Inkoopadviesbureau Grippr levert consultancy, interim en outsourcing

22 november 2017 Consultancy.nl

Twee ervaren professionals uit de inkoop- en advieswereld, Alex Couperus en Merel Plante, hebben hun krachten gebundeld om samen inkoopadviesbureau Grippr op te richten. Het nieuwe adviesbureau, dat is gevestigd in Hilversum, zal klanten helpen met de digitalisering van (delen) van hun inkoopcyclus en hen – vanuit een ‘Procurement-as-a-service’ model – van outsourcingsdiensten voorzien.

Alex Couperus is de voormalige eigenaar van Insinc*, een inkoopadviesbureau dat hij in 2003 samen met Geert de Ruijter oprichtte. Na de consultancywereld zo’n twee jaar te hebben verlaten** is hij teruggekeerd naar de branche. Samen met Merel Plante, hiervoor bijna tien jaar werkzaam voor Capgemini Consulting en de afgelopen vier jaar actief als freelance consultant, besloot hij Grippr op te richten.

Met hun nieuwe inkoopadviesbureau Grippr willen de twee ondernemers bedrijven ondersteunen bij het verbeteren van de digitale volwassenheid van hun inkoop en supply chain management.

Grippr.

Volgens Couperus en Plante ligt de automatiseringsgraad van inkoopprocessen substantieel lager dan bij andere bedrijfsprocessen, waaronder finance, accounting of logistiek. Toch is er “volop potentieel aanwezig”, geeft Couperus aan, die alvorens hij Insinc oprichtte commercieel directeur was van AMIS (inmiddels onderdeel van Conclusion) en als manager werkzaam was bij Pecoma (inmiddels onderdeel van QNH Consulting).

Couperus: “Uit onderzoek van McKinsey & Company komt naar voren dat meer dan de helft van alle inkoopactiviteiten volledig te automatiseren is.” Het gaat hierbij om gebieden als sourcing, contractmanagement, leveranciersmanagement en inkoopadministratie. De medeoprichter licht verder toe: “Met name in het middenbedrijf gebeurt nog heel veel met de hand. Dezelfde informatie moet vaak in diverse systemen en spreadsheets worden ingevoerd. Daar is nog een wereld te winnen.”

Grippr gaat opdrachtgevers advies geven over hoe zij digital kunnen omarmen om hun inkoop te stroomlijnen en te optimaliseren. “Wij geloven niet in dikke rapporten, maar wel in krachtige adviezen”, aldus Plante. Ook zal het inkoopadviesbureau bedrijven helpen met de implementatie van plannen, waarbij het naast uit een vast team van consultants, zo leggen de medeoprichters uit, ook zal kunnen tappen uit een netwerk van meer dan 10.000 inkoopprofessionals. “ln de afgelopen 15 jaar hebben wij een groot netwerk opgebouwd in de inkoopwereld. Hierdoor zijn we altijd in staat de juiste persoon te vinden”, zegt Couperus.

Van advies/implementatie tot outsourcing

Om hun spend management te optimaliseren, kiezen steeds meer organisaties ervoor om hun inkoopprocessen te outsourcen, waarbij vooral gekozen wordt voor operationele processen zoals bestellen, afroepen, factuurontvangst en betaling. Grippr kan dergelijke trajecten begeleiden, van strategie tot uitvoering, leggen Couperus en Plante uit. En zodra de nieuwe beheersorganisatie is ingericht, kan Grippr bovendien optreden als Managed Procurement Services Provider.

Met de stap maakt Grippr gebruik van een businessmodel dat onder consultants steeds populairder aan het worden is. Waar traditionele consultancybureaus zich puur op consultancydiensten richten, zijn er door de veranderende marktomstandigheden en de opkomst van nieuwe technologieën tal van nieuwe segmenten binnen handbereik van adviseurs gekomen. Zo is er een toenadering zichtbaar tussen consulting en high-end interimdiensten, wat veel consultancybureaus ertoe gezet heeft eigen interimtakken op te richten.

Hetzelfde is van toepassing op andere gebieden – zo zetten sommige consultants voet in nieuwe segmenten, zoals technologie, design of advertising, terwijl anderen bijvoorbeeld hun kennis en diensten in abonnementsmodellen bundelen, om zo continue inkomstenstromen te genereren. Internationaal is McKinsey & Company een van de meest genoemde voorbeelden. De Solutions praktijk van het strategy consultancykantoor biedt klanten op een continue basis – en in abonnementsvorm – hun inzichten, onderzoeksbevindingen en oplossingen.

Een andere trend ligt in de stap richting het managed services domein, zoals ook voor Grippr geldt. Door een integrale partner van een klant te worden en aan boord te blijven als ‘truster advisor’ voor de lijnorganisatie, loopt een adviesbureau niet het risico om een klant na een enkel advies- of executievraagstuk alweer te verliezen. Dat zorgt niet alleen voor een stabielere inkomstenstroom, maar ook voor een betere basis om in de toekomst waarde toevoegende consultancydiensten aan te kunnen bieden. Grippr volgt met deze benadering in de voetstappen van onder meer grote spelers als Accenture, AtosCapgemini of Synechron, en middelgrote kantoren als BearingPoint en Delta Capita.

Grippr diensten

“Onder de vlag ‘Procurement-as-a-Service’ introduceren we diverse diensten op een 'X-as-a-Service’ basis voor een vast bedrag per maand”, legt Couperus uit, zoals Contractmanagement-as-a-Service en Sourcing-as-a-Service. Ook hier geldt dat Couperus ondervindt dat de inkoopwereld achter loopt op de wereldwijde businesstrend, “Niet alle bedrijven zijn daar nu al klaar voor. Maar als organisaties er klaar voor zijn dan kan het grote voordelen opleveren”, aldus de Grippr medeoprichter.

Grip on Procurement en Grip on Profit

Gevraagd waar de naam Grippr vandaan komt, wijzen Couperus en Plante op de afkorting waarvoor de naam staat: ‘Grip on Procurement en Grip on Profit’. De naam weerspiegelt daarmee de end-to-end aanpak van het bureau, leggen de medeoprichters uit. “We helpen onze klanten eerst de zaak in eigen huis op orde te brengen door mensen te leveren voor het uitvoeren en verbeteren van deelprocessen. Daarbij kijken we welke innovatieve cloudoplossingen ondersteuning kunnen bieden. Die implementeren we. Als dat allemaal lekker draait, kan de klant de volgende stap zetten: het compleet buiten de deur doen van dat specifieke deelproces.”

Afgelopen maand besloten twee oudere spelers in de inkoopadvieswereld – Adjust Consulting en ILEXYS – hun krachten te bundelen om zo een bedrijf bestaande uit zestig professionals te creëren. Met meer dan 200 professionals is AevesBenefit, in 2016 voortgekomen uit de fusie tussen Aeves en Benefit, marktleider in de consultancy- en staffingmarkt voor inkoopvraagstukken.

* In september 2016 bundelde Insinc zijn krachten met inkoopbranchegenoot InQuest.

** Couperus verkocht in september 2015 zijn aandelen aan De Ruijter, omdat hij iets anders wilde gaan doen, om vervolgens op interim basis aan de slag te gaan voor TMG. “Ik wilde graag weer eens met mijn poten in de modder staan, zelf de rol van procurement manager vervullen.”