First Consulting klaar voor de volgende stap in het realiseren van de ambitie

06 maart 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Afgelopen maand presenteerde het partnerteam van First Consulting de toekomstplannen aan alle consultants en medewerkers van het adviesbedrijf. Aanleiding om drie vragen te stellen aan managing partner Geert van den Goor, die deze maand ook zijn vijfjarig jubileum bij First Consulting viert.

Wat is er in de afgelopen vijf jaar allemaal gebeurd?

Ongelooflijk dat het al weer vijf jaar geleden is dat ik ben begonnen bij First Consulting, die tijd is echt voorbij gevlogen. En het mooie is dat het wel lijkt alsof we als partnerteam elk jaar aan een ander bedrijf leiding hebben gegeven. De oprichters Maarten en Ivo hadden al een fantastisch bedrijf opgebouwd, waarbij een stevig fundament was neergezet met 70 mensen in de energiesector. In die afgelopen vijf jaar hebben we dat uitgebouwd naar een bedrijf met bijna 200 medewerkers in de sectoren Telecom, Utility, Infrastructuur, Financial Services en Industrie. Ook hebben we de domeinen business technology en business implementatie veel sterker aangezet. En last but not least zijn we afgelopen jaar met First Consulting UK gestart, waar we intussen de eerste klantprojecten doen.

En wat zijn de plannen voor de komende jaren?

Voordat ik iets vertel over de plannen is het goed om onze ambitie toe te lichten. Bij veel bedrijven begint die namelijk met cijfers, bij ons niet. Onze ambitie is namelijk om een ‘high quality’ consulting organisatie te zijn. We willen echt waarde toevoegen voor onze klanten. Dat is voor ons belangrijker dan groeicijfers. Wij praten dan ook nooit over harde targets die op een bepaald moment bereikt moeten zijn, maar veel meer over streefcijfers en ranges. Zoals Elon Musk altijd zegt: ‘De doelstelling is belangrijker dan de planning.’

First Consulting is klaar voor de volgende stap in het realiseren van de ambitie

Dat gezegd hebbende, denken we voor onze Nederlandse organisatie aan een doorgroei in de komende jaren naar ergens tussen de 300-400 medewerkers. Daarmee verwachten we de juiste balans te hebben tussen voldoende kritische massa en het behouden van de menselijke maat. In de UK willen we ook groeien naar een substantiële omvang, daarnaast oriënteren we ons op Duitsland en Scandinavië. Maar ook voor deze internationale ambitie geldt dat we dat stap voor stap willen doen zonder concessies te doen aan kwaliteit. En met behoud van onze cultuur, die we in zes kernwaarden hebben vastgelegd (Plezier, Scherp, Vertrouwen, Samen, Stoutmoedig en No-nonsense).

Qua business blijven wij van ‘de operationele vraagstukken’. Dus de combinatie van processen, systemen en mensen, gedreven vanuit de strategie van de klant. Dat wij ons ook bezig houden met die operationele strategie, zoals de klantstrategie, de asset management strategie en de digitaliseringsstrategie, is vaak nog onbekend. Hier zullen we de komende jaren dus extra aandacht aan geven. Ook onze ervaring op technology gebied is vaak nog een goed bewaard geheim. Naast agile ontwikkeling (zoals met Mendix) doen we veel op het gebied van data (beheer, schoning, migraties) en analytics. Ook op het gebied van process mining, robotics en machine learning doen we meer en meer. Kenmerkend is wel dat we dit altijd doen vanuit de bedrijfsprocessen: Business First!

Wat is je droom om te bereiken met First Consulting?

Mijn droom is om in de komende jaren met First Consulting door te groeien naar een pan-Europese consulting organisatie. Maar wel eentje die hoge kwaliteit levert en waarde toevoegt aan de klanten. En dat op een manier doet die anders is dan de grote consulting-reuzen. Het leuke is dat we merken dat deze droom heel erg aanslaat, zowel bij klanten als bij potentiële medewerkers.

Gerelateerd: First Consulting partner Geert van den Goor 25 jaar in het adviesvak.