ItaQ bestaat 15 jaar: Interview met oprichter Hassan Tagi
IT interim bureau en detacheerder ItaQ bestaat vijftien jaar. Oprichter en Managing Director Hassan Tagi weidt uit over het succes achter het bedrijf, zijn hoogte- en dieptepunten in de afgelopen vijftien jaar en de ambities voor 2017.
Hassan Tagi was zes jaar oud toen hij met zijn ouders vanuit Turkije naar Nederland verhuisde. Tagi's familie vestigde zich in Den Haag en in de tien jaar daarop, volgde hij de lagere en middelbare school in de regio. Na het behalen van zijn VWO diploma studeerde hij informatica aan de Universiteit Leiden. Met een masterdiploma op zak ging Tagi bij de Rijksoverheid aan de slag, waar hij zich negen jaar bezighield met technologie-gedreven transformaties en ICT-vraagstukken.
Na betrokken te zijn geweest in verschillende programma’s bij onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), Rijkswaterstaat en het ministerie van Transport, besloot Tagi in 2001 om op eigen benen te staan. “De manier waarop IT-programma’s geleid en begeleid werden verbaasde me toen enorm”, herinnert hij zich. “Veel experts worden ingehuurd en desondanks wordt er zeer weinig resultaat geboekt. Het is onvoorstelbaar hoe weinig kennis en kunde al die mensen meebrengen. Bovendien opereren ze niet als één geheel.”
En zo werd ItaQ geboren. Focus op resultaten, hard werken en een passie voor het vak hebben ItaQ, vijftien jaar later, gevormd tot wat het vandaag de dag is: een van de meest gerenommeerde leveranciers voor IT-professionals. Anno 2017 beschikt het bureau over een zeer uitgebreid netwerk van IT’ers waaruit het kan putten en jaarlijks heeft ItaQ honderden professionals gedetacheerd bij opdrachtgevers. De focus van het bureau is gericht op het spectrum van hogere en zeer ervaren management functies (zo is ItaQ bijvoorbeeld voorkeursleverancier voor Strategisch IT Interim-Management rollen binnen de gehele Rijksoverheid) tot projectmanagementrollen (Programmamanagers, ICT Projectleiders) en meer technische profielen zoals ontwikkelaars, systeembeheerders, architecten en technisch consultants. Een van de speerpunten van ItaQ is om in 2017 C-level management verder uit te breiden.
Het succes van het bureau is duidelijk terug te zien in de boeken. Het is Tagi, samen met partner Jaap van Raalte, gelukt om het bedrijf sinds 2012 elk jaar te laten groeien met dubbele groeicijfers. In zowel 2013, 2014, 2015 als 2016 mocht ItaQ zich dan ook een FD Gazelle noemen, en ook voor 2017 is een groei beoogd van 20% of meer. “We zijn druk bezig met het inschrijven op verschillende nieuwe aanbestedingen om deze groei te realiseren”, aldus Tagi. Om meer te weten te komen over ItaQ en Tagi’s ambities stelde Consultancy.nl hem zeven vragen:
Proficiat met jullie 15-jarig jubileum! Wanneer kwam het besef bij je dat je iets moois aan het bouwen was met ItaQ?
Vanaf de start van ItaQ in 2001 had ik het gevoel dat er ruimte in de markt was om ICT professionals op andere manieren te bemiddelen. Nu ruim 15 jaar later zijn er heel veel momenten geweest dat je beseft dat je goed bezig bent. Elke keer besef je dat als je mooie bedrijven zoals verschillende Ministeries maar ook Philips, Nuon, Alliander en nog vele andere aan je lijst van opdrachtgevers mag toevoegen. Maar ook het moment dat we de grens van 100 professionals haalde was een duidelijk moment dat we wisten dat we iets moois aan het bouwen waren.
Hoe hebben jullie deze bijzondere mijlpaal gevierd?
