Drie van de vier Big Four kantoren begeleiden Royal Sanders overname

26 februari 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profielen

De internationale investeringsgroep 3i heeft Royal Sanders overgenomen, een Nederlandse maker van lichaamsverzorgingsproducten. De onderneming wordt overgenomen van de Nederlandse investeerder Egeria. Het management van Royal Sanders behoudt zijn belang en zal samen met de nieuwe eigenaar investeren om de groeiplannen van het bedrijf te realiseren. De transactie werd in goede banen geleid door acht externe M&A-bureaus. 

Royal Sanders maakt en verkoopt onder meer shampoo, bad- en douchegel, bodylotions, deodorant en parfum. Dit doet het zowel via een aantal eigen merken – zoals Van Gils, Odorex en Sanicur – als via private label-productie voor andere merken, waaronder enkele huismerken van supermarkten. De afgelopen tien jaar heeft het bedrijf naar eigen zeggen met een jaarlijkse gemiddelde groei van 13% aanzienlijk boven het marktgemiddelde weten te presteren.

Pieter de Jong, Partner bij 3i Benelux, stelt dat de tijd nu rijp is voor een agressievere groeistrategie: “Royal Sanders heeft de afgelopen jaren sterke organische groei genoten en is nu klaar om consolidatie voort te drijven in een gefragmenteerde branche. We zien meerdere potentiële buy-and-build kansen in verschillende landen en zijn erg verheugd om samen te werken met het managementteam om ze te ondersteunen in deze volgende groeifase.”

Bart Hullegie, CEO van Royal Sanders, geeft aan te verwachten dat het bedrijf bij zijn groeiplannen veel zal hebben aan het instappen van de investeerder: “We zijn erg blij om een partnerschap aan te gaan met 3i. Het heeft uitgebreide ervaring in buy-and-build op het gebied van private labels, bijvoorbeeld via zijn investering in de Europese frisdrankbottelaar Refresco, en met het internationaal laten groeien van bedrijven met behulp van zijn netwerk van waardevolle sectorexperts in de consumentenbranche.”

Lichaamsverzorgingsbedrijf Royal Sanders overgenomen door investeerder 3i

Hierbij refereert Hullegie aan het private equity-portfolio van 3i, waarin diverse bedrijven actief in de consumentenmarkt zijn vertegenwoordigd, zoals Action, Basic Fit en Hans Anders. Daarnaast investeert het kantoor – dat in 1945 werd opgericht in Londen en inmiddels beschikt over aanvullende vestigingen in Parijs, Frankfurt, Madrid, Singapore en Amsterdam – ook in diverse infrastructuurprojecten. De verkopende partij, Egeria, is een onafhankelijke Nederlandse private equity-investeerder, die zich richt op ondernemingen uit eigen land, zoals Dutch Bakery en ilionx. Het kantoor nam zelf begin 2015 Royal Sanders over van Bencis Capital Partners. 

Drie jaar later komt Royal Sanders nu weer in andere handen. Het bedrijf werd in 1851 in Leiden opgericht door de Nederlandse farmaceut Nicolaas Sanders en produceerde toen medische en huishoudelijke zeep en scheerschuim. Aangezien de productie van lichaamsverzorgende producten werd gezien als een belangrijke bijdrage aan de volksgezondheid, bepaalde Koning Willem III dat de onderneming de naam ‘Royal’ mocht voeren. Het bedrijf stelt dat het sinds de oprichting bijna ieder jaar groei heeft weten te realiseren.

Vandaag de dag boekt Royal Sanders een jaaromzet van zo’n €150 miljoen en biedt werk aan ongeveer 350 mensen. Zij zijn werkzaam vanuit twee productiefaciliteiten, een in het Noord-Brabantse Vlijmen en een in het Britse Preston. Het bedrijf levert vooral producten aan de consumentenmarkten in de Benelux, Duitsland en de UK. Gezien de aangekondigde internationale buy-and-build plannen, zullen hier waarschijnlijk in de komende jaren meer landen bijkomen.

Bedrijven begeleiden Royal Sanders overname

M&A-begeleiding

Bij de totstandkoming van de deal waren diverse advies- en advocatenkantoren betrokken. Zo werd er M&A-advies ingewonnen bij drie van de vier Big Four-kantoren. Deloitte, dat onlangs werd erkend als een van de beste overnameadviseurs, vaardigde een team af bestaande uit Andre van IJperen, Pieter Vink, Maarten van Berkel, Reinier Tromp en Rik van den Bos. Daarnaast verzorgden ook EY en PwC transactieondersteuning, en werd er PR-advies gegeven door Uneke Dekkers en Jan van Ewijk van CFF Communications. 

Corporate finance-advies werd geleverd door twee partijen: zakenbank Rothschild en Nielen Schuman. Die laatste partij ondersteunde het management van Royal Sanders met een team bestaande uit Moussa F’touh, Ger van den Brink en Sjoerd Hendriksen. Ook werden er twee advocatenkantoren ingeschakeld. Verkoper Egeria werd op juridisch gebied bijgestaan door Karine Kodde, Marieke van der Holst en Jeroen Streefkerk van Allen & Overy. Clifford Chance, een van de zogeheten ‘Magic Circle’-kantoren, leverde legal consultancy vanuit de vestigingen in Amsterdam en Londen.

Tot slot waren de kopende en verkopende partijen zelf ook nauw betrokken bij de technische afhandeling van de transactie. Experts van Egeria en 3i zorgden voor onder meer private equity- en programmamanagement. Rond de deal, die nog in afwachting is van de goedkeuring van de relevante mededingingsautoriteiten, zijn geen financiële details naar buiten gebracht.