Wouter Hart wint ROA Professionele Publicatie Prijs

15 november 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wouter Hart, auteur van en spreker over het boek 'Verdraaide organisaties', heeft de 2015-editie van ROA Professionele Publicatie Prijs in de wacht gesleept. De prijs werd maandag 7 november jongstleden uitgereikt.

Elk jaar organiseert de Raad van Organisatie Adviesbureaus (ROA) de ‘Professionele Publicatie Prijs’, een jaarlijkse award voor het beste vakartikel op het gebied van organisatieadvies dat in het achterliggende jaar is gepubliceerd. Dit jaar ontving de branchevereniging 31 inzendingen, die door een deskundige jury* zijn beoordeeld op vijf criteria: toegevoegde waarde, uitwerking, verantwoording, schrijfwijze en structuur. 

Voor de finale van de ROA Professionele Publicatie Prijs werden drie publicaties genomineerd:

  • Over de veranderende eisen aan talent en talentmanagement en de noodzaak tot verbinding met de praktijk in organisaties – Ber Damen
  • Verdraaide Zelforganisaties: Op zoek naar het echte verhaal – door Wouter Hart
  • Netwerk is maatwerk van waarden, ambities en belangen – door Rosemarie Mijlhoff 

Wouter Hart wint ROA Professionele Publicatie Prijs

‘Verdraaide Zelforganisaties: Op zoek naar het echte verhaal’ van Wouter Hart sleepte de prijs in de wacht. In het artikel maakt Hart voor een breed publiek duidelijk wat de plussen en minnen zijn van zelforganisatie. Daarmee levert hij een belangrijke bijdrage aan één van de meest urgente vragen in de wereld van organisaties op dit moment. 

In de publicatie, onderbouwd met praktijkargumenten en bedrijfskundige logica, staat centraal dat vaak een structuuroplossing gekozen wordt in plaats van het dieperliggende probleem aan te pakken. Het is makkelijker houvast te vinden in de vorm dan in een aansprekende visie, aldus de auteur. Medewerkers hebben maar al te vaak last van onvoldoende kennis over de prioriteiten van hun organisatie: middelen worden dan nogal eens tot doelen verheven, hetgeen de productiviteit ondermijnt. De publicatie is volgens de ROA voor vele lezers herkenbaar en zet aan tot verder denken en toepassen, op velerlei gebieden.

ROA Professionele Publicatie Prijs

De prijs werd in 2014 door Rick Aalbers, assistant professor strategy & innovation bij de Radboud Universiteit Nijmegen en Jasper de Valk, industry manager bij Google Nederland, binnengehaald met hun publicatie ‘De Adaptieve Organisatie’. In 2013 ging de prijs naar drie adviseurs van TEN HAVE Change Management. Het jaar daarvoor werd de Professionele Publicatie Prijs in de wacht gesleept door adviseurs van Andersson Elffers Felix en Van Vieren terwijl de 2011 editie werd gewonnen door Harrie Aardema, partner bij BMC.

* De jury van de ROA Professionele Publicatie Prijs bestond dit jaar uit Celeste Wilderom (voorzitter), Annet Weitering, Monique Britstra, Roel Rutten en Albert Visscher.