Boek van het Jaar: ‘Samenwerken aan maatschappelijke opgaven’
Het boek ‘Samenwerken aan maatschappelijke opgaven’ is door de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa) verkozen tot Boek van het Jaar.
Ieder jaar organiseert de Ooa de Boek van het Jaar-verkiezing, een competitie die de schijnwerpers zet op boeken die van grote waarde zijn voor het adviesvak. Met de prijs zet de Ooa zich in voor de vakontwikkeling van de beroepsgroep.
Voor de 2024-editie van de prijs zijn meer dan 100 boeken beoordeeld voor een jury bestaande uit wetenschappers, organisatieadviseurs, academici en bestuurders.
Een boek van Manon de Caluwé en Edwin Kaats – partners bij Common Eye – kwam dit jaar als winnaar uit de bus. In hun boek zetten de auteurs uiteen hoe samenwerking kan worden ingericht binnen complexe maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie of de transformatie van het sociaal domein.
“Dit soort complexe maatschappelijke vraagstukken vragen om intensieve samenwerking”, zeggen De Caluwé en Kaats. “Dit leidt tot situaties met veel partijen en grote diversiteit. Hoe gaan we om met een veelheid aan belanghebbenden, rollen en motieven? Hoe groeperen we partijen rond een opgave? Hoe vormen zij een netwerk en komen zij tot gezamenlijke aanpakken? Dat zijn thema’s die we in ons boek onder de loep nemen.”
De auteurs verkennen wat er nodig is om samenwerkingsvraagstukken in goede banen te leiden en geven talrijke aanknopingspunten om samen te werken aan opgaven. Ze reiken ook handvatten aan voor eenieder die zich wil inspannen om een bijdrage te leveren aan maatschappelijke opgaven in of rond opgavenetwerken als platforms voor samenwerking.
Meer lezen over ‘Samenwerken aan maatschappelijke opgaven’? Een gesprek met de auteurs over hun boek.
Marguerithe de Man, juryvoorzitter en in het dagelijkse leven programmamanager bij opleidingsinstituut Sioo, zegt over het boek: “De winnaar van dit jaar heeft een thema bij de kop gepakt dat niet nieuw is en zeker ook niet uniek. Sterker nog; we worstelen hier als samenleving al sinds de oudheid mee. Juist nu is dit thema actuelere en relevanter dan ooit tevoren, lijkt het wel.”
“Een van ons zei: we hebben als organisaties een leeg veld te vullen. We moeten herontdekken hoe we dit doen én hoe we dit goed doen. Misschien waren we er ooit beter in, deden we het natuurlijker, maar we zijn het ontleerd. Daarbij hebben we het over het samenwerken tussen private en publieke organisaties aan maatschappelijke opgaven.”
De top 10 van de Ooa Boek van het Jaar 2024
De volledige lijst van boeken die genomineerd waren voor de Boek van het Jaar-prijs:
- Mijntje Lückerath-Rovers met Morele dilemma’s in de boardroom
- Manon de Caluwé en Edwin Kaats met Samenwerken aan maatschappelijke opgaven
- Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo met Giftig gedoe op de werkplek
- Anne-Marie Gunnink en Pauline ’t Hoen met Nieuw denken met de oude Grieken
- Philippe Bailleur en Annette Meulmeester met Navigate
- Paul Verhaeghe met Onbehagen
- Marije van den Berg met De beleidsbubbel
- Lenette Schuijt met Transklasse
- Mark Van Twist met Woorden wisselen
- Isolde Kolkhuis Tanke met In de leerstand
In 2023 werd de Boek van het Jaar-prijs binnengesleept door Dees Van Oosterhout met haar boek Rolswitch. De editie daarvoor werd gewonnen door Karin Derksen met haar boek ‘Goed Teamwerk’.