BCG consultant Sophie van Gool over werken in strategy consulting

18 oktober 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Zo’n twee en een half jaar is Sophie van Gool werkzaam bij The Boston Consulting Group (BCG) in Amsterdam. In gesprek met Consultancy.nl vertelt Van Gool over hoe het is om binnen strategy consulting te werken, waarom ze voor BCG heeft gekozen, en schetst ze een beeld van haar werkzaamheden op opdrachten die ze voor het consultancybureau uitvoert.

Kun je wat meer vertellen over jezelf?
Ik heb gestudeerd aan University College Utrecht waar ik allerlei verschillende vakken volgde (o.a. economie, statistiek, journalistiek en Spaans) en daarna heb ik een master Economie gedaan aan de Universiteit van Amsterdam. Ik werk nu 2,5 jaar bij The Boston Consulting Group (BCG). In mijn vrije tijd houd ik van reizen, koken en tijd doorbrengen met vrienden en familie

Waarom heb je gekozen voor strategy consultancy?
Tijdens mijn studie ben ik voor De Kleine Consultant gaan werken, een studentenorganisatie die advies geeft aan startups en non-profits die zich geen professionele consultant kunnen veroorloven. Hier ontdekte ik wat consultancy is: samenwerken in teams van gemotiveerde mensen, klanten helpen met een probleem, steeds in een nieuw onderwerp duiken, organisaties van binnen zien en steeds ander soort werk doen – van kwantitatieve analyses tot brainstormen, van presenteren tot interviewen.

Toen ik er achter kwam dat het ook een mogelijkheid was om Grote Consultant te worden leek dit mij de ideale baan! Ik heb het voor de zekerheid eerst uitgeprobeerd met een stage (bij BCG), en dat beviel zo goed dat ik wilde blijven.

Strategy consulting staat bekend als een van de meest exclusieve segmenten om binnen te komen. Hoe is het jou gelukt om strategy consultant te worden en jezelf van andere kandidaten te onderscheiden?
Mijn ervaring bij De Kleine Consultant zorgde er voor dat ik goed wist wat het werk inhield, waarom ik het wilde en waarom het bij me paste. Daarnaast heb ik de gesprekken goed voorbereid door cases te oefenen en goed na te denken over mijn motivatie en eerdere ervaring.

Sophie van Gool - The Boston Consulting Group

Kun je ons iets meer vertellen over het type projecten waaraan je hebt gewerkt?
Ik heb in veel verschillende industrieën gewerkt: financiële sector, energie, post en in de zorg. Mijn projecten lopen uiteen van een lange termijn strategie bepalen voor de Raad van Bestuur, tot het bedenken van een nieuw prijsmodel op basis van consumentenonderzoek, tot het veranderen van de organisatiecultuur en -structuur.

Wat zijn jouw belangrijkste verantwoordelijkheden bij klantopdrachten? En met het oog op interne taken?
Als Consultant ben ik verantwoordelijk voor mijn eigen module, een deel van het project. Ik voer analyses uit, denk er over na hoe die het beste gepresenteerd kunnen worden en werk samen met klanten en de rest van het team om tot een nieuwe strategie te komen en verandering te realiseren.

Intern bij BCG ben ik veel betrokken bij Recruiting – ik coach nu bijvoorbeeld zelf teams van De Kleine Consultant – wat ik heel erg leuk vind! 

Wat zijn jouw belangrijkste hoogtepunten bij BCG tot dusver geweest?
Hoogtepunten in mijn werk zijn coole projecten die ik heb gedaan in Stockholm en Parijs, impact van een project zien doordat klanten bijvoorbeeld hun manier van werken veranderen, en een advies ineens een paar maanden later in de krant zien staan als 'de strategie' van een klant.

Daarnaast vind ik het heel leuk internationale trainingen te volgen, waarbij ik collega’s ontmoet van over de hele wereld en interessante verhalen hoor over consulting in bijvoorbeeld Angola en Saudi-Arabië.

Tot slot is het altijd heel gezellig om weer terug te komen op kantoor in Amsterdam en hebben we jaarlijks meerdere uitjes, waarvan 1 altijd naar Schiermonnikoog! 

The Boston Consulting Group in Amsterdam

Strategy consulting staat erom bekend professionals een steile leercurve te bieden. Welke vaardigheden heb jij bij BCG met name ontwikkeld?
Ik leer zeker veel: uiteenlopend van data-analyse en een verhaal structureren, tot luisteren, interviewen, presenteren en samenwerken. Daarnaast leer ik inhoudelijk veel over verschillende industrieën – vaak onderwerpen waarvan ik het nooit had verwacht: bijvoorbeeld de staaroperatie, ontmantelen van olie & gas platformen, en online bankieren in Frankrijk, om maar iets te noemen.

Welke formele training en ondersteuning heb je tot dusver ontvangen? En in de komende jaren? In welke mate kun je je eigen zelfontplooiing sturen?
Er is veel training en ondersteuning – ten eerste is er veel ‘learning on the job’ van het team met wie ik werk. Daarnaast heb ik een mentor met wie ik dingen kan bespreken, en ook officiële trainingen - die soms in het buitenland worden gegeven met wereldwijde collega’s en soms gezellig met een kleine groep in Amsterdam door een externe of interne trainer.

Op dit moment ben ik bezig met de voorbereiding voor een jaar lang “training” – een MBA!

Hoe zou je jouw collega’s bij BCG omschrijven? En de bedrijfscultuur?
Ik vind de cultuur bij BCG bijzonder – iedereen is heel gedreven, mensen hebben brede en uiteenlopende interesses en iedereen is aardig en bereid om elkaar te helpen. Toen ik net begon had ik verwacht dat er hier alleen maar supermensen zouden rondlopen en was ik zelfs een beetje verbaasd over hoe normaal en behulpzaam iedereen bleek te zijn.

Tot slot, er wordt vaak gezegd dat binnen (strategy) consulting hard gewerkt moet worden. Hoe is dit bij BCG? En hoe ziet jouw work-life balance eruit?
Er wordt zeker hard gewerkt, maar omdat ik mijn werk heel leuk vind, vind ik dat helemaal niet erg. Daarnaast is het onderwerp bij BCG goed bespreekbaar – we hebben samen met Harvard Business School een methode ontwikkeld waarmee we in ons team regelmatig bespreken hoe we de uren onder controle kunnen houden, hoe het project gaat en hoe veel impact we hebben bij de klant.