Terugblik op de escape room van Cmotions dochter The Analytics Lab

27 juni 2018 Consultancy.nl

Recentelijk vond de derde editie plaats van de hackathon van The Analytics Lab en Cmotions. Dit jaar stond het evenement in het teken van een escape room. Acht deelnemende organisaties kregen de opdracht om de wiskundige ‘Piet A. Choras’ te bevrijden door middel van het oplossen van raadsels en puzzels. Team ANWB toonde zich net als vorig jaar het sterkste team en prolongeerde zijn titel.

Zo’n vijf jaar geleden – in 2013 – werd de eerste escape room in Nederland geopend. Een escape room bestaat vaak uit een of meerdere kamers waarin deelnemers zijn opgesloten. Middels een interactief spel proberen zij sleutels te vinden, codes te kraken en puzzels op te lossen waardoor ze kunnen ontsnappen uit de ruimte waarin ze zich bevinden. Wil een groep deelnemers het spel zogezegd uitspelen, dan zijn goede samenwerking en analytische vaardigheden vereist. Daarom kiezen veel organisaties bij wijze van bedrijfsuitje voor het ontsnappingsspel, om zo de teamgeest te bevorderen. The Analytics Lab – onderdeel van adviesbureau Cmotions – onderschrijft die visie, maar doet daar nog een schepje bovenop. Zo nam het kantoor onlangs de gehele organisatie van het spel op zich.  

De sleutel tot succes

De escape room werd georganiseerd in het kader van de derde editie van de hackathon van The Analytics Lab en Cmotions – nadat de eerste editie de vorm had van een voetbaltoto, en in tweede werd geprobeerd de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 goed te voorspellen. Deze derde editie van het jaarlijkse evenement werd gehouden in de Atoomclub in Utrecht, die werd omgetoverd tot de escape room. ABN AMRO, Aegon, ANWB, Marug, PGGM, RDC en Vivat namen deel aan de hackathon, die in het teken stond van een wiskundige wiens naam – Piet A. Choras – verdacht veel doet denken aan die van een van zijn vakgenoten uit het oude Griekenland. 

Niek Agema, Medior Consultant bij Cmotions: “Piet A. Choras zat tot voor kort onterecht vast voor overfitting ( ≈ overprecisie, red.) en was zijn ontsnapping aan het plannen. Hij kwam er iteratief (≈ middels herhaling, red.) achter dat hij het niet alleen kon en schakelde hulp in: Teams van analisten hadden een middag de tijd om hem te helpen te ontsnappen uit de Penitentiaire Inrichting (π) door (data)analyse-vraagstukken op te lossen. De oplossingen van de (data)analyse-vraagstukken onthulden puzzelstukjes die zijn ontsnapping zeker zouden stellen.” 

Jeanine Schoonemann – Senior Consultant & Data Scientist bij Cmotions – laat weten dat de deelnemers zeer nauwkeurig te werk gingen: “Opmerkingen van de bewakers en het verhoor met de gevangenisdirecteur werden zorgvuldig aangehoord en opgeslagen, wetende dat in elk detail een hint verstopt kon zitten. Ook in de aankleding van de gevangenis gingen de deelnemers op zoek naar aanknopingspunten: van de beeltenissen van historische wiskundigen tot de boekenkast van de Atoomclub, alle attributen werden met chirurgische precisie bestudeerd. Door subtiele en minder subtiele hints, werden de deelnemers gaandeweg op het juiste spoor gezet, waardoor alle teams zich tijdens de finaleronde konden vastbijten in een classificatiemodel om Piet A. Choras te bevrijden.” 

Nadat alle deelnemers die middag flink hadden gepuzzeld en gespeurd, bleek één team de concurrentie ruimschoots achter zich te hebben gelaten. Het team van de ANWB prolongeerde daarmee zijn titel – vorig jaar kende het evenement dezelfde winnaar, nadat de eerste editie werd gewonnen door Emesa. Het team van data-analisten van de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond ging dankzij zijn snelle ontsnapping naar huis met “de felbegeerde snoeppot en een bezoekje aan een ‘echte’ escape room”. Daarmee ging de prijs net voorbij aan de neus van het team van Vivat, dat op de tweede plek eindigde.

More on: Cmotions
Netherlands
Company profile
Cmotions is a Netherlands partner of Consultancy.org