RSM en The Lean Six Sigma Company ontwikkelen Black Belt programma

27 december 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Business School RSM heeft een nieuw programma ontwikkeld voor Lean-experts die hun Lean Black Belt willen behalen. De nieuwe training, getiteld 'Lean Six Sigma Black Belt Excellence-programme’, is ontwikkeld in samenwerking met The Lean Six Sigma Company. Uniek aan het programma is dat het de traditionele kijk op Lean combineert met de essentie van leiderschap. 

Lean Six Sigma (LSS) is een methodiek die wereldwijd wordt toegepast in verbetertrajecten. De bewezen methodiek zorgt voor duurzame en aantoonbare verbetering van processen en organisaties en bestaat uit een aanpak waarbij op een gestructureerde manier concrete resultaten geboekt kunnen worden met continu verbeteren. De resultaten van LSS-verbetertrajecten zijn onder meer lagere kosten, verhoogde klanttevredenheid en verkorte doorlooptijd van producten of diensten. Door de inzet van Lean weten tal van organisaties bovendien een innovatievoordeel te creëren, blijkt uit onderzoek.

Professionals kunnen hun vaardigheidsniveau in LSS bewijzen via het behalen van de zogenaamde 'Belts'. Voor het begrijpen van de grondbeginselen en te kunnen mee-functioneren in een LSS-traject zijn er de Yellow en Orange Belt, waarvoor geen strenge toelatingseisen gelden. Het behalen van de Green Belt stelt de professional in staat om zelf Lean tools toe te passen in organisaties. Het hoogste niveau is de Black Belt, die staat voor het vermogen om geheel zelfstandig grote LSS-trajecten te begeleiden en Green Belts te coachen bij hun verbeterprojecten

Nieuw Black Belt programma

Voor diegenen die een Lean Six Sigma Black Belt willen behalen, zijn er verschillende instellingen die deze certificering aanbieden. In 2018 komt daar een nieuwe, gerenommeerde partij bij. Samen met The Lean Six Sigma Company, een specialist in het vakgebied, heeft Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) – volgens de Financial Times een van de Top-10 business schools in Europa – een cursus ontwikkeld waarmee professionals de Black Belt-certificering kunnen behalen. "De essentie van continue verbetering gaat over het benutten van de kansen om van fouten te leren", zegt Rijk Schildmeijer, docent bij RSM en partner en Master Black Belt bij The Lean Six Sigma Company. "De essentie van Lean Six Sigma is het hebben van een verbeteringsstructuur om te voorkomen dat dezelfde fout tweemaal wordt gemaakt. Als je beide combineert, dan heb je iets wat de Japanners 'kaizen' noemen. Dit is een van de basiselementen van deze cursus.”

RSM en The Lean Six Sigma Company ontwikkelen Black Belt programma

Schildmeijer zal gedurende de cursus worden bijgestaan door twee ervaren RSM-professionals: dr. Ferdinand Jaspers, programmadirecteur bij het Erasmus Center for Entrepreneurship, en dr. Martijn Rademakers, managing director van het Center for Strategy & Leadership en adjunct-professor of corporate strategy aan Amsterdam Business School. Rademakers voegt toe: "Deelnemers zullen niet alleen leren over de veelzeggende details van Six Sigma, maar ook oog krijgen voor het grotere geheel. Black Belts hebben beide opvattingen nodig om hun projecten tot een succes te maken. "

Als onderdeel van het curriculum leren deelnemers hoe ze personeel en afdelingen kunnen mobiliseren, terwijl ze op het gebied van kwaliteitsmanagement optreden als een waardevolle adviseur voor het senior management. De combinatie van Lean Six Sigma en high-level leiderschapstraining betekent dat consultants en managers leren hoe ze Lean Six Sigma op het hoogste niveau kunnen toepassen. In het veertiendaagse modulaire programma zullen de deelnemers hun analytische en organisatorische vaardigheden verbeteren om personeel en afdelingen te kunnen mobiliseren en zich tegelijkertijd te focussen op kwaliteitsmanagement.

Na voltooiing van het programma zullen de nieuw gecertificeerde Black Belt-professionals uitgerust zijn om processen op projectbasis te optimaliseren (Lean, Six Sigma) en weten zij hoe ze veranderingen kunnen introduceren (leiderschap, verandermanagement).

De eerste lichting van het universitaire Lean Six Sigma Black Belt Excellence-programme start op maandag 12 februari 2018. Het programma vindt plaats in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam (elf dagen) en op de campus van RSM (drie dagen). Op dinsdag 9 januari is er een inloop-informatiesessie over het programma in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.