Onbeperkt vakantiedagen voor werknemers bij advies- en trainingsbureau UPD

15 augustus 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

UPD geeft zijn medewerkers de vrijheid zelfstandig te bepalen hoeveel vrije dagen zij opnemen. Hierbij geldt dat zij minimaal 20 dagen per jaar vakantie moeten opnemen, maar dat er geen expliciet maximum is vastgelegd ten aanzien van hun aantal vrije dagen. Chantal van der Lelie, HR-manager bij UPD, geeft uitleg over de regeling. 

Nederlandse werknemers hebben jaarlijks minimaal recht op vier keer het aantal uren dat ze per week werken aan vakantiedagen. Voor 1,0 fte komt dat omgerekend neer op minimaal twintig vakantiedagen per jaar. Steeds meer bedrijven geven hun personeel echter de vrijheid zelfstandig te bepalen hoeveel vakantiedagen zij willen opnemen. Zo ook UPD, dat vindt dat deze vrijheid het beste past bij het bedrijf en de mensen die er werken. Nadat het bureau zijn personeel al enige tijd zelf liet bepalen hoeveel vakantiedagen het opnam, heeft het deze regeling sinds kort geformaliseerd en opgenomen in de arbeidsvoorwaarden. 

Geen maximum, wel minimum

HR-manager Chantal van der Lelie legt uit waarom er in de nieuw vastgelegde arbeidsvoorwaarden wel een minimum geldt van 20 vakantiedagen: “Wat wij belangrijk vinden is dat onze collega’s echt vakantiedagen opnemen. Bij organisaties die dat helemaal vrijlieten, zag je de tendens dat medewerkers zich bezwaard gingen voelen om een vrije dag op te nemen”, aldus Van der Lelie. “Wij willen juist stimuleren dat onze collega’s een ideale balans tussen werk en leven vinden en vrije tijd is daar ontzettend belangrijk in. Om die reden hebben we gezegd: het maximaal aantal dagen, dat laten we los, maar het minimum, daarvoor hanteren we wel het wettelijk aantal vakantiedagen.” 

Onbeperkt vakantiedagen voor werknemers bij advies- en trainingsbureau UPD

“Het vrije gevoel als ondernemer baas te zijn over je eigen planning, wilden we ook onze medewerkers meegeven”, vervolgt Van der Lelie, die toevoegt dat de consultants bij UPD professionals zijn die autonoom en zelfstandig werken. Ze geeft aan dat het instellen van de regeling dan ook is gebaseerd op wederzijds vertrouwen: “Als collega kun je erop vertrouwen dat UPD je alle vrijheid geeft die je nodig hebt en wij vertrouwen erop dat onze collega’s bevlogen en professioneel genoeg zijn om zelf in te kunnen schatten wanneer en hoe lang ze het beste vrij kunnen nemen.”

Dat deze mindset nog niet in heel zakelijk Nederland is doordrongen, blijkt volgens haar uit de vragen die UPD hierover krijgt: “We krijgen regelmatig de vraag of er al mensen zijn die drie maanden vrij hebben genomen”, vertelt Van der Lelie. “Doordat wij werken met professionals die écht passie hebben voor hun werk, zie ik dat niet zo snel gebeuren. Bovendien is deze regeling niet bedoeld voor een sabbatical, daar hebben we weer andere regelingen voor.” 

Voorgeschiedenis

Inmiddels kent het team van UPD ongeveer zeventig professionals voor wie de nieuwe vakantieregeling al enige tijd werkelijkheid is. Deze personeelsomvang werd bereikt in ruim vijftien jaar tijd. In 2002 richtten Jeroen van Schreven en Wilbert Hoevenaars Plus Delta op. Samen koesterden ze de droom een bureau te starten dat de concurrentiekracht van organisaties kan verbeteren, een ambitie die tevens aansloot bij hun intrinsieke motivatie om een impact te maken op ‘BV Nederland’. Plus Delta was al aardig op weg toen zich in 2012 een unieke kans voordeed: “We kregen de kans om branchegenoot UNC over te nemen. Een gouden mogelijkheid, die we met beide handen hebben aangegrepen”, vertelt Van Schreven. UNC Plus Delta was geboren.

Recentelijk voerde UNC Plus Delta een rebranding door naar UPD, waarmee het bedrijf zijn merkpropositie beter laat aansluiten op zijn visie en dienstverlening. De adviesorganisatie heeft een succesvolle periode achter de rug. Zo leidde UPD meer dan 5.500 verbeterprofessionals op in thema's zoals Lean, Agile & Scrum, Lean Six Sigma en Verandermanagement, waarmee het kantoor uit Amstelveen behoort tot een van de marktleiders in continu verbeteren: “Jaarlijks helpen we ruim 200 bedrijven om miljoenen aan onbenut potentieel te herkennen en te verzilveren”, aldus Van Schreven, inmiddels algemeen directeur van UPD.