Topstudenten maken kennis met strategy consulting tijdens Consultancy Castle

21 februari 2018 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

In april staat Consultancy Castle weer voor de deur, een van de grotere recruitmentevenementen voor talentvolle studenten die zich willen oriënteren op een carrière binnen strategy consulting. Ook tijdens de 2018-editie kunnen zij weer in contact komen met de zeven grote strategy consultancykantoren, die ieder jaar hun opwachting maken: A.T. Kearney, McKinsey & Company, Bain & Company, The Boston Consulting Group, Roland Berger, EY-Parthenon en Strategy&.

De strategy- en managementconsultancy-sector is de meest populaire branche voor afgestudeerde businessstudenten om hun loopbaan in te beginnen, bleek de afgelopen jaren veelvuldig uit onderzoek. Studenten zijn van mening dat werken in deze branche een perspectief vol uitdaging en afwisseling biedt en bovendien een ideale springplank vormt voor hun verdere carrière.

Het strategy consulting-domein wordt in de regel door velen getypeerd als het meest ambitieuze werkveld, waarbinnen de meest complexe vraagstukken worden behandeld en de meeste impact wordt gemaakt. Voor veel topstudenten vormt werken binnen strategy consulting dan ook een belangrijk doel aan het begin van hun loopbaan.

Strategy consultants aanwezig bij Consultancy Castle

Veel professionals zijn het erover eens dat werken binnen strategy consulting kan resulteren in latere carrièremogelijkheden in de top het bedrijfsleven, of van de landelijke politiek. Die notie blijkt niet geheel onterecht, aangezien diverse voorbeelden dit beeld bevestigen. Zo is voormalig McKinsey & Company Partner Wopke Hoekstra de huidige Minister van Financiën, en is de huidige minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes, afkomstig van zowel EY-Parthenon (het voormalige OC&C Strategy Consultants) als McKinsey. En ook voor Hans Wijers, voormalig minister van Economische Zaken en de huidige President Commissaris bij ING, geldt dat zijn roots liggen in strategy consulting, bij The Boston Consulting Group (BCG). Wijers, die jarenlang het Amsterdamse kantoor van BCG leidde geldt al jaren als een van de meest invloedrijke Nederlanders.

Consultancy Castle

Voor studenten die de stap naar de top van strategy consulting willen maken, zijn er binnen het speelveld zo’n twintig tot dertig wereldwijde spelers om uit te kiezen. De zeven grootste, in Nederland actieve kantoren zullen in april opnieuw samenkomen om het jaarlijks terugkerende studentenrecruitment event Consultancy Castle bij te wonen. Zoals ieder jaar maken ook deze editie A.T. Kearney, McKinsey & Company, Bain & Company, The Boston Consulting Group, Roland Berger, EY-Parthenon en Strategy& weer hun opwachting. De organisatie ligt zoals ieder jaar in handen van studievereniging RSM STAR, onderdeel van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. Daarbij wordt RSM STAR ondersteund door verschillende organisaties, die zich als partner hebben verbonden aan het event*.

Consultancy Castle, voor veel studenten inmiddels een begrip, geldt als dé hotspot voor ambitieuze studenten die een loopbaan binnen strategy consulting ambiëren. Het driedaagse evenement omvat een uitgebreid programma met cases, trainingen, informele activiteiten, diners en borrels. Daarbij krijgen de deelnemende studenten de gelegenheid om de bovenstaande strategy consultancykantoren persoonlijk te leren kennen. Bovendien komen ze meer te weten over hoe het is om te werken als strategy consultant, maar ook hoe elk kantoor zich onderscheidt ten opzichte van zijn branchegenoten.

Deelname aan het populaire strategy consulting evenement is niet voor iedereen weggelegd. Consultancy Castle biedt uiteindelijk plek aan 24 ambitieuze derdejaars Bachelor- en Master studenten. Daarbij wordt een strenge selectie gehanteerd, waarbij studenten een uitstekend CV en goede cijferlijsten moeten kunnen overleggen. 6 april zal de kick-off van Consultancy Castle 2018 plaatsvinden op het kantoor van McKinsey & Company, op 12 & 13 april vormt landgoed Duin & Kruidberg (inclusief overnachting) de locatie. Inschrijven voor het evenement kan nog tot uiterlijk 1 maart. 

Terugblikkend op de editie van Consultancy Castle van afgelopen jaar, zegt een deelnemer: “'Consultancy Castle is hét perfecte event voor studenten die een carrière in strategie consulting ambiëren. Je krijgt namelijk in een korte tijd de kans om alle grote kantoren op verschillende facetten met elkaar te vergelijken. Daarnaast werk je aan uitdagende cases met een zeer ambitieuze groep studenten op een prachtige locatie. Wat ik erg fijn vond, is dat er naast de formele activiteiten tijdens het event in de avond voldoende ruimte was om op een meer informele manier kennis te maken met de consultants.“

Een andere deelnemer vertelt enthousiast: “Er is veel informatie over de kantoren online te vinden, maar tijdens een evenement als Consultancy Castle krijg je een goed beeld van de bedrijfscultuur en de interne relaties tussen de consultants. Lijken ze het goed met elkaar te kunnen vinden of drijven ze de spot met elkaar? Sturen ze enkel junior consultants of gaan er ook senior consultants mee? Hoe stellen de consultants zich op tegenover de deelnemers? Allen vragen die Consultancy Castle voor je kan beantwoorden (en nog veel meer), omdat je de kantoren direct kunt vergelijken in een setting die je nergens anders vindt.

* Partners van Consultancy Castle 2018: De Kleine Consultant
, SOLVE, Rotterdam Consulting Club, Young Advisory Group en Consultancy.nl.