EY partner Balkenende en voormalig BCG'er Wijers in RvC van ING

27 maart 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

EY Partner en voormalig minister-president Jan-Peter Balkenende en Hans Wijers, voormalig Managing Partner van BCG in Nederland, zijn door ING benoemd in de Raad van Commissarissen. De benoemingen hebben reeds groen licht gekregen van toezichthouder ECB.

In de komende aandeelhoudersvergadering (8 mei 2017) zal besloten worden over een groot aantal veranderingen in de twee hoogste bestuursorganen van ING. Naast een herbenoeming van Ralph Hamers tot CEO voor een bestuurstermijn van vier jaar, staan nog vier topmanagement wisselingen (waaronder vervanging van de CFO en CRO) en drie commissaris benoemingen gepland.

Hans Wijers

Zo is onder meer Hans Wijers benoemd tot de nieuwe voorzitter van de RvC van ING, een functie die hij ook bekleedt bij Heineken. Verder is hij plaatsvervangend voorzitter van de RvC van Shell en commissaris van investeringsmaatschappij HAL Investments. In september dit jaar zal Wijers het voorzitterschap overnemen van Jeroen van der Veen, oud CEO van Shell, die nog een jaar extra benoemd is om Wijers in te werken.

Wijers heeft een indrukwekkende loopbaan achter de rug. Van 1994 tot 1998 was hij minister van Economische Zaken voor D66 in het eerste kabinet-Kok. In 1993 sloot hij zich aan bij The Boston Consulting Group
 (BCG) Nederland, waar hij vier jaar werkzaam was als senior vicepresident. In 2003 werd hij voorzitter van de Raad van Bestuur van chemieconcern AkzoNobel, een rol die hij tot en met september 2012 zou bekleden. In dat jaar werd Wijers tevens benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax en kreeg bovendien een koninklijke onderscheiding, toen hij werd benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau, voor bijzondere verdiensten.

Hans Wijers en Jan Peter Balkenende - ING

Jan-Peter Balkenende

Naast Wijers zal per 1 mei de RvC ook versterkt worden door Jan-Peter Balkenende. De CDA politicus en meervoudig premier van Nederland – Balkenende leidde totaan 2010 maar liefst vier kabinetten – is sinds 2011 partner bij accountants- en advieskantoor EY. In die rol adviseert hij zowel cliënten als het internationale topmanagement van Ernst & Young. Ook vervult hij een leidende rol op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Ernst & Young in België en Nederland. Balkenende is daarnaast sinds 2010 hoogleraar Governance, Institutions & Internationalisation aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.  

Na Wim Kok (Partij van de Arbeid) is Balkenende de tweede oud-premier die zitting neemt in de RvC van ING. In zijn rol als premier was het Balkenende die – samen met Wouter Bos (voormalig minister van Financiën) – voorkwam dat de bank als gevolg van de kredietcrisis zou omvallen. ING kreeg van het kabinet €10 miljard aan staatssteun, een schuld die de bank in 2014 afbetaalde.

Naast Hans Wijers en Jan-Peter Balkenende kent de Raad van Commissarissen van ING nog een toevoeging. Margarete Haase, de huidige CFO van machineproducent Deutz, zal zich later dit jaar voegen in de RvC. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft reeds groen licht gegeven voor de aanstaande benoemingen, die nog wel goedgekeurd moeten worden tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van ING, die op 8 mei plaatsvindt. Balkenende zal direct daarna actief zijn als RvC lid, Wijers’ nieuwe rol gaat per 1 september in. De benoeming van Haase wordt pas later officieel.