Terugblik First Consulting. Van 5 naar 200 medewerkers in twaalf jaar

22 juni 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

First Consulting is ruim twaalf jaar geleden opgericht. Wat klein begon is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol en professioneel consultingbedrijf met een sterke eigen identiteit. Zes vragen aan Paul ten Haaf en Maarten Icking, oprichters en medewerkers van het eerste uur.

Waarom hebben jullie First Consulting in 2006 opgericht?

“De start van First Consulting was voor ons geen wild ondernemersavontuur. We wisten heel goed waar we aan begonnen. We werkten al geruime tijd als collega's samen bij een groot en gerenommeerd consultingbedrijf. Daar werkten we met veel plezier en enthousiasme als een hecht team aan uitdagende projecten. Projecten met impact waar we trots op waren. Altijd dicht bij de klant. Maatwerk en ruimte voor eigen initiatief. Onze werkgever werd beursgenoteerd en groeide stormachtig. Er kwamen targets, standaardoplossingen, meer procedures en bovenal meer afstand tot de klant. De succesformule van weleer waren we natuurlijk niet vergeten. Dat was de start van First Consulting.” 

Is jullie visie veranderd in de loop der jaren?

“Onze visie is niet een zelfbedacht concept. We hebben simpelweg teruggebracht wat we al jaren deden. Zo eenvoudig is het. Die visie is in de afgelopen twaalf jaar onveranderd. We richten ons sinds start op operationele vraagstukken. Projecten met impact. Dat zijn knelpunten of verandervraagstukken in het hart van onze klanten. Daarnaast weten we dat, voor een dergelijk vraagstuk, een mix van drie vaardigheden belangrijk is: proces, technologie en change management. Het derde speerpunt van ons beleid is dat we ons altijd richten op implementatie. Geen adviesrapport als eindproduct, maar een werkende en geaccepteerde verandering. Tot besluit zijn we ervan overtuigd dat alles draait om kwaliteit. En dat begint bij ons bij de kwaliteit van onze consultants.”

Wat is hetzelfde gebleven?

“Business first is altijd ons belangrijkste speerpunt gebleven. Elk vraagstuk bekijken we vanuit het klantproces. Daarna volgen technologie en change management, die overigens onverminderd cruciaal zijn voor een succesvolle transformatie. Business first betekent vooral ook het opbouwen van diepgaande klantrelaties. Belangrijke thema's als digitalisering, cloud, agile, Mendix (First Consulting is partner van Mendix, red.), business proces outsourcing, etcetera, beginnen allemaal met een goed begrip van klantprocessen. Een “high value business consulting”-competentie is daarin een belangrijke voorwaarde voor succes.” Terugblik First Consulting. Van 5 naar 200 medewerkers in twaalf jaar

Waar zijn jullie echt trots op?

“We zijn op heel veel zaken trots, maar twee springen er echt uit. Enerzijds onze lijst met ruim 40 klinkende klantnamen. Grote gerenommeerde bedrijven in Nederland en de UK, verspreid over verschillende sectoren waar we een vertrouwensrelatie mee hebben. Anderzijds zijn we natuurlijk trots op onze consultants. Ze kunnen situaties snel doorgronden en hebben sterke vaardigheden om hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden. Maar slim is echter maar één kant van de medaille. De combinatie met goede social skills is waar het om gaat. Eigenlijk is het heel eenvoudig: slim, maar niet arrogant of introvert. No-nonsense noemen we dat bij First Consulting. Uitstekende communicatieve eigenschappen maken het plaatje compleet.”

En nog steeds geen kantoor?

“Het kantoor is er nooit geweest en zal er ook nooit komen. Bij onze vorige werkgever hadden we wel een kantoor, maar we kwamen er nooit. We zaten altijd in de omgeving waar het gebeurde: bij de klant. Natuurlijk vinden wij samenwerking en een hechte band tussen collega's heel belangrijk. Onze ervaring is dat een goede klik tussen collega's belangrijker is voor samenwerking dan een kantoor. We selecteren onze mensen bewust op die klik.” 

Hoe gaat het met First Consulting UK?

“Eigenlijk heel goed. We hebben in een jaar tijd een team van twaalf zeer sterke UK-collega's aangetrokken en de eerste langdurige klantprojecten zijn een feit. We laten daarmee zien dat ons concept prima schaalbaar is naar het buitenland. In de UK wordt onze propositie door klanten ook echt als meerwaarde gezien: slimme en daadkrachtige consultants, die maatwerk leveren en zich duidelijk onderscheiden van de grotere kantoren.”

Gerelateerd: First Consulting klaar voor de volgende stap in het realiseren van de ambitie.