Boek van het jaar 2023 voor organisatieadviseurs: Rolswitch

21 april 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Zelfstandig adviseur en auteur Dees Van Oosterhout is met haar boek Rolswitch uitgeroepen tot de winnaar van de 2023-editie van de Ooa Boek van het Jaar-verkiezing.

Ieder jaar organiseert de Orde van Organisatiedeskundigen en -adviseurs (Ooa) de Boek van het Jaar-verkiezing, waarmee de auteurs van boeken die van grote waarde zijn voor het adviesvak in de schijnwerpers worden gezet.

Uit in totaal zeventig boeken werden deze editie uiteindelijk acht finalisten gekozen. Om tot de shortlist te komen werden de boeken langs diverse criteria gelegd (is het boek maatschappelijk, relevant, wetenschappelijk, toepasbaar en toegankelijk?).

Boek van het jaar 2023 voor organisatieadviseurs: Rolswitch

‘Rolswitch’ van Dees Van Oosterhout werd afgelopen woensdag tijdens het Boek&Festival (in Hotel Arena Amsterdam) uitgeroepen tot het winnende boek. Eerder op de avond mochten alle finalisten hun boek pitchen ten overstaan van het publiek en een professionele jury.

Rolbewustzijn, rolprofessionaliteit en rolswitch

In haar boek Rolswitch neemt Van Oosterhout de lezer mee in het nieuwe normaal, waarin organisatieadviseurs zich vandaag de dag bewegen. Een tijd waarin van professionals in hun functies meer gevraagd wordt, en waarin van hen verwacht wordt dat ze gemakkelijk van de ene rol naar de andere stappen.

“Gaandeweg zijn er nieuwe eisen en rollen bijgekomen”, licht Van Oosterhout toe. “Ineens ben je bijvoorbeeld geen verpleegkundige meer, maar regieverpleegkundige. Of je bent naast financieel adviseur ook product owner van een squad geworden.”

“Om de complexiteit aan te kunnen en flexibel (agile) te zijn, zijn we nieuwe taken gaan vervatten in nieuwe rollen. Zo kan het gebeuren dat je op één dag meerdere keren van rol switcht. In het ene gesprek ben je bijvoorbeeld de adviseur, in het andere de voorzitter. Kortom, van de professionals van nu wordt verwacht dat ze bewust kunnen schakelen in al hun diverse rollen.”

En omdat iedere rol een eigen professionaliteit vergt, vraagt dit van de professionals zowel rolbewustzijn en rolprofessionaliteit, alsook het vermogen om snel te schakelen tussen diverse rollen (rolswitch). Van Oosterhout zet dat proces voor de lezer helder uiteen en beschrijft hoe professionals hier succesvol mee om kunnen gaan.

Werken aan de eigen professionalisering

De jury prijst Rolswitch als “een heel rijk en doorwrocht boek over een van de kernen van ons vak, namelijk dat we meerdere rollen vervullen. Wat dat betreft een zeer mooi aanvulling op de bestaande literatuur. Wij kennen geen enkel ander boek dat de verschillende rollen, maar vooral ook het schakelen tussen die rollen zo precies uitwerkt.”

“Elk jaar stellen we onszelf de vraag weer: waarom dit boek NU? Dat kan verhitte debatten opleveren. Dit jaar waren we er snel uit. Er was een boek dat ons allemaal bijzonder raakte. Een boek waardoor we ons weer beginners in het vak voelde. En wij zijn van mening dat dit een bijzonder goede positie is voor adviseurs die doorlopend aan hun eigen professionalisering willen werken”, voegt de jury toe.

Van Oosterhout volgt Karin Derksen op, die de 2022-editie van de Ooa Boek van het Jaar-verkiezing wist te winnen met haar boek ‘Goed Teamwerk’.

In het dagelijks leven is Dees van Oosterhout werkzaam als zelfstandig adviseur. Onder de vlag van Oosterhout Adviesgroep (dat zij in 1997 oprichtte) helpt ze opdrachtgevers rondom thema’s als leiderschap, procesbegeleiding, teamontwikkeling en nu dus ook de rolswitch.

Runner-up: Tussentaal

Marijke Spanjersberg heeft als runner-up een eervolle vermelding gekregen met ‘Tussentaal’. Het boek is een “kritische reflectie op het gebruik van internaliserende en psychologiserende taal als uitdrukking van het dominante paradigma dat de oplossing voor het probleem in het individu zelf ligt”, aldus de uitgever.

“Marijke heeft met haar boek een aanzet gegeven om de komende jaren die blinde vlek van wat er tussen mensen gebeurt verder te verkennen en ontginnen. De jury is van mening dat ook dat een bijdrage kan leveren aan onze doorgeschoten post-postmodernistische tijdframe, waarin alles geïndividualiseerd en gepsychologiseerd wordt”, laat de jury weten.

De jury van Ooa Boek van het jaar 2023 bestond uit Odette Moeskops, Mariska van der Steege, Gérard Brockhoff, Dick van Ginkel, Martijn Jansen, Jacco van Uden en Marguerithe de Man.