Vier adviesbureaus betrokken bij Basic-Fit overname

10 december 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Private equity investeerder 3i heeft zich verzekerd van een meerderheidsbelang in Basic-Fit, de grootste fitnessketen van Europa. Met de overname is zo’n €280 miljoen gemoeid. De transactie werd begeleid door de gerenommeerde adviesbureaus Deloitte, BDO, PwC en OC&C Strategy Consultants. Snelle internationale groei ligt binnen handbereik.

Met het in handen krijgen van een meerderheidsbelang in Basic-Fit, heeft 3i inspraak gekregen in de grootste fitnessketen van Europa. In totaal telt Basic-Fit ongeveer 200 fitnessclubs in Europa, waaronder zo’n 80 vestigingen in België en daarmee is het marktleider in Europa. Basic-Fit is het budget concept van HealthCity. Naast de eerdergenoemde adviesbureaus stonden ook advocaten-kantoren Allen & Overy, NautaDulith en banken Lazard en Rabobank de overname bij.

Snelle groei lonkt met het private equity kapitaal aan boord. Pieter de Jong van 3i onderschrijft dit door te stellen dat de investering van 3i in Basic-Fit bedoeld is om de snelle nationale groei te realiseren. “Ook de internationale ambities van deze Nederlandse succesformule kunnen door onze investering worden gerealiseerd”, voegt de Jong daaraan toe.

Vier adviesbureaus betrokken bij Basic-Fit overname

Ook René Moos, CEO van Basic Fit, toont zich opgetogen: “Voor iedereen bij Basic-Fit is deze nieuwe stap goed nieuws”. Onlangs werd Moos genomineerd voor de beste buy-out manager bij de M&A Awards, die uitgereikt zullen worden op 12 december 2013 in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

De transactie houdt in dat 3i een meerderheidsbelang van Basic-Fit overneemt van Leisure Group Europe (LGE). De aandeelhouders van LGE, René Moos en Eric Wilborts, houden een groot minderheidsbelang in Basic-Fit.

Arnoud Oltmans van Deloitte verzorgde het International M&A en financial vendor due diligence advies voor LGE, terwijl het fiscaal advies kreeg van Philip Warmenhoven van BDO. Aan de andere zijde van de onderhandelingstafel gaf Wouter Han van Lazard M&A advies aan 3i, deed PwC de due diligence en OC&C de commercial due diligence. Het Amsterdamse Huijskens Bickerton leidde de communicatie in goede banen.

Eerder al deed 3i vergelijkbare investeringen in de Nederlandse winkelketen Action.