First Consulting: 200 medewerkers, geen kantoor en toch een sterke cultuur

26 januari 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het aantal medewerkers bij First Consulting passeert binnenkort de grens van 200. Een kantoor is er nog steeds niet, maar de hechte cultuur blijft. Sterker nog, die is de afgelopen jaren alleen maar sterker geworden, zegt Maarten Icking, partner bij het advieskantoor.

“Doorgaans verliest een groeiend bedrijf zich in bureaucratie, boet het in op scherpte en maken korte lijnen plaats voor managementlagen, procedures en anonimiteit. Bij First Consulting hebben we daar geen last van”, aldus de partner die sinds de oprichting bij het bureau betrokken is.

Icking geeft een voorbeeld voor de sterke banden tussen de medewerkers van het bedrijf. “Een hechte cultuur kenmerkt zich door collega’s die elkaar buiten werk opzoeken en samen sporten, marathons lopen of gezellig gaan stappen. Elk jaar gaan onze medewerkers samen met elkaar op wintersport. Geen georganiseerd bedrijfsevent, maar gewoon op eigen initiatief omdat ze het gezellig vinden. Met meer dan 100 deelnemers dit jaar een uiting van een hechte onderlinge band. Daar zijn we natuurlijk heel trots op. Onze eigen unieke identiteit speelt daarin een belangrijke rol.”

De partner vertelt dat het DNA van First Consulting bestaat uit zes kernwaarden: scherp, samen, vertrouwen, no-nonsense, stoutmoedig en plezier. “Dat is niet de identiteit die we onszelf graag willen aanmeten, maar wie we echt zijn. What you see is what you get.”

Quote van Maarten Icking

Deze kernwaarden staan centraal in de hele keten, van het vormgeven van persoonlijke ontwikkeling en in de feedbackstructuur, tot de selectie van nieuwe collega’s. “Iedereen kent ze en we spreken elkaar aan als we onvoldoende voldoen aan die waarden. Het gevolg is een hele hechte groepscultuur, waar mensen vertrouwd en prettig kunnen samenwerken omdat je weet wat je van elkaar kunt verwachten. Collega’s hebben een klik met elkaar.”

Icking vervolgt, “De juiste persoonlijkheid. Dat is een voorwaarde bij First Consulting! Alle collega’s zijn hoog opgeleid en sterk analytisch, maar vooral ook uit het juiste hout gesneden. Slim is maar één kant van de medaille. Bij First Consulting zijn we samenwerkend, hulpvaardig en hebben we sterke communicatieve vaardigheden. Geen arrogante of introverte consultants, maar teamplayers. No-nonsense noemen we dat.”

Hij geeft aan dat het bureau hier scherp op let in het recruitmentproces. “Tijdens het sollicitatieproces kijken we daarom scherp of kandidaten goed bij ons passen. Voldoen kandidaten aan alle kernwaarden en komen ze onze identiteit verder versterken, in plaats van afzwakken? Op die manier zorgen we ervoor dat we onze korte lijnen waarborgen, ondanks dat we verder doorgroeien.”

Doelstelling op kwaliteit, niet op snelheid

Over de prioriteit voor de toekomst zegt hij: “Uiteraard zijn we bij First Consulting gericht op groei. Een groeiambitie resulteert namelijk in een verhoogd energielevel, biedt kansen en is een belangrijke voorwaarde voor persoonlijke ontwikkeling. Maar groeidoelstellingen zijn vaak veel te eenzijdig gericht op aantallen en snelheid. Daarom hebben wij een groeiambitie en geen harde groeitargets. We groeien alleen als kandidaten voldoen aan onze strenge criteria. Als we die niet kunnen vinden, dan groeien we tijdelijk maar even niet of minder hard.”

“Op die manier hebben zijn we de afgelopen jaren gegroeid naar 200 collega’s en is onze cultuur alleen maar hechter geworden. Het aantal toppers dat bij ons aanklopt neemt namelijk een vlucht. Kwaliteit verkoopt zichtzelf”, sluit Icking af.

Gerelateerd: Adviesbureau First Consulting behaalt Beste Werkgevers keurmerk.