Ooa Boek van het Jaar: 'Trauma in organisaties' van Philippe Bailleur

18 mei 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Tijdens het Boek & Lentecongres is het boek ‘Trauma in organisaties’ van Philippe Bailleur uitgeroepen tot de winnaar van de 2016 editie van de Ooa Boek van het Jaar verkiezing. De jury prees het boek omdat het vanuit een heel nieuwe invalshoek aandacht vraagt voor onderwerpen die er nogal eens bekaaid vanaf komen.

Adviseurs en adviesbureaus brengen geregeld nieuwe boeken en publicaties uit, waarmee zij bijvoorbeeld hun kennisleiderschap op een bepaald vlak laten zien. Om de beste boeken op het vlak van management en organisatieadvies uit te lichten en de auteurs van deze boeken in het zonnetje te zetten, organiseert de Orde van organisatiekundigen en –adviseurs (Ooa) jaarlijks haar ‘Boek van het Jaar’ verkiezing.

De beste boeken op het vlak van management en organisatieadvies streden de afgelopen weken om de titel ‘Ooa Boek van het Jaar 2016’. Na een eerdere shortlist met daarin de top-10 kanshebbers, waren er recentelijk nog slechts vier boeken in de race voor de award: 'Muzische professionalisering' van Bart van Rosmalen; 'Verslaafd aan organiseren' van Tjip de Jong; 'Het innovatie doolhof' van Gijs van Wulfen en 'Trauma in organisaties' van Philippe Bailleur. 

‘Trauma in organisaties’

Eergisteren, tijdens het Boek & Lentecongres maakte de jury* bekend dat ‘Trauma in organisaties’ van Philippe Bailleur, is verkozen tot Ooa Boek van het Jaar 2016.
‘Trauma in organisaties’ van Philippe Bailleur, is verkozen tot Ooa Boek van het Jaar 2016

De keuze van de jury werd op basis van vijf criteria bepaald. Allereerst moest het hoofdaccent van het boek liggen op het ontwikkelen van inzicht en op kritische toepassing. “Een boek dat te denken geeft”, aldus juryvoorzitter Erna Scholtes. Verder moest het maatschappelijk relevant zijn, toepasbaar zijn in de praktijk van de organisatieadviseur en wetenschappelijk – oftewel goed onderbouwd – zijn. Tot slot moest het een toegankelijk boek zijn, dat wil zeggen: goed geschreven, met functioneel gebruik van beeld en kleur. ‘Trauma in organisaties’ voldeed volgens de jury aan alle criteria en kreeg de voorkeur boven de andere 44 genomineerden.

Jury-oordeel

“Hij (Bailleur, red.) maakt inzichtelijk dat er naast trauma’s ‘met een grote T’, de plotselinge ingrijpende gebeurtenissen die een organisatie kunnen treffen, ook trauma’s ‘met een kleine t’ zijn, veroorzaakt door sluipende stressoren”, lichtte de jury toe, die het boek vooral prees doordat het “vanuit geheel nieuwe invalshoek aandacht vraagt voor onderwerpen die er nogal eens bekaaid vanaf komen”. Scholtes besluit: “Het systemische perspectief is interessant. Het goed geschreven boek geeft taal voor het herkennen en tegemoet treden van dergelijke situaties.”

Naast de eervolle titel was er voor de winnaar een beeldje en een cheque ter waarde van €500. Voor de bezoekers van het Boek & Lentecongres was er naast de bekendmaking van de ‘Ooa Boek van het Jaar' verkiezing nog van alles te beleven op het gebied van interessante boeken over management en organisatieadvies. Zo gaven diverse auteurs van de genomineerde boeken een workshop.

Alle boeken uitgelicht op Consultancy.nl zijn te vinden in de rubriek Nieuws | Boeken.

* De jury bestond uit: Erna Scholtes, Martin Groenhuis, Martijn Jansen, Mark van Twist, Marijke Spanjersberg, Paul Vergeer en Gérard Brockhoff.