Boekweit Olie en Fakton begeleiden verkoop voormalig Kantongerecht Hoorn

18 november 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het Rijksvastgoedbedrijf wil het voormalig Kantongerecht in Hoorn van de hand doen. Adviseurs van vastgoedadviseur Boekweit Olie en Fakton Consultancy zijn in de arm genomen om de verkoop te begeleiden.

In het centrum van Hoorn – op steenworp afstand van de Grote Kerk, De Roode Steen en de haven – ligt het voormalig Kantongerecht aan de Grote Oost 53. Het kantongerecht Hoorn vestigde zich in 1932 in het monumentale gebouw dat ooit bestond uit twee afzonderlijke 18e-eeuwse panden, waar een gezamenlijke voorgevel voor is geplaatst. Na de afschaffing van het kantongerecht als zelfstandig gerecht in 2002 bleef Hoorn een zittingsplaats voor de sector kanton van rechtbank Noord-Holland tot 2014.

Sinds 2014 staat het Rijksmonument grotendeels leeg en is in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Het pand heeft een bestemmingsplan voor zowel wonen als werken, met op meerdere verdiepingen ruimte om te wonen of dienstverlenende bedrijven in de vestigen. Het monument beschikt over authentieke detaillering waaronder glas-in-lood ramen, ornamentwerken en handgeschilderd behang van de hand van de gebroeders Penning. De grote achtertuin beschikt over acht parkeerplaatsen.

Voormalig Kantongericht van Hoorn wordt verkocht

Sinds het gebouw niet meer in gebruik is als kantongerecht wonen er mensen tijdelijk als antikraak. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de afgelopen tweeënhalf jaar verschillende opties overwogen voor het pand. Het pand werd in oktober 2015 opgenomen op een accommodatielijst voor huisvesting van statushouders, maar hiervoor is het pand nooit echt in beeld gekomen aldus de gemeente. Inmiddels is het pand in de verkoop geplaatst. Er mogen kantoren en appartementen worden gerealiseerd in het pand, maar de monumentale status moet zowel binnen als buiten behouden worden. 

Verkoopproces

Om het verkoopproces te begeleiden heeft het Rijksvastgoedbedrijf twee externe partijen ingeschakeld: Boekweit Olie, een makelaar, en Fakton Consultancy, een vastgoedadviseur. De twee bureaus hebben een verkoopproces opgesteld dat bestaat uit drie stappen. Kopers maken eerst hun interesse kenbaar via een speciaal emailadres. Bezichtingen zijn op afspraak en mogelijk tot 30 november. Na het ondertekenen van een Vertrouwelijkheids- en integriteitsverklaring krijgen geïnteresseerden toegang tot een digitale dataroom waarin onder meer het biedboek, bouwtekeningen, onderzoekrapportages en foto’s zijn opgenomen. Na het bekijken van de informatie kan een bieding worden uitgebracht op het pand, die vanaf 1 december zal worden beoordeeld. Gunning volgt medio januari 2017.

Over de vraagprijs voor het pand is niets bekend. De adviseurs laten weten dit geheim te houden met een reden. Het pand wordt namelijk verkocht aan de hoogste bieder, met als voorwaarde dat het geboden bedrag niet onder de taxatiewaarde ligt.