Zes dealmakers betrokken bij overname van Hans Anders door 3i

24 april 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Eyes MidCo, de holdingmaatschappij van de Hans Anders Groep, is overgenomen door 3i, een Britse investeringsmaatschappij die onder meer ook eigenaar is van Action en Basic-Fit. De Nederlandse optiekketen was hiervoor in handen van Alpha en AlpInvest. De deal, die goed is voor een bedrag van €200 miljoen plus een onbekend bedrag aan vreemd vermogen, werd begeleid door zes dealmakers. 

De Hans Anders Groep is een van de grootste winkelketens in Nederland op het gebied van brillen en hoortoestellen. Het bedrijf, dat in 1982 werd opgericht, beschikt over ruim 450 winkels verdeeld over Nederland, België, Frankrijk en Zweden, waarvan meer dan 250 in ons land en ruim 100 in België. Het concern heeft in 2016 een omzet gedraaid van ruim €190 miljoen, een stijging van 12,1% ten opzichte van 2015.

Doordat de eigenaren Alpha en AlpInvest, twee Nederlandse investeringsmaatschappijen, het afgelopen jaar een lening van €107 miljoen hebben omgezet naar eigen vermogen, behaalde de winkelketen in dat jaar een bedrijfsresultaat van ongeveer €33 miljoen. Daarmee groeit de brillenwinkelketen, na enkele jaren van rond de 10% groei, nog steeds sneller dan de totale optiekmarkt – de groei in de optiekmarkt in 2016 wordt geschat op 5%.

Hans Anders Groep overgenomen door Britse investeerder 3i

Overname van Hans Anders 

Met de bekendmaking van de jaarcijfers werd ook bekendgemaakt dat na maandenlange onderhandeling Alpha en AlpInvest een overeenkomst hebben bereikt voor de overname van Eyes MidCo, de holdingmaatschappij van de Hans Anders Groep, door 3i. 3i is een Britse investeringsmaatschappij die in Nederland onder meer bekend is als de eigenaar van discounter Action en fitnesketen Basic-Fit. De overeenkomst, die inhoudt dat 3i een bedrag van €200 miljoen in de winkelketen moet investeren plus een onbekend bedrag aan vreemd vermogen, past in de strategie van de Britse investeerder, omdat Hans Anders net zoals de rest van de Nederlandse portefeuille gefocust is op value-for-money aanbod.

De investering van €200 miljoen gaat gebruikt worden om te investeren in verdere ‘snelle groei’, laat Robert Van Goethem, Partner & Head of Consumer bij 3i, weten. Hij vertelt: “Hans Anders is een succesvol bedrijf, geleid door een sterk management team, en heeft veel potentie voor verdere groei. De Europese optiekbranche blijft sterk gefragmenteerd en wij geloven dat er voor een toonaangevende speler in het ‘value-for-money’ segment als Hans Anders enorme mogelijkheden zijn. We kijken er naar uit het managementteam te ondersteunen bij verdere groei en de internationale aanwezigheid van het bedrijf uit te kunnen breiden.”

Ook het management zelf is blij met de nieuwe eigenaar, laat Remco Boerefijn weten, die na de overname promoveert tot algemeen directeur. Boerefijn, die hiervoor directeur van de activiteiten in Nederland en Zweden was, vertelt: “We zijn verheugd om samen te werken met 3i. Naast de uitgebreide ervaring en staat van dienst met het ondersteunen van retailers in de Benelux en Europa, hebben ze een uitzonderlijk internationaal netwerk waarvan Hans Anders kan profiteren. Daarnaast heeft 3i ook succesvolle ervaring in de optiekbranche, die zeer waardevol zal zijn voor onze samenwerking.”

Deloitte, Citigate First Financial, Clifford Chance, ING Bank, Rothschild en Van Doorne

Zes dealmakers

Zoals gewoonlijk bij grote overnamedeals, werden koper en verkopers bijgestaan door een leger van M&A professionals, adviseurs, bankiers en advocaten. Zo wonnen Alpha en AlpInvest juridisch advies in bij Van Doorne (Ellen de Kok, Maarten Appels, Sjoerd Stokmans, Steffen Alleman, Arnout Stroeve en Desiree van der Veer onder leiding van Onno Boerstra), terwijl 3i op juridisch vlak werd bijgestaan door advocatenkantoor Clifford Chance (Floor van der Steenstraten, Tim Heerschop, Sebastiaan Witkam, Shila Ruff, Jelle Hofland, Folko De Vries, Boudewijn Vermeer en Ellen Römkens onder leiding van Gregory Crookes).

Verder werd er bij de deal M&A advies geleverd door zakenbankiers van ING Bank (dealteam: Maurits Duynstee, Rogier Taphoorn, Arjan Minnigh, Arnoud Kuik, Roel Jongejan en Kees Groenewegen) en Rothschild. Transaction Support en Tax Advisory werden geleverd door Deloitte, door twee verschillende dealteams, respectievelijk bestaande uit: André van IJperen, Arnoud Oltmans, Corjan Kuip, Joost Lagas, Maarten van Berkel en Robert Swart (Transaction Support) en Jeroen Mosselaar, Kurt de Wijer, Martijn Koedijk en Rafaël Heide (Tax). PR Consultancy was afkomstig van Citigate First Financial (Marieke Heringa en Jessie Bullens).

Het is niet de eerste keer dat Alpha en AlpInvest Eyes MidCo in de verkoop hebben gezet. Vorig jaar werd de holding van de brillenwinkel ook al in de etalage gezet, maar ondanks onderhandelingen werd op dat moment geen geschikte koper gevonden. In de zoektocht naar een koper lieten de twee investeerders zich onder meer ondersteunen door professionals van PwC.