De 100 medewerkers grens hebben we met het hele team gevierd in Londen. Met zijn allen een weekend weg is trouwens een traditie die erin is gebleven, we groeien nog elk jaar dus we gaan nu elk jaar met het gehele team een weekendje weg.
Je gaf recent aan dat ItaQ zich in de afgelopen jaren aan het ontwikkelen is van een matchmaker naar een bredere aanbieder van oplossingen. Wat zijn jullie ambities hierin?
Je ziet dat de markt vraagt en denkt in oplossingen, daar waar het eerst veel meer uurtje factuurtje was. Veel van onze professionals zijn Agile/Scrum geschoold en nemen dat mee een organisatie in en werken mee aan de totstandkoming van zelfsturende teams, een trend in de markt die je steeds meer ziet. Om die reden bieden we inmiddels deze trainingen ook aan.
De transitie naar goede mensen die echt iets toevoegen is ingezet, wij bieden met ItaQ steeds meer fixed price oplossingen aan en daarnaast investeren we in C-level management. Met dit C-level management netwerk zijn we in staat onze opdrachtgevers analyses en scan’s aan te bieden. We hebben de eerste Cloud CIO al aan het werk.
De verschuiving naar een ‘Trusted Advisor’ in interim oplossingen brengt ItaQ ook in een sterk competitief speelveld, waarin jullie de concurrentie moeten aangaan met grotere dienstverleners die de dienst uitmaken. Hoe gaat ItaQ zich daarbinnen onderscheiden?
ItaQ heeft een zeer persoonlijke aanpak en onderscheid zich alleen daardoor al van brokers en andere dienstverleners. Wij spreken al onze kandidaten persoonlijk en hebben inmiddels na ruim 15 jaar een uitgebreid netwerk van ervaren ICT professionals en interim managers. Maar wat denk ik echt onderscheidend is, dat we echt kritisch durven te zijn en nee durven te verkopen. De Q van quality staat nog altijd hoog in het vaandel, we zorgen dat we de behoefte achter de vraag kennen en pas daarna bieden we een kandidaat aan. Dit maatwerk wordt gewaardeerd door onze klant. Maar je kan pas maatwerk leveren als je zelf ook bewezen kennis en ervaring hebt met ICT implementaties. En dat hebben ItaQ mensen!
Afgelopen jaar hebben jullie een aantal grote mantelovereenkomsten binnengehaald bij onder meer de Tweede Kamer, Open Universiteit, Universiteit Leiden en de Rijksoverheid. Wat zijn in jouw ogen de grootste hoogtepunten die jullie op klantenvlak hebben behaald?
Lastige vraag, is het niet zo dat het feit dat we mantelovereenkomsten gegund krijgen eigenlijk al het hoogtepunt is? Want dat betekent dat we ons werk in het verleden goed hebben gedaan en daaruit spreekt de verwachting dat we dat in de toekomst ook zullen doen. Het binnenhalen van preffered supplier ships zijn keer op keer voor mij en mijn team een hoogtepunt.
En terugkijkend op de afgelopen vijftien jaar, wat waren vanuit ItaQ je persoonlijke hoogte- en dieptepunten?
Een bedrijf dat alle jaren groei doormaakt, dan heb je natuurlijk niet veel te klagen. Dat de eerste jaren keihard werken waren en dat dat soms ten koste ging van mijn gezin dat zal je niet verbazen. Maar daardoor konden we jaren later wel doen wat we graag wilden, namelijk 9 weken met het gezin op reis.
Tot slot, de maatschappij heeft behoefte aan ‘self-made’ voorbeeldrollen zoals Hassan Tagi. Welke adviezen heb je voor jongeren die ervan dromen om in je voetsporen te treden?
Eerlijk gezegd verval je snel in clichés met dit soort vragen maar vooruit een paar van mijn clichés:
- Als je iets moois wilt bereiken zal je ook iets moeten opofferen
- Als ondernemer moet je eigenwijs durven zijn en blijven geloven in je eigen kunnen ongeacht wat andere zeggen
- Doen in plaats van eindeloos maar analyseren.