Enexis kiest drie externe partners voor strategische cloud-migratie

29 juli 2017 Consultancy.nl

Enexis gaat de komende jaren meer dan 200 bedrijfsapplicaties overzetten naar de cloud. Met de mega-migratie wil het energiebedrijf, naast het vergroten van de betrouwbaarheid en veiligheid van de IT-omgeving, wendbaarder kunnen opereren, vooral als het gaat om technologie-gedreven innovatie. De transformatie wordt begeleid door Sogeti, in samenwerking met partners Schuberg Philis en First Consulting.

Technologische vooruitgang heeft er het afgelopen decennium voor gezorgd dat de IT-afdeling veranderd is van een stafafdeling naar een strategische partner voor het behalen van business doelstellingen en het stuwen van innovatie. In de energiewereld is IT tegenwoordig niet meer weg te denken uit boardrooms – van dienstverlening aan klanten tot compliance en interne bedrijfsvoering – alles wat energiebedrijven doen hangt af van automatisering. Voor spelers die succesvol willen blijven in het landschap, is het cruciaal dat zij de snel veranderende technologische trends op een agile en efficiënte manier kunnen bijbenen.

Voor Enexis, een van de zeven grote netbeheerders van Nederland, vormde dit de aanleiding om een grote IT-transformatie in gang te zetten. Het bedrijf uit ’s-Hertogenbosch is verantwoordelijk voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van het elektriciteits- en gasnet in een groot deel van Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. Het bedrijf wil beter kunnen anticiperen en sneller kunnen reageren op veranderende omstandigheden in de keten van energievoorziening, die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld de decentralisatie van energieopwekking en de opkomst van elektrische auto’s. IT speelt daarin een cruciale rol, en om vanuit een technologisch perspectief aan het voorfront van deze ontwikkelingen te kunnen blijven, heeft Enexis ervoor gekozen om een groot deel van zijn bedrijfsapplicaties te verhuizen naar de cloud.

“Bij Enexis Groep realiseren we een duurzame energievoorziening met ‘state-of-the-art’ netwerken en dienstverlening. Een wendbaar IT-landschap is noodzakelijk om mee te kunnen bewegen én om de regisseur van de energietransitie te kunnen zijn”, aldus Jeroen Sanders, Directeur ICT van Enexis Groep, over het belang van IT voor het concern. Hij voegt toe: “Met de transitie naar een publieke cloudomgeving wordt ons IT-landschap wendbaarder en borgen we tevens de veiligheid en betrouwbaarheid.”

Externe expertise

Om de migratie en professionaliseringsslag te ondersteunen, heeft Enexis een vierjarig contract getekend met Sogeti, die in de uitvoering zal samenwerken met ICT-adviseur Schuberg Philis en organisatieadviesbureau First Consulting. Het contract met de drie partijen heeft een geschatte waarde van €50 miljoen over de loopduur van de overeenkomst, met een mogelijkheid tot verlenging naar zestien jaar. Enexis verwacht deze investering terug te verdienen door het beter kunnen uitvoeren van zijn IT-agenda, en daarmee zijn bedrijfsstrategie, en door het realiseren van efficiëntiewinst – bijvoorbeeld door het digitaliseren van processen die voorheen handmatig moesten worden uitgevoerd en een lagere cost-of-ownership na livegang van de nieuwe IT-infrastructuur.

De drie partners zullen in gezamenlijke teams samenwerken met vertegenwoordigers van Enexis, waarbij zij gebruik maken van agile en lean principes om werkstromen tot een goed einde te brengen. De projectteams zullen als onderdeel van het programma een ‘Cloud Native’ architectuur ontwikkelen en de applicaties overzetten naar de publieke cloudomgevingen van Microsoft (Azure) en Amazon (Amazon Web Services). Het ‘Cloud Native’ platform stelt Enexis in staat om bestaande applicaties sneller en eenvoudige naar een multi-cloudomgeving te brengen. De inzet van Continuous Integration en Continuous Deployment (CI/CD) zal het tegelijkertijd eenvoudiger maken om nieuwe applicaties te implementeren binnen de gehele IT-operatie. “We kunnen dan hiermee applicaties beter beheren, aanpassen en bouwen”, zegt Sanders.

Verder krijgt Enexis op technisch vlak de beschikking over een zogenoemd containerplatform voor de ontwikkeling van veilige en ‘compliant’ cloudsoftware. Met deze aanpak komen nieuwe applicaties veel sneller beschikbaar dan voorheen.

Externe partners voor strategische cloud-migratie

Sogeti, een dochteronderneming van het beursgenoteerde Capgemini, zal het IT-werk voor zijn rekening nemen. Hieronder vallen onder meer softwareontwikkeling en de migratie naar de nieuwe omgeving. First Consulting is verantwoordelijk voor de business kant van de transitie, terwijl Schuberg Philis de bouw van het multi-cloudplatform en de migratie van de meest bedrijfskritische applicaties voor haar rekening neemt.

Optimaal profiteren van de nieuwe cloud-omgeving vraagt echter ook om een effectieve manier van werken. Daarom zal het consortium samenwerken aan de ontwikkeling van een DevOps-cultuur. In deze cultuur trekken ontwikkelaars (Development) en beheerders (Operations) samen op, waardoor de business en de IT beter op elkaar worden afgestemd.

Innovatie en duurzame oplossingen

Maar net als tijdens zo goed als alle grote, complexe programma’s, zullen de partijen tijdens de transitie “ongetwijfeld ook verrassingen tegenkomen”, aldus Diederik Vieleers, Head of Services and Solutions bij Sogeti. Hij zegt hierover dat alle drie de partners daarom altijd voor “de beste duurzame oplossing zullen gaan. Innovatie speelt hierin een belangrijke rol: “Samenwerking tussen alle partners is gebaseerd op innovatie. Dat betekent dat partijen voortdurend stappen zetten buiten de gebaande paden”, vervolgt Vieleers. Hij voegt toe: “Uiteraard zijn wij erg trots op de keuze van Enexis voor Sogeti en ons partnerschap met Schuberg Philis en First Consulting.”

Sanders geeft aan dat hij uitkijkt naar de transitie en dat hij er vertrouwen in heeft dat de executiefase soepel verloopt, omdat hij vertrouwt in de gecombineerde expertise van Sogeti, Schuberg Philis en First Consulting. “Onze partners zijn thuis in deze complexe omgeving. Daarmee kijken we met vertrouwen uit naar de innovatieve transitie die we komende jaren met elkaar doormaken”, sluit hij af.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup