Uitslag Tweede Kamer Verkiezingen goed voorspeld door Hackathon

21 maart 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Vrijdag 10 maart vond de Verkiezingen Hackathon plaats. Elf teams namen het tegen elkaar op om met gebruik van analytics zo goed mogelijk de uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen te voorspellen. Een vergelijking van de voorspellingen met de echte resultaten toont aan dat met gebruik van analytics een relatief nauwkeurige schatting gegeven kan worden van de resultaten. Het team van ANWB ging er met de prijs vandoor. 

Vorige week stond in het teken van de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. De media stonden vooraf vol peilingen, voorspellingen en prognoses over hoeveel zetels iedere partij zou mogen vullen. Om zelf bij te dragen aan de grote hoeveelheid toekomstvoorspellingen organiseerden The Analytics Lab en Cmotions op vrijdag 10 maart de Verkiezingen Hackathon.

Tijdens de dag streden meerdere teams van analisten en data scientists van bedrijven tegen elkaar om de uitslag van de verkiezingen zo goed mogelijk te voorspellen. Dit deden zij door gebruik te maken van verschillende data analytics methoden, zoals Random forest modellen en neurale netwerken. Maar er was bijvoorbeeld ook een team dat haar voorspellingen deed op basis van Kamergotchi-data. In totaal kende de Verkiezingen Hackathon ruim 60 deelnemers verdeeld over elf teams.

Achteraf noemen de organisatoren de tweede editie van het Hackathon evenement een groot succes. “Ondanks de grote variëteit in gebruikte bronnen en analysemethoden, waren de deelnemers redelijk eensgezind in de zetelverdeling, met een maximale spreiding van zeven zetels voor de verschillende politieke partijen”, aldus Niek Agema, Consultant bij Cmotions.

Gemiddeld kwamen de teams uit op de volgende zetelverdeling. VVD zou de verkiezingen winnen met 26 zetels, gevolgd door PVV (20), CDA (19) en D66 (18) als grootste partijen. Dit ligt niet heel ver van de uiteindelijke uitslag, bleek toen de stemmen geteld waren. De VVD had een eindsprint weten te maken en kwam zeven zetels hoger uit dan voorspelt, maar de voorspellingen over PVV, CDA en D66 lagen erg dicht bij de realiteit. GroenLinks, SP en ChristenUnie bleken elk uiteindelijk een zetel minder te hebben dan voorspeld, terwijl de voorspelling van de PvdA vijf plaatsen te hoog was.

Jeanine Schoonemann, Senior Consultant bij Cmotions, maakte de uitslag bekend: “De grote strijd op het hackathon toneel is gegaan tussen Essent en de ANWB, waarbij wij kunnen aankondigen dat de ANWB zich de VVD van deze verkiezingen mag voelen en dus als winnaar uit de bus is gekomen!”