Voormalig OC&C en McKinsey adviseur Eric Wiebes uitgelicht

06 februari 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Eergisteren werd Eric Wiebes (1963) formeel benoemd tot staatssecretaris van Financiën in het kabinet Rutte II. Hij volgt de afgetreden Frans Weekers op, die zwaar onder vuur kwam te liggen door een opeenstapeling van misrekeningen, met als absolute dieptepunten de Bulgarenfraude en het huurtoeslag fiasco van december.

Als opvolger staat Wiebes een loodzware taak te wachten. Naast politieke ervaring op lokaal niveau, heeft de nieuwe staatssecretaris zijn sporen reeds verdiend bij de gerenommeerde adviesbureaus McKinsey & Company en OC&C Strategy Consultants.

Wiebes werd 50 jaar geleden geboren in Delft en studeerde in zijn geboorteplaats Werktuigbouwkunde aan de TU. Vervolgens behaalde hij zijn mastergraad Business Administration aan de INSEAD Business School in het Franse Fontainebleau. In 1983 werd Wiebes lid van de VVD.

Consultant in hart en nieren

De Delftenaar begon zijn carrière als ingenieur bij olieconcern Shell. Na twee jaar stapte hij in 1990 over naar McKinsey & Company in Amsterdam, waar hij werd benoemd tot Associate Consultant. Namens het strategie consultancybureau, dat wereldwijd meer dan 10.000 werknemers telt, bracht hij strategisch advies uit aan bedrijven en overheid.

Eric Wiebes - Staatssecretaris van Financien

In 1993 maakte Wiebes de overstap naar branchegenoot OC&C Strategy Consultants. Hij was vanaf de start betrokken bij de opbouw van het Rotterdamse strategiekantoor*. In zijn bijna 11,5 jaar bij de wereldwijde adviesfirma groeide Wiebes uit tot Senior Partner. Hij adviseerde het management van topbedrijven op het gebied van onder meer M&A en strategische herstructurering, en de overheid in economische vooruitgang, energie en mobiliteit.

Publieke sector

Na een glansrijke loopbaan van ruim veertien jaar in de strategy consulting, maakte Wiebes in 2004 de overgang naar het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Als Directeur Marktwerking werd de adviseur verantwoordelijk voor marktwerking van het energiebeleid, het hoger onderwijs, openbaar vervoer, de woningmarkt, zorg en mededinging/Nederlandse Mededingings-autoriteit (NMa). Later werd Wiebes plaatsvervangend Secretaris-Generaal en lid van de bestuursraad.

De afgelopen drie jaar was de consultant Wethouder van Verkeer, Vervoer, ICT en Luchtkwaliteit in Amsterdam. Door collega’s geroemd om zijn daadkrachtige optreden heeft de VVD’er Amsterdam afgelopen week verruild voor Den Haag. De combinatie van veertien jaar consultancy, tien jaar publieke sector en jarenlange bestuurservaring maakt hem volgens ingewijden de aangewezen persoon om het ingedeukte imago van Economische Zaken op te knappen.

Crisismanager

Als crisismanager weet Wiebes als geen ander hoe om te gaan met tegenslagen; met de problemen rond de Amsterdamse Noord-Zuidlijn wist de Wethouder volgens betrokkenen uitstekend raad.

De VVD’er kan al gelijk aan de bak: de staatssecretaris moet de Belastingdienst weer op het rechte pad brengen. De eerste weken zullen alle ogen op hem gericht zijn. Vanuit de Tweede Kamer klinkt de roep om meer dienstverlening en betere fraudebestrijding binnen de dienst. Prioriteit is dat Wiebes de vertrouwensband met de Belastingdienst in ere herstelt.

* OC&C Strategy Consultants werd in 1987 in het Verenigd Koninkrijk opgericht door voormalig partners van Bain & Company. In 1992 opende OC&C zijn eerste vestiging in Nederland.