De 10 beste CEO’s in de Nederlandse ICT-sector

27 juni 2017 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een jury van gerespecteerde IT professionals heeft een lijst uitgebracht van de tien beste Chief Executive Officers (CEO’s) in de ICT-branche van het afgelopen jaar. De uitblinkende CEO’s zijn, in willekeurige volgorde: Erik van der Meijden (Exact), Rob Idink (HP Nederland), Hassan Tagi (ItaQ), Jeroen de Wit (Teamleader), Michiel Schipperus (Sana Commerce), Jeanine van der Vlist (Eurofiber Nederland), Tom Coehorst (Aces Direct), Chris Obdam (Betty Blocks), Hartger Ruijs (Computest) en Bas de Reus (Fujitsu Nederland).

Ieder jaar organiseert Computable, een ICT-vakblad en platform, de zogenaamde ‘Computable Awards’. De awards geven erkenning aan de topprestaties van bedrijven en individuen in de ICT-branche, evenals de meest succesvolle of spraakmakende ICT-projecten. De uitreiking van de Computable Awards is vandaag de dag een van de meest gerespecteerde uitreikingsceremonies in de sector. 

Voor de categorie ‘Beste CEO’ – een van de twaalf awards die tijdens de ceremonie worden uitgereikt – ontving de jury in totaal 27 voordrachten. Aan de hand van een algemene beschrijving van het bedrijf, een omschrijving van het onderscheidende vermogen van product en leverancier en van wat het bedrijf verder bijzonder maakt, heeft de jury* de voordachten beoordeeld. Op basis van de toegekende scores zijn er tien genomineerden geselecteerd voor de award en daarmee hebben de juryleden een top 10 van beste CEO’s in de Nederlandse ICT opgesteld.

De 10 beste CEO’s in de Nederlandse ICT-sector

Tom Coehorst | Aces Direct

Tom Coehorst richtte in 2000 Aces Direct op. Het bedrijf vestigde zich in een gat in de ICT-markt, tussen de catalogusverkopers en de totaalleveranciers, door een groot assortiment te combineren met een hoog serviceniveau. Aces Direct is onder zijn leiding uitgegroeid tot een van de meest gerenommeerde IT-leveranciers van Nederland, met een team van 85 professionals en goed voor een omzet van circa €50 miljoen.

Rob Idink | HP Inc. Nederland

In november 2015 ontstond HP Inc. toen Hewlett Packard opsplitste in HP Inc. en Hewlett Packard Enterprise (HPE). Waar laatstgenoemde zich vooral op de zakelijke markt richt met hardware en software oplossingen, is HP Inc. actief op de PC-markt met onder meer laptops, desktops en printers. Onder leiding van CEO Rob Idink is het technologiebedrijf erin geslaagd een succesvolle Nederlandse operatie neer te zetten, met volop aandacht voor nieuwe producten, marktsegmenten en innovaties, zoals 3D printen en immersive computing.

Erik van der Meijden | Exact

De software van Exact wordt in ruim 100 landen gebruikt door ruim 325.000 bedrijven. Onder leiding van Erik van der Meijden wordt er bij Exact Nederland momenteel aanzienlijk geïnvesteerd in R&D en innovatie, gericht op betere oplossingen voor het MKB. De komende jaren wil het bedrijf honderd nieuwe ontwikkelaars aan zijn personeelsbestand toevoegen.

Hassan Tagi | ItaQ

ItaQ CEO Hassan Tagi behoort ook tot de genomineerden voor de award voor IT CEO van het jaar 2017. “Fantastisch nieuws waar we erg trots op zijn!”, laat de ICT-dienstverlener in een reactie weten. De oprichter van ItaQ is volgens de jury resultaatgericht, heeft passie voor het vak en beschikt over een uitgebreid netwerk binnen de IT-branche. Maar ook de groei die ItaQ in haar 15-jarig bestaan heeft doorgemaakt is voor de jury reden om Tagi te nomineren. 

