Nog vier boeken in de race voor titel Ooa Boek van het Jaar

09 mei 2018 Consultancy.nl

In de strijd om de titel ‘Ooa Boek van het jaar’ hebben vier door adviseurs geschreven boeken de volgende shortlist weten te halen. Het gaat om: 'De Managementideeënfabriek’ (Stefan Heusinkveld), ‘Handboek Teamcoaching’ (Martijn Vroemen), ‘Iedereen verandert, nu wij nog’ (Hans Vermaak) en ‘Voorbij de eeuw van bureaucratie’ (Jan Herman de Baas). De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het Boek&Festival op 5 juni aanstaande.

Adviseurs moeten in het alsmaar sneller veranderende landschap geregeld hun kennis actualiseren om bij te blijven met alle ontwikkelingen in de branche en het bredere bedrijfsleven. Relevante kennis opdoen, onder andere door middel van literatuur uit de branche zelf, vormt hierin een belangrijk element. Om de beste boeken op het gebied van management en organisatieadvies voor het voetlicht te brengen, organiseert de Ooa jaarlijks de ‘Ooa Boek van het Jaar’-verkiezing.

Een vakjury van de Ooa selecteert elk jaar uit alle inzendingen de volgens hen beste managementboeken die het afgelopen jaar door professionals werkzaam in de adviesbranche zijn geschreven – lees: verplicht leesvoer voor consultants voor het komende jaar*. Na het recentelijk bekendmaken van een top-10 shortlist, is nu opnieuw een shortlist opgesteld met daarin de laatste vier overgebleven boeken die nog kans maken op de titel ‘Ooa Boek van het Jaar’**. Het gaat om: 'De Managementideeënfabriek’ (Stefan Heusinkveld), ‘Handboek Teamcoaching’ (Martijn Vroemen), ‘Iedereen verandert, nu wij nog’ (Hans Vermaak) en ‘Voorbij de eeuw van bureaucratie’ (Jan Herman de Baas).

Vier kanshebbers voor Boek van het JaarDe managementideeënfabriek

‘De managementideeënfabriek’ is afkomstig van Stefan Heusinkveld, Associate Professor aan de VU Amsterdam en voormalig Professor of Strategy aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In het boek gaat hij in op de oorsprong van managementideeën en hoe deze worden ontwikkeld door consultants en goeroes. Heusinkveld biedt de lezer een kijkje achter de schermen van het ontstaan van invloedrijke ideeën zoals de BCG-matrix, de Balanced Scorecard (BSC), Lean Management, Agile en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Handboek Teamcoaching

Martijn Vroemen is partner bij Twynstra Gudde, waar hij al ruim zestien jaar werkt. Daarnaast is hij oprichter van Teamchange, een netwerk van ervaren teamcoaches en veranderkundigen. Zijn boek, getiteld ‘Handboek Teamcoaching’, fungeert als een compact en compleet overzicht van alle onderwerpen die professionals tegenkomen bij het begeleiden van teams. In het boek, waarin Vroemen pleit voor een minder bemoeizuchtige benadering van team, komen zowel harde als zachte onderwerpen aan bod en is er zowel ruimte voor de theorie als de praktijk.

Iedereen verandert - Nu wij nog

Hans Vermaak is een ervaren zelfstandig adviseur, docent en onderzoeker. Vermaak is geassocieerd partner bij opleider Sioo en bij Twynstra Gudde en is verder senior research fellow bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Op basis van meer dan dertig jaar ervaring en onderzoek biedt het boek ‘Iedereen verandert - Nu wij nog’ professionals onder andere inzichten over veranderen, organiseren en leiderschap. Vermaak: “Dit boek laat zien hoe je in je directe omgeving het verschil maakt, hoe je de rest van de organisatie in een verandering meeneemt en hoe je zelf stevig genoeg in je schoenen staat om beide met succes te doen.”

Voorbij de eeuw van de bureaucratie

Jan Herman de Baas is een ervaren consultant en interimmanager die jarenlang heeft gewerkt als (hoogste) ambtenaar bij vijf gemeenten, vier provincies en als adviseur en begeleider bij tientallen andere overheden. Ook was hij lange tijd parttime-docent Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In zijn boek ‘Voorbij de eeuw van de bureaucratie’ gaat De Baas in op de verschuiving van het karakter van overheidsorganisaties van regelorganisatie naar casusorganisatie. Het boek is bedoeld voor professionals die de actuele ontwikkeling van overheidsorganisaties willen begrijpen of er in de eigen praktijk vorm aan willen geven.

De ‘Boek van het Jaar’ verkiezing is verbonden aan het jaarlijks terugkerende Boek&Festival van de Ooa. Een evenement waar deelnemers diverse workshops en lezingen kunnen bezoeken, onder andere van de auteurs uit de dit jaar genomineerde boeken. Ook uitgevers nemen deel aan dit evenement. Voor bezoekers biedt het evenement een goede gelegenheid om in één middag kennis op te doen binnen het vakgebied organisatieadvies en management, te praten met de auteurs van de boeken en om informeel te netwerken. Afgelopen jaar wist het boek ‘Trauma in organisaties' van Philippe Bailleur de prestigieuze boekenprijs in de wacht te slepen.

* De jury van deze editie van ‘Boek van het Jaar’ bestaat uit Erna Scholtes (voorzitter), Martin Groenhuis, Martijn Jansen, Mark van Twist, Marijke Spanjersberg, Paul Vergeer en Gérard Brockhoff.

** Om de eerdere Top-10 te halen moesten de boeken voldoen aan enkele criteria. Zo moest het hoofdaccent van ieder boek liggen op het ontwikkelen van inzicht en op kritische toepassing en moest ieder boek maatschappelijk relevant zijn. Daarnaast kwamen alleen wetenschappelijke boeken (“oorspronkelijk en goed onderbouwd”) in aanmerking, moesten boeken toepasbaar zijn in de praktijk van de organisatieadviseur en moesten ze ten slotte toegankelijk zijn (“goed geschreven, met functioneel gebruik van beeld en kleur”).


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius it's public ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup