‘Socrates op sneakers’ van Elke Wiss is Ooa boek van het jaar

04 mei 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Met meer dan 100 inzendingen stond de jury van de Ooa boek van het jaar verkiezing dit jaar voor een lastige taak. Naast het lezen van alle boeken moest uit deze grote groep natuurlijk ook een winnaar worden uitgeroepen. De winst ging uiteindelijk naar Elke Wiss, met haar boek ‘Socrates op sneakers’

“Socrates op sneakers is een leuk, beeldend, humorvol en vlot geschreven boek over Socratische gespreksvoering en goede gesprekken in het algemeen”, zo vat de jury de winnende inzending samen.

De kunst van het vragen stellen

In haar boek gaat Elke Wiss in op de kunst van het vragen stellen aan de hand van Socrates/de Socratische methode en andere beroemde filosofen. Een Socratisch gesprek kan worden gedefinieerd als een gemeenschappelijk denkgesprek waarin door de sprekers wordt onderzocht wat we denken en waarom we dat denken. Door goed naar elkaar te luisteren en vooral veel vragen te stellen om de feiten boven tafel te krijgen, in plaats van beweringen en meningen, zal een gesprek zorgen voor meer verdieping en verbinding.

Socrates op sneakers' van Elke Wiss is Ooa boek van het jaar

Wiss tackelt met haar boek een actueel vraagstuk, aangezien in het huidige coronatijdperk mensen steeds vaker langs elkaar heen lijken te praten. Of het nu in de politiek is of in het bedrijfsleven, praten in plaats van luisteren lijkt tegenwoordig de norm te zijn geworden.

In een tijd waarin social media volwassen is geworden en het steeds moeilijker lijkt om echt nieuws te onderscheiden van fake nieuws, worden meningen en feiten nogal eens door elkaar gehaald en is de verbinding vaak ver te zoeken. Mensen proberen elkaar eerder te overtuigen van hun gelijk dan dat ze samen op zoek gaan naar wezenlijke antwoorden, beaamt ook Wiss.

Met Socrates en andere filosofen als inspiratiebron laat ze in haar boek zien waarom mensen zo slecht zijn in het stellen van goede vragen, én hoe zij er beter in kunnen worden. “Socrates op sneakers leert de lezer de vaardigheden die nodig zijn om die vragen te stellen die verrassen en aan het denken zetten. Zodat zij gesprekken voeren die leiden tot verdieping en verbinding. Met een ander, én met zichzelf.”

“Elke Wiss heeft een heldere persoonlijke stijl en neemt je mee. Geen nieuw onderwerp, dat kan ook niet anders met een oude Griek, maar wel op een moderne wijze beschreven”, prijst de jury Wiss en het winnende boek.

Ooa Boek van het Jaar | Boek & Festival

Ieder jaar beoordeelt de jury van de Orde van organisatiedeskundigen- en adviseurs (Ooa) relevante boeken in en rondom het consultancyvakgebied die het afgelopen jaar zijn verschenen. Tijdens het jaarlijkse Boek&Festival – dat dit jaar op 20 april plaatsvond en door corona een online editie kende – wordt traditiegetrouw een winnaar aangewezen uit de uiteindelijke shortlist.

Volgens de jury waren er deze editie van de boekenverkiezing weinig ‘echt’ nieuwe thema’s te zien. Om tot een top-10 shortlist te komen werden de volgende criteria gehanteerd: Geeft het boek voldoende stof tot nadenken? Is het maatschappelijk relevant, toepasbaar in de praktijk en toegankelijk geschreven?

De online editie van het Boek&Festival werd dit jaar samen met opleider Sioo georganiseerd. De deelnemers konden online workshops volgen over de verschillende genomineerde vakboeken en er was mogelijkheid om in gesprek te gaan met de auteurs.