Hooggeplaatst bezoek voor Social Impact Factory Utrecht

07 september 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Gisteren hebben de Commissaris van de Koning en Burgemeester van Utrecht een werkbezoek gebracht aan de Social Impact Factory Utrecht (SIFUtrecht), een hotspot in Utrecht voor sociaal ondernemerschap. Aanleiding voor het bezoek was het grote succes van de hotspot tot op heden: na twaalf maanden geleden te zijn gelanceerd, heeft SIFUtrecht inmiddels (indirect) al meer dan 75 banen gecreëerd. 

Het betrof niet de eerste keer dat de Social Impact Factory Utrecht hoog bezoek mocht ontvangen. In februari van dit jaar bracht Hare Majesteit Koningin Máxima ook al een bezoek aan Utrecht om de hotspot te bezoeken, waarbij ze toen op dezelfde locatie ook het eerste ‘Buzinezz Forum’ opende. 

SIFUtrecht opende zijn deuren officieel begin 2017 en is een initiatief van de Stichting Social Impact Factory, Seats2Meet.com, Legal Impact en Kirkman Company. De doelstelling is om een ideale omgeving te creëren voor innovatie en creativiteit, door sociaal ondernemers bij elkaar te brengen, zowel groot als klein, en deze met elkaar te verbinden om gezamenlijk impact te creëren. De hotspot is gebaseerd op de Vredenburg 40 (beter bekend als het voormalige 'Staffhorstpand’), waar het ca. 2.000 m2 tot zijn beschikking heeft en werk-, vergader- en ontmoetingsplekken biedt, net zoals relaxplekken en foodcourts. 

Hooggeplaatst bezoek voor Social Impact Factory Utrecht

Onder de gebruikers van SIFUtrecht zijn Stichting Social Impact Factory, inkoopplatform Fira, Stichting Life Goals, NieuwOrganiseren, Kromkommer en Hollandsch-Welvaren. De beschikbare ruimtes worden ook geregeld gebruikt voor bijeenkomsten of inspiratiesessies door grote organisaties als Rabobank, Unibail Rodamco en Interface, en (semi-)overheidsinstellingen zoals GGZ Nederland en Universiteit Utrecht.

De kruisbestuiving tussen zelfstandige professionals, startups, bedrijven en organisaties, die samenwerken aan innovatieve en ondernemende oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, is niet zonder resultaat gebleven. Volgens Han Hendriks, bestuurder van Social Impact Factory Utrecht, zijn er sinds de opening van SIFUtrecht er al meer dan 75 directe en indirecte banen gecreëerd. Tijdens zijn werkbezoek, merkte Commissaris van de Koning Willibrord van Beek op blij te zijn dat het sociaal ondernemerschap zich in Utrecht positief ontwikkelt: “Hopelijk lukt het de Social Impact Factory om, via creatieve publiek-private samenwerkingen, maatschappelijke vraagstukken duurzaam op te lossen en de economische groei en aantrekkingskracht van onze regio te versterken.” 

De ontwikkeling is niet alleen goed nieuws voor de arbeidsmarkt, maar ook voor heel Nederland, aangezien de gecreëerde functies zich er veelal op richten Nederland tot een betere plek te maken. Het is deze focus op impact voor de maatschappij, in plaats van de aloude winstmaximalisatie, waar volgens Hendriks echte waarde in ligt: “Steeds meer organisaties zien in dat de focus op financiële waarde alleen niet meer voldoende is om je bestaansrecht te behouden. Sociale ondernemingen zijn de toekomst en leveren net als elke andere onderneming een product of dienst met een verdienmodel. Geld verdienen is echter niet het hoofddoel, het is een middel om de maatschappelijke missie te bereiken en ‘impact’ te creëren.” 

SIFUtrecht staat niet alleen in zijn streven naar meer sociaal ondernemerschap. Volgens een onderzoek van McKinsey & Company is in de periode 2010- 2016 de werkgelegenheid bij sociale ondernemingsinitiatieven gegroeid met 60%: van 40.000-50.000 naar 65.000-80.000 banen. Ook nam de omzet van de sector in ons land tijdens deze periode explosief toe, van €2 miljard in 2010 naar €35 miljard het afgelopen jaar, en aangezien sociaal ondernemen nog in zijn kinderschoenen staat, is de verwachting dat het groeitraject de komende tijd nog zal worden voortgezet.