Finext adviseur Maaike Brouwer beklimt Kilimanjaro voor het goede doel

21 februari 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Eind januari 2018 vertrok Maaike Brouwer van adviesbureau Finext naar Tanzania om daar de Kilimanjaro te beklimmen. Dat deed ze om geld in te zamelen voor War Child, een organisatie die zich onder meer richt op psychosociale steun voor oorlogskinderen. 

Terwijl geavanceerde technologische ontwikkelingen elkaar vandaag de dag in rap tempo opvolgen, is er op het gebied van menselijke beschaving volgens Maaike Brouwer nog veel vooruitgang te boeken: “De wereld staat in brand. Afghanistan, Irak, Israël/Palestina, Nigeria en Syrië… het is een triest rijtje. En vaak zijn kinderen het slachtoffer.” Brouwer, EPM Consultant bij Finext, kon niet leven met die conclusie zonder daarbij zelf in actie te komen. Daarom besloot ze deel te nemen aan de zogenaamde ‘Kili-challenge’, een initiatief van War Child waarbij deelnemers en geld inzamelen door de Kilimanjaro in Tanzania te beklimmen. Middels dat project poogde Brouwer haar “eigen grenzen te verleggen voor oorlogskinderen wier grenzen ongewild zijn verlegd”. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

De berg in Afrika is met 5895 meter de hoogste van het continent. Met name als je nog geen klimervaring hebt en je de top wilt bereiken, is een stevige voorbereiding noodzakelijk. Dat besefte Brouwer ook: “Ik was geen wandelaar of klimmer maar ben erachter gekomen dat het beklimmen van een hoge berg best veel overeenkomsten heeft met het doen van een project.” Hiermee doelt ze op de projecten waarbij ze betrokken is vanuit haar werkzaamheden bij Finext, waar ze al zo’n vier jaar actief is. Binnen het adviesbureau, dat de financiële functie bij klanten tracht te verbeteren, is ze werkzaam in het Performance Management-team waar ze zich gespecialiseerd heeft in plannen, budgetteren & forecastprocessen, managementinformatie, rapportages en dashboards.

Aanvankelijk was het doel van Brouwer om minimaal €3.400 via sponsoren op te halen voor War Child. Met dat bedrag is het mogelijk om aan vijftig kinderen een veiligere en betere toekomst te bieden. Het generen van geldschieters ging voorspoedig, want Brouwer haalde namelijk €3.715 op. Finexters droegen hier genereus aan bij: hun bijdrage was goed voor meer dan 40% van het totaal.

Finext adviseur Maaike Brouwer beklimt Kilimanjaro voor oorlogskinderen

De berg op

Omdat het als onervaren klimmer niet verstandig is om zonder hulp een berg van bijna zes kilometer te beklimmen, was de Nederlandse partij Mountain Network ingeschakeld om de expeditie te begeleiden. Samen met vijfentwintig lotgenoten startte Brouwer op maandagochtend 22 januari 2018 de tocht naar boven. De deelnemers doorliepen de Machame-route naar Barafu Camp, waarna ze een hoogte van 4681 meter bereikten. Vanuit daar begon op vrijdagavond rond middernacht de zesde etappe. Op die bewuste dag was er veel sneeuw gevallen, waardoor de vaart werd beperkt, aldus Brouwer: “Voetje voor voetje gingen we in de nacht en vroege ochtend omhoog.” Het was daarom niet altijd even gemakkelijk en leuk in de hoogte: “De klim was uitputtend en leek eindeloos.”

Het gezegde luidt echter dat na regen zonneschijn komt. Met sneeuw als bevroren regen was de zon nadien dubbelzinnig ter plaatse: “Het was geweldig om de zon uiteindelijk achter ons op te zien komen. Zaterdagmorgen om 10:45 stond we ten slotte op het dak van Afrika.” De opwaartse reis en in het bijzonder de eindbestemming bracht Brouwer in vervoering: “Ik was kapot. Ontroerd. En heel erg blij. Want een droom was uitgekomen. Een droom van mij én een droom van heel veel kinderen in oorlogsgebieden die ik een beetje heb kunnen helpen. Wat een geweldige ervaring!”

Marketing op topniveau

Met zo’n 40% heeft een behoorlijk deel van het sponsorgeld dat na Brouwer’s beklimming is overgemaakt naar War Child een Finext-tintje. Om haar werkgever en collega’s te bedanken, plantte Brouwer een Finext-vlag bovenop Kilimanjaro: “Ik vond het gewoon een gaaf idee!” Finext reageert dan ook trots op de prestatie van hun collega: “Finexters hebben Maaike gesponsord. We hebben een flink bedrag ingelegd met z’n allen. Dit was haar eerste keer. Het was een heftige tocht, maar ze heeft flink gestreden en de top gehaald.”