Chris Obdam | Betty Blocks

Als CEO en oprichter van drie succesvolle organisaties, is Chris Obdam genomineerd als IT CEO van het jaar voor zijn leiderschap aan softwarebedrijf Betty Blocks. Het applicatie-ontwikkelplatform schrijft ieder jaar dubbele groeicijfers en gaat de concurrentie aan met grote spelers als Microsoft, Salesforce, Mendix en Outsystems.

De beste CEO's in de Nederlandse ICT-sector

Bas de Reus | Fujitsu Nederland

Hoewel het belang van de klant altijd voorop moet staan volgens Bas de Reus, zij het de medewerkers die dat belang dienen. De CEO van Fujitsu Nederland laat hier volgens de jury geen twijfel over bestaan en hanteert een leiderschapsstijl waarin hij altijd onverminderd aandacht heeft voor zijn werknemers. De afgelopen jaren gaf hij onder meer leiding aan de fusie tussen Fujitsu Siemens (producten) en Fujitsu ICL (services). Bovendien heeft hij van Fujitsu Nederland een winstgevend bedrijf gemaakt, onder meer door nieuwe klanten binnen te halen, waaronder bijna alle ministeries.

Hartger Ruijs | Computest

Hartger Ruijs heeft in 2005 Computest opgericht. Het bedrijf, dat inmiddels zo’n 100 werknemers telt, is gespecialiseerd in het testen van IT-security, performance en test automation. In de periode 2015-2016 heeft hij leiding gegeven aan een grote kanteling in het bedrijf naar een zelfsturende organisatie met multidisciplinaire teams en zonder managers.

Michiel Schipperus | Sana Commerce

Sana Commerce is een spin-off van ISM Holding waar alle ervaring uit honderden zakelijke e-commerceprojecten is samengebracht. Het product van het bedrijf helpt bedrijven om meer uit hun e-commerce kanalen te halen, door webshops direct aan te sluiten op bestaande ERP-systemen. Onder leiding van Michiel Schipperus is het bedrijf uitgegroeid naar een grote speler in de markt voor e-commerce oplossingen, met acht kantoren wereldwijd, 350 e-commercespecialisten en een omzet die ieder jaar met 30% groeit.

Jeanine van der Vlist | Eurofiber Nederland

Eurofiber is een van de grootste spelers in de markt voor hoogwaardige digitale infrastructuur voor grootzakelijke bedrijven en de publieke sector. Jeanine van der Vlist is vorig jaar aangesteld als algemeen directeur, nadat zij in 2015 in dienst getreden was als commercieel directeur. Mede dankzij haar werd in 2016 de doelstelling van 25% omzetgroei behaald.

Jeroen De Wit | Teamleader

Jeroen De Wit is CEO van Teamleader, de leverancier van de gelijknamige SaaS-oplossing voor CRM, sales, projectmanagement en facturatie. De Wit wist afgelopen voor de derde keer financiering aan te trekken voor de doorontwikkeling van het softwareplatform voor MKB-ondernemingen in een financieringsronde van €10 miljoen. 

De winnaar van de award voor beste CEO van 2017 wordt eind oktober bekendgemaakt tijdens het Computable Awards 2017 congres. Wie wint wordt voor 50% bepaald door een publieksstemming en het oordeel van de jury, dat eveneens voor 50% meetelt in het eindoordeel.

Afgelopen week kwam een andere toplijst met leidinggevenden uit, gefocust op managers die uitblinken op het gebied van duurzaamheid.  

Gerelateerd: The Boston Consulting Group en Linqhu nemen CIOs onder de loep. 

* De jury bestaat uit Jeroen Aris, global infrastructure architect bij Teva Pharmaceuticals; Fred Bons, senior program manager bij KWD Resultaatmanagement; Dion Kotteman, zelfstandig adviseur en oud-Rijks-CIO; Geke Rosier, oprichter en eigenaar van RightBrains; Reza Sarshar, projectmanager bij TIGIT; Bernard Vuijk, interim projectmanager bij Driven4success en Alexander Wijninga, CEO van Watermelon.