kant overheerst en minder de pragmatische en menselijke aspecten ervan.

7. Eindresultaat. De consultant heeft een sterke behoefte om ook na implementatie te zien en te ervaren wat de effecten zijn.

8. Relaties met opdrachtgevers. Zij komen en gaan, gewenst en ongewenst. Er is nauwelijks ruimte voor meer diepgang van de relatie.

9. Verloop. De adviseur krijgt te maken met steeds nieuwe gezichten om zich heen als gevolg van een hoog verloop van collega’s.

10. Carrièremogelijkheden. Consultants kennen een min of meer voorspelbaar patroon in hun carrière (junior, senior, partner). Andere rollen en posities liggen minder voor de hand. 

Carrièrecyclus

De Sonnaville en De Groot stellen dat wanneer consultants zich herkennen in meerdere signalen, het wellicht tijd is om in actie te komen. “Maar ga niet over één nacht ijs. Denk goed na over je motivatie over wat jou echt boeit en wat je voor de ander kunt betekenen.” Ze voegen echter toe dat er een typische drempel schuilt in het denkproces van consultants: “Zie je carrière als een levenscyclus en onthoud dat keuzes in een loopbaan niet definitief zijn”, adviseren ze. “Zo sluit een keuze voor bijvoorbeeld interimmanagement het ander (vast) in de toekomst niet uit.”

De consultancy loopbaan-cyclus: 10 signalen dat het tijd is voor een next step

Van consultancy en interim naar lijnfunctie

De partners van Schaekel & Partners wijzen op de loopbaan van Siebren van der Kooij, die ze beschrijven als een sterk voorbeeld van iemand die de juiste stap op het juiste moment heeft gemaakt. Van der Kooij begon zijn loopbaan als consultant in dienst van een beursgenoteerd internationaal IT-consultancybedrijf, waarna hij vervolgens de stap maakte naar zelfstandig interimmanager en sinds kort een lijnmanagementpositie in vaste dienst vervult. “Nooit had ik kunnen vermoeden, bij mijn start als consultant bij een gevestigd IT-consultancybedrijf, dat dit het begin zou zijn van een cyclus, mijn lifecycle als interimmanager”, vertelt Van der Kooij. 

Terugkijkend op zijn tijd bij het grote adviesbureau, geeft hij aan: “Ik was volop gedreven door het willen werken in een team met de beste professionals en in wisselende opdrachten. Er was werk genoeg en ik werd vanaf dag één ingezet, soms op meerdere opdrachten tegelijk. Het interimmanagement-bureau van het bedrijf is betrokken bij acquisitie en inzet en we keken waar we elkaar konden versterken. Het was een tijd van leren, successen boeken en plezier maken met collega-interimmanagers en consultants”, aldus Van der Kooij.

“De stap naar de lijn is voor mij óók invulling van ondernemerschap; regie nemen over je koers. Ik start met een concreet doel en een duidelijke pad waar deze stap invulling aan geeft.”
– Siebren van der Kooij

Echter, met het aanbreken van de financiële crisis veranderde er veel. Van der Kooij: “De opdrachtenstroom droogde op, het bedrijf slankte noodzakelijk af en de focus werd verlegd naar inzetbaarheid. Het managen van Excels prevaleerde boven het managen van strategie, mensen en teams. Hoewel mijn opdrachten continueerden, verbleekte de meerwaarde van het bedrijf. Dat was voor mij het startpunt van een transformatie, ik nam afscheid van het bedrijf en startte als zelfstandig ondernemer. Een keuze die mijn kijk op werk en het omgaan met kansen blijvend en ten goede heeft veranderd.”

Schaekel & Partners

Hij verbond zich aan Schaekel & Partners, dat in 2013 is verzelfstandigd van Atos Consulting (Atos Interim Management) en sindsdien onder de huidige naam opereert. Samen met het interim- en executive search-bureau, dat zich richt op ICT en operations, heeft Van der Kooij de afgelopen periode als zelfstandig interimmanager verschillende opdrachten mogen afronden.

Na een aantal jaar ontstond bij Van der Kooij een nieuwe wens ten aanzien van zijn loopbaan: de stap naar een senior-positie in de lijn. “Ai, ai, waarom zou ik dit willen? Kan ik afscheid nemen van de zaken die ondernemerschap biedt?”, vroeg hij zich destijds vertwijfeld af. “Schaekel & Partners was voor mij een sparring partner om de overwegingen bij deze stap inzichtelijker te krijgen. Onze relatie verdiepte. Mijn conclusie? De stap naar de lijn is voor mij óók invulling van ondernemerschap; regie nemen over je koers. Ik start met een concreet doel en een duidelijke pad waar deze stap invulling aan geeft.”

En de verdere toekomst? “Schaekel & Partners en ik houden elkaar in het oog, want ook in een volgende fase hebben we elkaar wat te bieden”, besluit Van der Kooij.


Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup